Hranirea corecta a pestilor de acvariu

Multa lume alege pestii drept animalute de companie crezand – in mod absolut gresit – ca sunt foarte usor de intretinut. Insa, in afara de atentia pentru mediul in care acestia isi duc viata, stapanii trebuie sa acorde o mare atentie si hranei acestora, si procesului de hranire in sine.

Atunci cand alegem hrana pentru pestii pe care-i ingrijim, ar trebui sa tinem cont de cateva aspecte foarte importante:

  • Sa fie de buna calitate, adica sa contina toti nutrientii de care pestii au nevoie;
  • Sa se potriveasca particularitatilor alimentare ale pestilor pe care ii detinem, avand in vedere ca aceste animalute pot fi erbivore, omnivore sau carnivore;
  • Sa se potriveasca profilului pestilor; de exemplu, pentru pestii sanitari exista hrana cu eliberare treptata (sub forma de pastile), ce le va permite sa-si exercite comportamentul natural de a consuma cantitati mici pe o perioada indelungata de timp;
  • Sa fie cat mai variata, tinand cont de profilul alimentar al zonelor din care pestii provin;
  • Hrana procesata (sub forma de fulgi, pelete, granule) ar trebui combinata cu hrana congelata (hrana vie);
  • Pentru fiecare specie de pesti ar trebui sa avem 2-3 sortimente de hrana.

Si pestii se lupta cu obezitatea!

Nu e de joaca cu hranirea pestilor, exista multe pericole care vin la pachet cu lipsa de disciplina in acest domeniu:

1. Supraalimentarea - cea mai grava si mai des intalnita problema care scurteaza viata pestilor de acvariu si asta pentru ca: mareste concentratia amoniacului, nitritilor si nitratilor din apa (prin descompunerea hranei neconsumate), ceea ce scade concentratia de oxigen; favorizeaza cresterea algelor din cauza nivelului ridicat de nitrati si fosfati; favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, a protozoarelor, cu consecinte negative asupra starii de sanatate a pestilor; favorizeaza instalarea obezitatii, dat fiind ca pestii stau intr-un spatiu limitat si au permanent acces la hrana.

2. Hranirea unilaterala. Folosirea unui singur sortiment de hrana pe o perioada lunga de timp va avea drept consecinta o alimentatie dezechilibrata, ceea ce deterioreaza sanatatea pestilor.

3. Hrana insuficienta duce la carente de nutrienti, cu urmari importante asupra starii de sanatate. Nu mai vorbim de faptul ca pestii devin agresivi si chiar incep sa se manance intre ei.

Cantitatea de hrana care se administreaza trebuie stabilita in functie de numarul de pesti din acvariu si de varsta lor. O metoda de a regla, in timp, cantitatea de alimente de care populatia din acvariu are nevoie este sa administram hrana treptat si sa urmarim comportamentul alimentar al pestilor. Acestia ar manca ori de cate ori li se administreaza hrana, insa acest comportament nu este unul natural, astfel incat hranirea trebuie facuta de 1-2 ori pe zi – doar hranirea puietului se face mai des. In functie de forma de prezentare a alimentelor, durata efectiva a mesei poate varia. De aceea nu putem lua drept indicator precis intervalul de timp in care pestii consuma alimentele.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: