Hamster
Hamsterii sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, subfamilia Cricetinae.
Aceasta subfamilie contine aproximativ 18 specii. Ei sunt originari din Orientul Mijlociu si Europa si sunt folositi si ca animale de laborator in cercetarea stiintifica. Exista 5 specii de hamsteri care sunt intalniti ca animale de companie, iar din acestea 3 sunt cele mai frecvente: hamsterul sirian (Mesocricetus auratus) supranumit si hamsterul auriu, hamsterul pitic (Phodopus campbelli, Phodopus sungorus, Phodopus Roborovskii) si hamsterul chinezesc (Cricetulus griseus).

Sunt rozatoare de talie mica, nocturne, care consuma foarte putin din timpul stapanului si ale caror nevoi sunt minime. Sunt animale nocturne care prefera sa doarma in timpul zilei, au vedere slaba, insa simturile olfactiv si auditiv sunt foarte bine dezvoltate.

Majoritatea speciilor de hamsteri au un fel de saculeti in obraji, a caror musculatura flexibila le permite sa inmagazineze hrana, pe care o consuma mai tarziu.

La vanzarea unui hamster elementele esentiale ce trebuiesc recomandate sunt: cusca, impreuna cu toate accesoriile si hrana necesara, pentru a-i oferi noului membru al familiei tot confortul in noua locuinta.

O cusca ideala este din material plastic sau metalic si este dotata cu:

scarite, tuneluri si rotita pentru a-i permite animalutului sa se joace, sa urce si sa coboare(este un animal activ, capabil sa parcurga si 15 km intr-o zi, caruia trebuie sa-i asiguram in spatiul inchis acest lucru).

o casuta in care sa doarma, un cuib pufos(instinctul natural indeamna hamsterii sa-si construiasca un cuib si pentru acest lucru vor avea nevoie de anumite materiale: bucatele de hartie, cuiburi din bumbac sau fan).

un hranitor dintr-un material rezistent la actiunea «tocitul dintilor»

o adapatoare sub forma de biberon cu apa proaspata din care se va adapa atunci cand are nevoie. Prezenta unui adapator deschis de forma castronului este interzisa deoarece sansele sa se inece sunt foarte mari.

Trebuie sa tinem cont ca hamsterii mananca foarte putin, iar daca in hranitoare nu mai este hrana, verificati colturile custii deoarece obisnuieste sa-si faca provizii ascunzand hrana, iar completarea cu hrana nu duce decat la risipa.

Hrana de baza este reprezentata de cereale, orz, alune, seminte de floarea soarelui, porumb, morcovi deshidratati si stafide.

Hamsterii se toaleteaza regulat, iar nevoile fiziologice si le fac doar intr-un singur loc in cusca. Rareori vor alege acest loc ca fiind casuta in care dorm.

Orice schimbare a meniului se va face gradat, in caz contrar pot aparea tulburari digestive. Pe langa hrana de baza, le putetem oferi si un supliment de legume si fructe

proaspete, insa introduse in dieta treptat, in cantitati mici si spalate foarte bine. Hamsterii devin activi sexual incepand cu varsta de 4-5 saptamani, insa este recomandat imperecherea sa se faca de la varsta de 4 luni, cand femela devine apta sa aiba pui si sa-i alapteze. Perioada de gestatie este de aproximativ 18-30 zile, in functie de specie, iar puii se nasc orbi, fara par si cu o dimensiune de aprox. 20 mm. Puii de hamster cresc foarte repede si pot parasi cuibul la varsta de doua saptamani.

Hamsterul Sirian mai este cunoscut si ca hamsterul auriu, datorita coloritului exemplarelor care traiesc in libertate. Deasemnea fiind specia cu cea mai larga raspandire, mai apare si sub denumirea de Hamsterul comun. In prezent, dintre toate speciile de hamster, cel sirian este cel mai cunoscut.

Hamsterul pitic sau hamsterul siberian este o rasa mai putin cunoscuta.

Hamsterul Roborowski este cel mai mic dintre speciile de hamsteri si, in prezent, se gaseste numai intr-o singura culoare: cafeniu-galbui.

Durata medie de viata a hamsterului este de doi-trei ani pana la maxim patru ani.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: