Cum arata masa de Craciun pentru cainele tau
Acum ca pregatirile de Craciun sunt in toi, iar bucataria abunda de tot felul de preparate si arome, micul nostru prieten devine din ce in ce mai prezent la pregatirile care au loc pentru marea sarbatoare.
Pentru ca o parte dintre alimentele traditionale pe care le consumam in aceasta perioada, sunt greu digerabile si unele chiar toxice pentru animalele de companie, vom afla in cele ce urmeaza cum sa pregatim o masa traditionala si pentru patrupezii nostri.
Piftia pentru caini. Ca si reteta, se bazeaza tot pe o fiertura de oase cu maduva, carnuri si organe, pe care le lasam sa fiarba la foc mic, timp indelungat, pana cand zeama rezultata contine suficienta gelatina. Diferenta fata de preparatul nostru consta doar in faptul ca de data asta nu vom adauga sare si nici usturoi. Usturoiul este toxic pentru caini, chiar si in stare gatita, iar sarea suprasolicita rinichii, deci nu face parte din lista ingredientelor benefice.
Friptura este ,,regina’’ preparatelor din acesta perioada. Din fericire este chiar un preparat sanatos si pentru caine si pisica. Renunta la gatirea prin prajire, alege sa faci friptura la cuptor sau la aburi si cu siguranta vei obtine un aliment sanatos pentru animalele cu care iti petreci sarbatorile. Ai grija sa renunti la condimente, la ceapa si usturoi. Alege carnurile usoare, din pasare dar si carnea de peste.
Garnitura de legume sau orez. Vegetalele aduc un plus de fibre pentru digestie, si daca sunt gatite corect sunt si surse importante de vitamine si minerale.
Ca si legume putem sa optam pentru ardei gras, ardei kapia, broccoli, conopida, cartof dulce, morcov. Gatire corecta inseamna la abur sau la cuptor, fara condimente si sare. Legumele cu amidon (cartof, mazare, morcov), trebuiesc bine coapte, pentru a nu da fermentatii anormale (gaze).
Orezul este si el un aliment sanatos pentru caini. Poate fi gatit impreuna cu carnea sau servit ca si garnitura.
Oasele, rezultate din transarea carnii, fie ca sunt de porc sau de vita, pot fi o gustare delicioasa si nu doar in aceasta perioada. Alegerea osulul se va face in functie de dimensiunea maxilarului, din acest punct de vedere, oasele de porc sunt o alegere mult mai potrivita pentru cainii de talie mica si medie. Ca sa nu apara constipatia sau inghitirea accidentala a unor bucati prea mari de os, respectati urmatoarele reguli:
- Osul se va da doar animalelor supravegheate.
- Osul nu se recomanda animalelor flamande. In cazul acestora existand riscul sa fractioneze osul si sa se inece. Un alt risc este acela de a consuma o cantitate prea mare de os, aspect ce poate avea ca urmari constipatia sau defecarea cu sange. Nu uitati ca osul in sine se digera mult mai greu, in 2-3 zile.
- Nu se vor da oasele de la pasari sau oasele de peste, existand riscul sa perforeze tubul digestiv.
- Osul se poate oferi crud sau fiert.
Fructele . Chiar daca traditia ne indeamna sa avem pe masa portocale si struguri, atunci cand ne impartim viata cu prieteni patrupezi, este mai indicat sa ne mai schimbam obiceiurile. Cainii mananca cu mare lacomie struguri, insa aceste fructe sunt toxice pentru ei, ducand la insuficienta renala. Eliminati strgurii de pe lista de cumparaturi pentru a avea sarbatori linistite! Portocalele pot fi consumate in cantitati mici, o feliuta pe zi.
Pentru a avea totusi fructe in aceste zile speciale, va recomand sa optati pentru mere si banane, mango, papaya, fructe pe care le puteti oferi si amicului vostru blanos.
Incercati sa nu schimbati major meniul animalutelor voastre de sarbatori. Gatiti ceva nou si delicios, faceti mai degraba alegeri sanatoase si inteligente decat gustoase si periculoase.
Si ca sarbatorile sa treaca in liniste, va recomand sa mai cititi o data articolul publicat anul trecut in aceasta perioada.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: