Mancare ca la... hamsteri acasa
Ce mananca hamsterii?
Ai zice ca hamsterii, care fac parte din categoria rozatoarelor, s-ar satura cu fan, morcovi, mere si alte vegetale, nu? Insa aceste animalute simpatice sunt, de fapt, omnivore, asa ca dieta lor trebuie sa contina si alimente de origine animala, lucru care este, din pacate, neglijat pana si de cele mai multe sortimente de hrana industriala disponibile in magazinele de specialitate. Majoritatea acestor produse sunt pe baza de seminte, iar daca alimentatia unui hamster se bazeaza exclusiv pe ele rezultatul va fi un meniu dezechilibrat, cu repercusiuni asupra sanatatii animalutului in timp.
De obicei, recomandam proprietarilor sa nu-si hraneasca animalutele de companie cu alimente din propria bucatarie, ci cu mancare industriala, special conceputa pentru nevoile lor nutritionale; insa, de aceasta data, situatia sta invers: mancarea industriala nu este suficienta, iar un hamster poate beneficia din plin de bunatatile din camara si frigiderul stapanilor, pentru ca are nevoie de o alimentatie diversificata.
Ce alimente ar trebui sa introducem in dieta hamsterilor?
Carne fiarta de pui, ou fiert, branza degresata– pentru a le asigura aportul necesar de proteina animala. Exista posibilitatea procurarii acesteia si din magazinele de specialitate, sub forma de insecte vii (greieri, lacuste, viermi de faina), insa alimentele din gospodarie sunt mai ieftine si la indemana.
Fructe– puneti accentul pe cele autohtone si de sezon, care sunt proaspete, ieftine si usor accesibile: mere, pere, caise, piersici, coacaze, capsune, zmeura, mure, struguri, pepene galben. Dintre cele exotice, hamsterii vor fi incantati de: mango, papaya si banane.
Legume – ofera vitamine si minerale de foarte buna calitate: ardei capia, ardei gras, salata verde, castraveti, morcovi, spanac, andive, dovlecei, sparanghel; si papadia este o optiune pentru hamsteri, desi in alimentatia omului nu se regaseste prea des. Alimentele verzi au un continut ridicat in fibre, dand senzatia de satietate si ajutand, astfel, animalul sa-si mentina greutatea corporala in parametri normali.
Oleaginoaselesunt si ele importante pentru hamsteri, pentru ca le furnizeaza grasimi bune, astfel incat le putem oferi: seminte de dovleac, de floarea-soarelui, de susan, de in, arahide (neprajite si nesarate), nuci.
Ce mai putem sa impartim cu simpaticul hamster care ne tine companie si ne amuza? Paste, paine uscata, popcorn, orez fiert, linte, hrisca, cereale fara zahar sau chiar biscuiti pentru bebelusi.
Insa nici aceste alimente benefice pentru hamsteri nu pot fi oferite oricum, ci urmand cateva reguli cu ajutorul carora putem preveni imbolnavirea animalutului:
1.Legumele si fructele se ofera in cantitati mici din cauza continutului lor ridicat in zaharuri; astfel, se previne diareea.
2.Fructele si legumele trebuie spalate si foarte bine uscateinainte de consum, pentru a nu produce fermentatii digestive.
3.Alimentele verzi nu trebuie lasate mai mult de doua ore la discretia hamsterului pentru ca se altereaza destul de repede.
Si hamsterii trebuie sa aiba grija la dieta!
Ce alimente nu ar trebui sa manance hamsterii?
Insa nu trebuie sa ne lasam dusi de val si sa-l consideram deja pe hamster un companion ori de cate ori stam la masa, impartind totul cu el, fara discernamant. Avem in gospodarie si multe alimente interzise acestor animalute, carora le pot face mult rau sau pentru care pot fi chiar toxice:
Carnea cruda, carnea de porc, branzeturile grase, branzeturile sarate, mezelurile din categoria proteina animala; iar insectele vii mentionate mai sus trebuie achizitionate numai de la magazinele de specialitate destinate animalelor de companie, nu de la cele de pescuit, pentru ca exista riscul de transmitere a bolilor.
Avocado, migdale, citrice, pepene verde, samburi de: mere, pere, caise, prune dimn categoria fructelor.
Usturoi, ceapa, varza, cartofi cruzi, vinete, rosii, prazdin categoria legumelor.
De asemenea, unele alimente pe care noi le consumam – desi nu sunt tocmai lipsite de efecte negative nici pentru om – ar trebui sa nu ajunga niciodata in vasul pentru mancare al hamsterilor: dulciuri, alimente sarate, sare, conservanti, condimente, ciocolata, alcool, cafea.
Hamsterii pot sa fie animalele de companie perfecte: sunt micute, deloc greu de intretinut, sociabile si extrem de jucause, iar cu o alimentatie corecta te asiguri ca ei raman sanatosi si voiosi.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: