Este valeriana un drog pentru pisica ta?

Reactiile parintilor de pisici sunt uneori reticente cand vine vorba de aceasta planta. Multi isi imagineaza ca in prezenta valerianei, pisicile o iau pur si simplu razna, devin agitate si greu de controlat. Altii mai tematori, nu cumpara acesta planta deoarece cred ca  animalele lor vor  ajunge la o dependenta chimica.

Care este de fapt raspunsul pisicilor la valeriana?

Valeriana poate actiona asupra pisicilor in doua moduri:

 Extern, simtul olfactiv fiind cel care atrage atentia pufoseniei. Valeriana imita practic feromonii naturali. Stai linistit, pisica nu o sa devina zmeu! Pur si simplu va fi mai vocala, se va freca cu fata  de jucariile care contin aceasta planta, este posibil chiar sa se tavaleasca cu tot corpul in acel loc, va toarce si va fi mai activa. De ce are acest comportament? Pur si simplu se freaca  doar pentru a-si marca teritoriul. Efectul se va mentine 3 -15 minute.

Mirosul se gaseste practic in radacina plantei, radacina care este tocata in bucati mici pentru a emana mirosul.

Intern,  acest raspuns apare cand pisica inghite diverse suplimente care contin valeriana. In cazul acesta efectul este intr-adevar de linistire, de relaxare, de reducere a anxietatii. In acesta situatie principalul efect al valerianei este asupra sistemului nervos central. Planta reduce nivelurile crescute de cortizol (hormonul stresului), activeaza receptorii pentru serotonina (hormonul starii de bine), la care se adauga si alte efecte benefice asupra vaselor de sange, asupra digestiei si asupra musculaturii.

In functie de varsta s-ar putea sa constati ca puii foarte mici au o reactie diminuata sau nu reactioneaza la valeriana. Acest aspect are legatura cu faptul ca in primele 3-6 luni de viata, simtul olfactiv al puilor nu este inca matur iar perceptia poate fi slaba sau deloc. Ca si in cazul catnipului exista si animale care nu vor simti mirosul valerianei. Perceptia valerianei este si in aceast caz determinat genetic, un procent de aproximativ 30 % dintre feline nu poseda gena care le face sa perceapa aceasta planta. Ce este bine de stiut, este faptul ca pisicile care nu au gena care sa le permita sa perceapa mirosul de catnip, percep pe cel de valeriana.

 

Este valeriana un drog?

Pisica nu metabolizeaza valeriana, deci nu exista practic riscul ca substantele pe care le contine planta sa induca o dependenta chimica. Nu exista riscul de supradozaj. Faptul ca se recomanda administrarea unei anumite doze are legatura cu substantele excipiente pe care le contine suplimentul.

Cand se recomanda valeriana?

Putem sa optam pentru  valeriana  atunci cand ne deplasam la medicul veterinar; la cabinetul de cosmetica; cand calatorim in concediu, ori de cate ori lipsim mai multe zile de acasa, in preajma sarbatorilor cand pisica este expusa unor zgomote puternice; pentru a preveni stresul de acomodare la un nou mediu; dar si atunci cand ne dorim ca torcacioasa sa faca un plus de exercitiu fizic. In functie de situatie vom alege fireste planta ca atare sau suplimentul.

Sub ce forma se gaseste valeriana?

Ce se foloseste de la aceasta planta este doar radacina, tulpina, florile si frunzele plantei neavand beneficii asupra pisicutelor noastre. Radacina este uscata, tocata la diferite dimensiuni si incorporata intr-o serie de produse, astfel:

 

 

DISTRIBUIE: