Cum amenajam terariul pentru cameleon?
Multe specii de cameleon din celeaproximativ 200 cunoscute sunt pe cale de disparitie din cauza interventiei omului in habitatul acestuia. Prin urmare, atunci cand ne hotaram sa ne luam ca animal de companie un cameleon ar trebui sa fim foarte atenti la modul in care ii amenajam terariul, pentru ca de acesta depinde, in mare parte, starea sa de bine.

Cameleonii sunt un grup de soparle arboricole ce traiesc in Africa, Madagascar, sudul extrem al Europei (Spania, Portugalia, Cipru si Grecia), Asia (din Peninsula Arabica pana in India si Sri Lanka).


Caracteristicile comune ale acestui grup de soparle



  • Degetele grupate cate doua care formeaza un cleste;
  • Coada prehensila cu care se poate prinde de crengi;
  • Ochii se misca independent pentru a localiza prada;
  • Limba este foarte lunga, prevazuta cu o ventuza cu care prinde prada.

De asemenea, multe dintre specii prezinta celule specializate in piele, denumite cromatofori, care le permit sa isi schimbe culoarea fie ca sa isi exprime starea, fie sa se camufleze.


Un terariu cat mai aproape de mediul natural


Cameleonii sunt soparle sensibile si sunt recomandate, in special, pasionatilor cu nivel mediu sau ridicat de cunostinte in cresterea si ingrijirea lor. Terariile trebuie dotate astfel incat sa reproduca cat mai fidel conditiile din natura, iar pentru aceasta trebuie sa tinem cont de urmatoarele:



  1. Terariul trebuie construit pe inaltime, astfel incat aceasta dimensiune sa fie de doua ori mai mare decat lungimea si latimea.
  2. Terariul trebuie sa fie bine ventilat, indiferent de materialul folosit la constructie – plasa sau sticla; altfel, cameleonii se pot confrunta cu probleme respiratorii.
  3. Lumina trebuie aleasa cu grija, deoarece cameleonii sunt reptile diurne. De exemplu, lumina data de tuburile fluorescente care emit radiatii ultraviolete de tip B regleaza metabolismul calciului in oase. Apoi, este ideal ca iluminarea si incalzirea sa se faca cu becuri separate, asezate la interiorul terariului, la 40 - 45 cm de cea mai apropiata creanga. Becul cu UVB nu trebuie montat in exteriorul terariului pentru ca, astfel, scade intensitatea radiatiei aproape la 0 din cauza filtrarii ei prin sticla.
  4. Incalzirea trebuie sa se faca cu becuri speciale care emit caldura. Folosirea pietrelor, a padurilor sau a altor obiecte care se incalzesc nu este indicata deoarece cameleonii nu recunosc aceste surse de caldura si chiar se pot arde cu ele. Temperatura in terariu pe timpul zilei poate fi intre 22 - 25° C, iar in zona
    de incalzire poate ajunge pana la 30 - 32° C. In natura, temperatura scade pe timpul noptii, iar exemplarele adulte rezista pana la 10° C. Totusi, daca trebuie sa incalzim terariul pe timpul noptii, ar fi indicat sa folosim becuri ceramice care nu emit lumina.
  5. Controlul temperaturii si umiditatii trebuie facut neaparat cu ajutorul unui termohigrometru pentru ca aceste valori sunt foarte importante pentru starea de
    sanatate a camelonului.
  6. Pentru adapare trebuie evitate sursele de apa stagnante, pentru ca nu fac parte din stilul de viata al cameleonilor in mediul lor natural. Cea mai eficienta
    metoda de adapare este o cascada, dar se mai pot folosi si un sistem de ploaie artificiala sau un picurator. Daca nu detinem aceste echipamente, putem spreia
    zilnic decorurile din terariu, iar cameleonii beau picaturie care se scurg de pe acestea.
  7. Hranirea se va face cu insecte si, ocazional, cu fructe si frunze. Insectele le pot fi oferite din penseta sau pot fi eliberate pe decoruri pentru ca soparla sa le vaneze, iar fructele si frunzele pot fi oferite in boluri, pentru hidratare.
  8. Asternutul trebuie pastrat mereu uscat, altfel poate fi mediu de dezvoltare a bacteriilor si mucegaiurilor. De asemenea, in asternut se pot ascunde insectele oferite ca hrana, iar tipurile mai marunte de asternut pot provoca ocluzii intestinale in caz de ingerare. Totusi, daca asternutul este pastrat uscat si avem grija la hranire, putem folosi scoarta de copac sau fibre de nuca de cocos pentru „mobilarea” terariului.
  9. Decorul trebuie sa fie unul luxuriant, din plante cu frunze artificiale, crengi si liane care sa permita cameleonului sa se catere si sa se ascunda ca in mediul sau natural.

Oricand putem detecta starea de sanatate a unui cameleon dupa culorile pe care le adopta. Prin urmare, acesta ar trebui sa fie un reper pentru noi si un indemn la reglajul corect al conditiilor de mediu, de alimentatie si de igiena pe care le oferim acestor soparle. Daca sunt respectate sfaturile de mai sus, in special pentru
cameleonii reprodusi in captivitate, ar trebui ca viata alaturi de aceste necuvantatoare sa fie lesnicioasa, fara probleme.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: