Tot ce trebuie să știi despre alegele din acvariu
Acvariile ne oferă liniște, relaxare și un plus de frumos în casele noastre, de aceea este neplăcut atunci când frumusețea acestora începe să fie umbrită de apariția algelor ce deteriorează acvariul din punct de verdere estetic, dar nu numai, pentru că se poate întâmplă ca acvariul să aibă de suferit din cauza algelor.
În cele ce urmează veți afla cele mai comune alge care pot apărea într-un acvariu, principalele cauze care duc la apariția acestora, cât de dăunătoare sunt și ce putem face pentru a scapă de ele și a ne menține acvariul la standardul de frumusețe pe care îl dorim.
Existența algelor în acvariu nu este neapărat un lucru negative, acestea fiind capabile de fotosinteză, proces care ajută la oxigenarea apei. Însă, dacă nu sunt ținute sub control, algele pot deveni deranjante vizual și nu numai.
Așadar, cum ținem algele sub control?
Pentru a putea controla acest fenomen natural, trebuie să identificam și să remediem cauza care duce la înmulțirea excesivă a acestora.
În funcție de tipul de alge cu care ne confruntăm, cauzele sunt diverse, la fel și soluțiile la care putem apela.
Care sunt cele mai comune tipuri de alge pe care le putem întâlni în acvariu? Alegele filamentoase verzi.
Prezența acestora în acvariu este un semn bun, dovadă că ecosistemul nostru este sănătos și prietenos cu viața, ba chiar mai mult, acestea pot reprezenta un supliment nutritiv pentru peștii care au o dietă bazată pe vegetale. Problema apare atunci când aceste alge încep să acapareze acvariu, implicit nutrienții plantelor de acvariu pe care le avem. În plus, înmulțirea excesivă a acestora duce la acoperirea plantelor din acvariu, astfel procesul de fotosinteză al plantelor noastre nemaiputând să aibă loc.
Principalul motiv pentru care acestea se înmulțesc excesiv este cantitatea mare de lumină din acvariu. Amplasarea acvariului în dreptul unei ferestre care permite pătrunderea unei cantități mari de lumină naturală, sau punerea în funcțiune a sistemului de iluminare pentru o perioadă lungă de timp fără a face o pauză, sunt factori care favorizează creșterea și înmulțirea acestor alge.
Perioada de iluminare într-un mediu controlat cum este acvariul, nu ar trebui să depășească 10 ore pe zi.
Reprezintă aceste alge un pericol pentru acvariul nostru?
După cum am putut vedea, algele verzi filamentoase pot căpăta un caracter negativ în momentul în care apar într-un acvariu plantat, deoarece vor îngreună sau chiar reduce durata de viață a plantelor din acvariu prin acapararea nutrienților necesari acestora și acoperirea lor, blocând astfel lumina și implicit procesul de fotosinteză.
Algele brune
Algele burne sunt alge monocelulare brune-gălbui învelite într-o cochilie de siliciu, cunoscute și sub denumirea de diatomee, acestea se răspândesc pe pereții acvariului, pe decoruri, dar și pe plantele cu creștere lentă, având un aspect vâscos de culoare galben-maronie. Aceste alge se înmulțesc în zonele umbrite din acvariu sau în acvariile slab illuminate și în apa cu pH mai mare de 7,5.
Prezența și persistența acestor alge într-un acvariu, sunt semnele unor dezechilibre, precum creșterea de fosfați și silicați dar și ilmuniarea necorespunzătoare a acvariului.
Cum putem scapă de aceste alge?
Favorizarea organismelor cu asimilare de clorofilă, precum algele verzi, putem combate diatomeele acestea nefiind fotosintetice. Putem face acest lucru crescând timpul de iluminare în acvariu. Acest lucru este valabil dacă apariția algelor brune este o cauză a iluminării necorespunzătoare a acvariul.
Daca apariția lor este cauzată de anumite dezechilibre la nivelul apei (nivelul de fosfați, pH-ul) eradicarea lor poate fi făcută prin schimburi mai dese de apă.
Algele unicelulare 
Algele unicelulare sunt organisme microscopice formate într-o singura celulă (după cum le spune și numele), acestea trăiesc în masa apei căpătând o culoare verzuie datorită clorofilei în urma procesului de fotosinteză. Apariția lor în acvariu poate duce la un aspect neplăcut, dar și la blocarea luminii necesară plantelor din acvariu în procesul de fotosinteză.
Apariția acestor alge în acvariu, este mai des întâlnită în perioada verii, dar nici în restul anului nu este exclusă aparatia lor. O cantitate foarte mare de lumină, în special lumina solară care crește și temperatura apei, corelată cu o cantitate mare de nutrienți, produc un mediu propice pentru dezvoltarea acestora.
Cum putem combate aceste alege?
Având în vedere dimensiunea microscopică, acestea nu pot fi consumate de pești, melci, creveți sau pești mâncători de alge. Așadar, pentru a reda un aspect plăcut acvariului sunt câteva metode la care putem apela.
Reducerea cantității de lumină este primul lucru pe care trebuie să îl facem, dacă lumina naturală este cea care a provocat apariția algelor, trebuie să mutăm acvariul din dreptul ferestrei sau să acoperim cu un colant partea dinspre fereastră, astfel, reducem semnificativ cantitatea de lumină naturală care favorizează aparația algelor. De asemenea, schimburile de apă vor ajuta la restabilirea echilibrului în acvariu, în plus, dacă folosim un filtru extern, putem conecta la acesta un sterilizator și chiar adăugarea de medii filtrante mecanice cu porozitate foarte mică (bureți fini, perlon) care pot fi adăugate atât în filtrul intern, cât și în filtrul extern, vor ajuta la eliminarea acestor alge.
Pe lângă metodele prezentate pentru eradicarea fiecărui tip de algă, putem apela și la soluțiile special concepute pentru combaterea tuturor tipurilor de alge, dar trebuie să fim conștienți de faptul că aceste soluții nu ne vor ajuta pe o perioadă lungă de timp daca nu acționăm asupra factorilor care duc la apariția algelor. De asemenea, pestii mâncători de alge pot fi o soluție pentru a menține sub control înmulțirea acestora.
Iată câteva exemple de pesti care ne pot ajuta: Sae, Ancistrus, Otocinclus, Labeo, Plecostomus, dar și Molly, Guppy, Platty sau Xipho; prefera să aibă o dieta bazată pe alge, chiar daca nu sunt cunoscuți în mod special pentru acest lucru și nu sunt la fel de eficienți precum pestii sanitari (care sunt specializați în curățarea acvariului de alge sau alte reziduri).
Alți factori, pe lângă cei prezentați deja, care duc la apariția algelor în acvariu sunt: suprapopularea, curățenia deficitară, hrănirea excesivă ce vor duce la creșterea nivelului de amoniac în apă, implicit la apariția algelor.
Popularea acvariului
Pentru o populare corectă a acvariului, este important să ținem cont atât de volumul de apă, cât și de pestii pe care dorim să îi punem în acvariu, mai multe detalii în articolul dedicat populării corecte a acvariului.
Curățenia în acvariu
Curățenia în acvariu trebuie făcută periodic, este recomandat să facem săptămânal un schimb parțial de apa (aproximativ 25% din volumul acvariului) pentru a scoate din apă rezidurile care se adună, pentru asta este recomandat să folosim un aspirator care să ajute în sifonarea substratului, în plus, este important să curățam mediile filtrante din filtrul intern/extern, curățarea acestora este recomandat să se facă în apa pe care o scoatem din acvariu, deoarece bureții sunt colonizați de bacterii nitrificatoare responsabile de ciclul azotului, iar clorul din apa de la robinet le poate omorî.
Hrănirea peștilor
Pentru a ne asigura că hrana este administrată corect, trebuie să ținem o evidență a numărului de pești din acvariu și putem folosi un recipient de hrana prevăzut cu dozator, https://animax.ro/collections/hrana-pesti-acvariu/products/hrana-pentru-pesti-jbl-novo-grano-color-click-250ml astfel putem să administrăm o cantitate ideală de hrană, evitând administrarea în excces, lucru care va crește cantitatea de reziduri din apă. De asemenea, hrănirea se face o singură dată pe zi.
Cât de mult trebuie să ne îngrijoreze prezenta algelor în acvariu?
După cum spuneam la începutul acestui articol, algele pot fi chiar benefice, reprezentând un filtru natural, ce ajută la oxigenarea apei și la menținerea vieții în mediul acvatic. Însă înmulțirea lor excesivă poate reprezenta un pericol pentru viață acvatică, mai ales în acvarii unde spațial este limitat.
Pentru a evita confruntarea cu astfel de situații nedorite, este bine să ne informăm temeinic de la început și să urmăm indicațiile primite de la personalul magazinelor de specialitate de unde ne achiziționăm acvariul. Astfel ne putem bucura liniștiți de frumusețea acvariului nostru și evităm situatii neplăcute și costuri extra nedorite.