Popularea corectă a acvariului
Acvariul aduce omul modern mai aproape de natură, motiv pentru care tot mai multe persoane decid să își amenajeze unul. Pe lângă rolul estetic, acvariul îți oferă un colț de natură la tine acasă.
După o zi lungă la serviciu, după toată agitația din trafic, stresul cotidian și lipsa naturii din orașele în care trăim, să petreci câteva minute în fața acvariului privind pur și simplu peștii, poate devini o activitate extrem de relaxantă. Mai mult sau mai puțin, creezi un ecosistem. Însă, până să te bucuri de benificiile pe care ți le oferă, un acvariu presupune muncă, răbdare și puțină cercetare pentru a ne asigura că eforturile noastre nu vor fi în zadar.
Detaliem cât mai simplu pașii pe care trebuie să îi urmezi în amenajarea unui acvariu, pentru a nu avea surprize neplăcute.
Sunt 3 pași importanți:
  • Amenajare;
  • Condiționarea & Startare;
  • Populare.
 
Amenajarea
Pentru a amenaja un acvariu, pe lângă decoruri, avem nevoie și de echipament special care să asigure condiții optime pentru peștișorii ce vor locui acolo.
În primul rând, avem nevoie de un sistem de filtrare și oxigenare a apei, pentru asta putem folosi un filtru intern sau un filtru extern și bineînțeles, putem suplimenta cu o pompă de aer, care să asigură necesarul de oxigen dar și ventilarea apei, mai ales pe timp de caniculă, când temperatura apei din acvariu poate crește destul de mult. Mai avem nevoie și de un încălzitor, care să mențină apă la o temperatură optimă și constantă.
De asemenea, pentru fotosinteza plantelor (dacă optezi pentru plante naturale în acvariu), dar și pentru a oferi un aspect mult mai plăcut, ai nevoie de un sistem de iluminare.
Condiționarea & Startarea
Condiționarea acvariului (presupune crearea unui mediu propice peștilor) se realizează foarte ușor și rapid cu ajutorul unei soluții de condiționare ce va elimina substanțele dăunătoare (clor, cloramină, metale grele), aducând, totodată, și un aport de vitamine și minerale care vor reduce stresul și vor întări imunitatea peștilor.
Startarea, este procesul prin care acvariul va fi populat cu bacterii benefice (bacterii nitrificatoare). Acest proces presupune multă răbdare, pentru că în mod natural startarea se va face între 4-6 săptămâni, timp ce poate fi redus la două săptămâni cu ajutorul soluțiilor de startare. Chiar dacă vi se pare că timpul de așteptare este lung, vă asigur că merită, pentru că după cele două săptămâni de așteptare, acvariul nostru va fi pregătit să susțină viață, reducând riscul de mortalitate.
Popularea
Ultimul pas este popularea acvariului cu pești și chiar dacă pare cea mai simplă parte, aceasta este etapa care ne dă cele mai multe bătăi de cap. Diversitatea pe care o găsim în magazinele de specialitate când ne ducem în fața acvariilor, ne face să ne dorim pentru acvariul nostru, cât mai mulți pești și cât mai diversificați. Doar că, este foarte important să se țină cont de câteva criterii esențiale.
În primul rând, trebuie să ai in vedere volumul acvariului, pentru că și peștii au nevoie de spațiu în funcție de dimensiune:
  • Pentru peștii cu o dimensiune maximă de 10cm la maturitate (guppy, molly, xipho), trebuie să alocăm cel puțin 1,5l de apă/1cm de pește;
  • Pentru peștii ce vor depăși la maturitate 20cm (rechin de acvariu, gourami blue, gourami moonlight), avem nevoie de 4l de apă/1cm de pește;
  • Carașii aurii, au nevoie de minim 20l de apă /1 pește;
  • Scalării, au nevoie de minim 50l de apă/1 pește
  • Pentru peștii de dimensiuni mari, cum ar fi Ciclidele Africane, Oscar, Discus, avem nevoie de 100l de apă/1 peste.
 
Alocarea unui volum optim de apă este importantă atât pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a peștilor, dar și pentru evitarea suprapopulării ce poate duce la mortalitate și deciclare prin acumularea unor cantități mari de reziduuri.
În al doilea rând, trebuie să avem în vedere parametrii fizico-chimici (cum ar fi temperatura și pH-ul agreat de peștii pe care îi dorești). Pe lângă asta, recomand să alegem pești care au diete asemănătoare și să ținem cont de raportul pe sexe, deoarece un număr prea mare de mascului, poate duce la dezvoltarea unui comportament agresiv.
Așadar, urmărea pașilor enumerați mai sus este foarte importantă, dacă dorim să avem un acvariu bine pus la punct, de care să ne bucurăm o lungă perioadă de timp, fără a întâmpină situații neplăcute, ce ne pot da mari bătăi de cap și nu în ultimul rând, costuri suplimentare nedorite.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: