Erorile de alimentatie la pestii de acvariu

Ai sau vrei sa achizitionezi pesti de acvariu? Trebuie sa stii ca atat regimulalimenta, cat si modul in care se face hranirea, este foarte important de cunoscut in cazul pestilor de acvariu deoarece influenteaza sanatatea acestora. Hrana neconsumata sau in exces creste nivelul de amoniac din rezervor, ceea ce duce la dezvoltarea bacteriilor.

Cele mai des intalnite erori de alimentatie la pestii de acvariu

Supraalimentarea

De departe cea mai grava si cea mai des intalnita problema care scurteaza viata pestilor de acvariu, hranirea in exces are urmatoarele implicatii asupra sanatatii pestilor:

  • Creste concentratia amoniacului, nitratilor si nitritilor din acvariu. Hrana neconsumata se descompune si altereaza calitatea apei fiind cea mai importanta sursa de amoniac din acvariu.
  • Amoniacul in exces determina scaderea concentratiei oxigenului din apa ducand practic la o inversare a ciclului azotului.
  • Favorizeaza cresterea algelor. Prin cresterea nitratilor si a fosfatilor algele gasesc conditii ideale de dezvoltare deoarece ele se hranesc cu aceste substante.
  • Favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, a protozoarelor cu consecinte negative asupra starii de sanatate a pestilor.
  • Obezitatea este o problema de sanatate des intalnita la pestii de acvariu. Faptul ca stau intr-un mediu limitat, ca au acces permanent la hrana sunt conditiile ideale care favorizeaza aceasta maladie.

Hranirea unilaterala

Folosirea unui singur sortiment de hrana pe o perioada lunga de timp va avea drept consecinta o alimentatie dezechilibrata. In aceasta situatie hrana nu ofera toate elementele nutritive de care pestii au nevoie.

Hranirea insuficienta

Hranirea insuficienta duce la carente importante cu repercursiuni asupra starii de sanatate. Pestii devin agresivi si chiar incep sa se manance intre ei.

Hrana ieftina

Nu in ultimul rand, hrana ieftina, de proasta calitate si saraca in nutrienti deterioreaza in timp starea pestilor din acvariu.

Cantitatea de hrana trebuie stabilita in functie de numarul de pesti, de varsta acestora, de tipul de hrana administrata, de particularitatile alimentare ale pestilor din acvariu. In functie de forma de prezentare a alimentelor, durata efectiva a mesei poate varia. De aceea a se da un anumit interval de timp in care pestii vor consuma alimentele nu reprezinta un indicator precis. Cantitatea de hrana trebuie administrata treptat, iar pestii trebuie urmariti pentru ca in timp sa-ti poti da seama care este de fapt cantitatea corecta.

De ce trebuie sa tii cont cand administrezi hrana pestilor

  • Desi mananca ori de cate ori li se administreaza hrana, acest lucru nu trebuie sa ne duca in eroare, hranirea pestilor se va face in mod normal o data sau maxim de doua ori pe zi. Ca exceptie de la aceasta regula hranirea puietului se va face de mai multe ori pe zi.
  • Pentru pestii sanitari exista hrana cu eliberarea treptata (sub forma de pastile) ce va permite acestora sa-si exercite comportamentul natural de a manca cantitati mici pe o perioada mai indelungata de timp.
  • Hrana administrata trebuie sa fie cat mai variata cu putinta, tinandu-se cont de cerintele alimentare ale pestilor in functie de zona din care provin. Hrana industriala (hrana procesata sub forma de fulgi, granule, pelete) trebuie combinata cu hrana congelata si cu hrana vie.
  • Din punct de vedere alimentar, pestii se impart in trei categorii: ierbivori, omnivori si carnivori. Acest lucru trebuie sa fie luat in considerare atunci cand alegem sortimentul de hrana.
  • Pastrarea intr-un acvariu a pestilor compatibili, deoarece pestii cu comportamente de hranire sau de activitate foarte diferite pot perturba procesul de hranire.

O alimentatie corecta presupune ca pentru fiecare specie de pesti sa avem 2-3 sortimente diferite de hrana.

Concluzia este sa oferiti pestilor de acvariu un regim alimentar variat bogat in elementele nutritive de care acestia au nevoie.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: