Obezitatea la iepurii de companie

Din pacate este una dintre cele mai des intalnite probleme de sanatate la rozatoarele de companie. Chiar daca greutatea pufoseniilor este dificil  de observat din cauza stratului generos de blana, totusi evaluarea acesteia ar trebui sa faca parte din rutina celor care au in casele lor aceste animale. Un alt factor care ne dezorienteaza este insusi iepurele, cei mai multi iepuri nefiind de rasa pura, deci nu avem practic un standard la care sa ne raportam.

Cum imi dau seama daca iepurele meu are un exces de greutate?

Mangaie-l pur si simplu! Ar trebui sa-i poti simti coastele sub stratul de muschi, precum si extremitatile oaselor in zona bazinului. Daca din contra la palpare iti da senzatia ca este rotund peste tot este cazul sa iei urgent in calcul un plan de slabire. Chiar si privitul cu atentie ar trebui sa ne ajute, de  multe ori iepurii grasi par mai grosi decat lungi. Un alt indicator in a stabili daca este vorba sau nu de o problema de greutate este comportamentul de zi cu zi: iepurii supraponderali nu mai reusesc sa-si toaleteze cum trebuie mai ales posteriorul, raman murdari in zona fundului sau in alte zone in care nu mai pot sa se linga.

Priveste-ti iepurele de sus, ridica-te si pozitioneaza-te deasupra lui, daca are o greutate normala forma corpului lui ar trebui de para, cu o talie bine definita in fata soldurilor, daca privit de sus forma este dreptunghiulara atunci trebuie sa te ingrijorezi.

Cum il afecteaza obezitatea?

Ca si in cazul nostru sau al altor animale de companie, si de aceasta data obezitatea ingreuneaza functionarea organelor importante precum inima, ficatul, pancreasul, pune presiune asupra articulatiilor si duce la scaderea apararii imune si a calitatii vietii animalului in cauza. Toate aceste probleme asociate obezitatii au drept consecinta o scurtare drastica a sperantei de viata.

Cum trebuie sa arate planul de slabire?

Cantareste animalul in fiecare saptamana, in aceeasi zi si pe cat posibil la aceeasi ora. Pierderea normala in greutate ar trebui sa fie intre 1-2 % din greutatea actuala. O slabire prea rapida creeaza alte probleme de sanatate iar slabirea prea lenta fata de aceste recomandari, ne arata ca undeva s-au strecurat niste greseli si planul de slabire nu functioneaza.

Iata cateva recomandari care iti vor ajuta prietenul mustacios sa ajunga la greutatea normala:

  1. Asigura-te ca iepurele are in permanenta fan. Fanul are putine calorii, este bogat in fibre, fapt ce va controla senzatia de satietate. Alege fanul timoty, fanul alpin sau oricare alt fan de calitate. Nu uita ca lucerna ofera mai multa energie iepurilor si nu este un fan potrivit in curele de slabire. Nu exista o limita in ceea ce priveste cantitatea de fan, specialistii spun ca un iepure ar putea sa manance o cantitate de fan echivalenta cu dimensiunea corpului lui. 
  2. Hrana fara cereale. Cerealele sunt surse concentrate de zaharuri, energia rezultata din metabolizarea acestora, va fi intotdeauna stocata sub forma de tesut adipos. Iepurii de apartament au un necesar energetic destul de scazut, ei nu fac niciun efort sa-si procure hrana, miscarea este limitata iar faptul ca stau mai tot timpul la temperaturi ridicate, nu forteaza organismul sa consume prea multa energie.

 

  1. Portii precise. Fiecare producator are un tabel cu ratia pe care trebuie sa o consume iepurele in 24 de ore. Alege cantitatea de hrana din dreptul greutatii la care trebuie sa ajunga, si nu catitatea pentru greutatea pe care o are acum. Hrana va fi distribuita in doua mese, dimineata devreme si seara tarziu, adica in momentele zilei cand iepurele devine activ. Pentru a nu gresi gramajul, cantarul de bucatarie iti va arata exact care este cantitatea.
  2. Nu face schimbari bruste. Chiar daca hrana pe care o consuma nu este potrivita, combin-o treptat cu un sortiment adecvat. Iepurii sunt sensibili din punct de vedere digestiv atunci cand hrana este schimbata brusc. Unii chiar refuza sa mai manance.
  3. Elimina in totalitate recompensele. Batoanele, biscuitii, dropsurile, legumele deshidratate si alte delicii trebuie sa ramana doar o amintire daca vrei sa ai un iepure sanatos. Inlocuieste aceste tratatii cu bucati mici de legume proaspete: ardei, castravete, frunze de morcovi .
  4. Renunta la morcovi. Au un continut ridicat in amidon, si un impact negativ asupra greutatii animalului tau. Cele mai potrivite pentru consum sunt frunzele de morcovi, pe care le vei gasi cu usurinta pe orice taraba din piata.
  5. Cusca spatioasa. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat il va incuraja sa faca mai multa miscare. Tine cont ca doar cusca nu este suficienta ca sa faca miscarea de care are nevoie ca sa slabeasca, scoate-l cat mai des din cusca si lasa-l sa exploreze casa.
  6. Ajuta-l sa se toaleteze. Adesea fecalele raman agatate in blana, daca este cald mustele depun oua peste ele si apar dermatite dificil de tratat. Perie iepurele zilnic, pentru a indeparta murdaria si praful din blana. Iepurii supraponderali nu mai reusesc sa se curete peste tot.

 

 

Slabirea unui animal este un proces care necesita foarte multa rabdare si consecventa.  Nu uita ca in situatia asta reusita depinde doar de tine si de deciziile pe care le iei, ca in final sa ai un prieten sanatos si cu o greutate normala.

DISTRIBUIE: