Cum iti ajuti animalul astfel incat sa nu fie afectat de galagia din noaptea de Revelion
Petrecerile nu sunt pentru toata lumea. Noaptea de Revelion este un motiv de anxietate pentru animalutul tau. Cu toate artificiile, muzica zgomotoasa, agitatia si rasetele, animalutele simt ca lumea lor este atacata din toate colturile. Unele animale isi pierd toate abilitatile de a reactiona normal, incat ajung sa sara in bratele tale, sa se ascunda sub masa sau sa isi ghemuiasca capul in paturica lor preferata. Exista pericolul ca animalele sa se sperie atat de tare, incat sa dea navala pe usa de la intrare si sa nu se mai intoarca.
Pentru a-ti ajuta animalutul sa treaca prin astfel de momente dificile, iata cateva sfaturi care te vor ajuta.

1. Cunoaste-ti animalul


Multe animale au o ascunzatoare preferata unde merg atunci cand se simt in nesigurata. De exemplu, o cusca reprezinta un loc sigur si securizat, insa aceasta nu este potrivita pentru toate animalele. Daca pisica si cainele tau nu au crescut utilizand o cusca, acestia nu se vor simti confortabil cu ea. Din contra, o pot gasi mult mai stresanta si isi pot folosi dintii sau ghearele pentru a incerca sa evadeze din ea. Cunoaste-ti animalul. Daca nu poti folosi o cusca, du-l intr-o camera unde nu se poate rani sau nu poate distruge ceva.

2. Foloseste sunete pozitive pentru a-i distrage atentia


Chiar daca nu esti familiarizat cu aceasta idee, poti folosi totusi un sunet calm, care ii distrage atentia de la zgomotele alarmante. Muzica clasica poate vindeca anxietatea multor animale. Da volumul la un nivel mediu, indeajuns pentru a acoperi sunetele deranjante, dar nu atat de tare incat sa deranjeze si mai tare animalutul. Alte animale prefera televizorul. Daca pisica sau cainele tau are o emisiune favorita, o poti reda pentru cateva ore la rand.
O buna strategie este sa iti obisnuiesti animalutul cu sunete puternice de mic, prin muzica clasica la un volum mai mare, cu multe percutii, inregistrari cu sunetul furtunilor sau chiar soundtrack-ul unor filme – incearca Star Wars. Porneste sunetul intr-o zi obisnuita. Mangaie-l atunci cand asculta linistit muzica si sopteste-i incurajator atunci cand pare putin speriat. Lasa-l sa inteleaga ca totul este ok si ca asta face parte din rutina.

3. Distrage atentia cu jocuri si jucarii


Da-i cainelui sau pisicii tale cateva jocuri cat timp este zgomot sau ofera-i mancare sub forma de puzzle cu care sa il mentii ocupat/a. Daca ai o pisica, incearca spray-ul cu catnip pentru a-i atrage atentia, iar pentru caine foloseste untul de arahide pe jucariile preferate.

4. Vorbeste cu veterinarul


Daca doctorul animalului tau este familiar cu comportamentul lui, vei putea sa il suni atunci cand animalul are astfel de stari si te poate ajuta sa il calmezi. Asta nu va fi de folos daca nu ai vorbit niciodata cu veterinarul despre problemele de anxietate ale animalului tau. Cei mai multi veterinari nu prescriu o reteta pentru un animal pe care nu l-au mai verificat sau tratat de anxietate inainte.

5. Nu renunta la confortul animalului tau


Imagineaza-ti cum ti-ai dori sa fii tratat cand simti un asemenea nivel ridicat de anxietate. Vei dori sa fii ignorat si lasat de o parte? Iubirea si atentia te vor face sa te sperii si mai tare sau mai putin?
Cel mai bun lucru pe care ai putea sa-l faci cand animalul tau este anxios este sa iti pastrezi calmul – arata-i prin exemple ca nu este nimic de care sa ii fie teama - vorbeste in soapta, arata-i multa atentie,  mangaie-l si incurajeaza-l atunci cand este relaxat. Unele animale vor invata din asta faptul ca atat timp cat esti langa ei, vor fi in siguranta si vor inceta sa fie foarte lipiciosi. Retine ca animalele sunt precum oamenii si simt mereu nevoia de atentie atunci cand sunt agitati si nervosi din cauza zgomotelor teribile din noaptea de Revelion.