Cele mai comune boli ale peștilor de acvariu!
Un acvariu nu necesită foarte multă atenție (spre deosebire de un câine sau o pisica), însă, trebuie să fim conștienți că și locatarii acvariului se pot confrunta cu diferite probleme, pot dezvolta anumite boli ce ne vor da mari bătăi de cap.
Așadar, în continuare o să vă prezint care sunt cele mai comune boli pe care le pot dezvolta pestii de acvariu, care sunt simptomele, pentru a putea identifica problema din timp și ce putem face pentru a trata în mod corect fiecare boală în parte, dar și ce ar trebui să facem pentru a preveni dezvoltarea acestora.
Pestii, pot dezvolta atât boli interne cât și externe de diferite tipuri cum ar fi: boli bacteriene, boli parazitare sau micoze.
Bolile externe:
-              Ichthyophthirius multifiliis (grisul)
-              Fin rot (putregaiul)
-              Creșterea fungilor (micoza)
Bolile interne:
-              Hidropizie/Dropsy
-              Nematode (viermi rotunzi)
 
Ichthyophthirius
Cunoscut și sub denumirea de gris sau boala punctelor albe, este cel mai comun parazit din acvariile cu pesti. În momentul în care pestii noștri suferă de această boală, putem observa puncta albe, precum granulele de gris, pe suprafață tegumentului și a aripioarelor.
Pentru a combate acest parazit, în prima fază ridicăm temperatura în apa până la 29-31  ͦ C, în funcție de speciile de pești pe care le avem, însă pentru a evita un șoc termic ce poate cauza și mai multe probleme, creșterea temperaturii se va face treptat (1 ͦ / ora), de asemenea vom folosim un tratament pe bază de oxalat verde de malachit și albastru de metilen sau putem crește salinitatea apei, adăugând o linguriță de sare neiodată la fiecare 1,5 l de apă, sarea trebuie dizolvată înainte într-un recipient și adăugată treptat.
Înainte de începerea tratamentului, trebuie să facem un schimb parțial de apa, aproximativ 25% din capacitatea acvariului și îndepărtam rezerva de carbon din filtru.
Fin rot
Este o boală bacteriană externă provocată de o bacterie ce se găsește în toate acvariile, dar care își face simțită prezenta în momentul în care sistemul imunitar al peștilor este scăzut din diverse cauze (stres, rani apărute în urma agresiunilor dintre pesti sau în urma transportului și calitatea slabă a apei). Pentru a identifica mai ușor această boală, trebuie să fim atenți dacă pestii prezintă următoarele semne: marginea aripioarelor își pierde conturul devenind neuniforme și încep să se rupă, aripioarele devin semitransparente sau albe.
Că și remediu trebuie să folosim un tratament antibacterian, dar înainte de folosirea tratamentului, ca și în cazul de mai sus, trebuie să facem un schimb parțial de apă și să îndepărtam rezerva de carbon din filtru.
Micoza
Micoza afectează în principal peștii care au suferit răni la nivelul membranei mucosae, sporii acoperind zonele afectate. Este foarte ușor să identificăm această boală, deoarece vom observa pete albe/gri cu un puf ca de mucegai crescând în zonele afectate. Micoza apare de regulă în acvariile în care se găsesc cantități mari de reziduri, deoarece sporii ajuta la descompunerea resturilor din apa.
Pentru a combate micozele, putem folosi un tratament pe baza de Tripaflavina sau cu Verde de Malachit.
Hidropizie
Hidropizia reprezintă acumularea de lichid în cavitatea abdominală, de aceea în momentul în care un pește suferă de aceastî afecțiune, va prezenta un abdomen foarte umflat. Acest lucru se întâmplă deseori din cazua deteriorării branhiilor, care permit intrarea unei cantități mult prea mari de apă în organism, depășind astfel capacitatea de filtrare a rinichilor, excesul de apă ajungând în cele din urmă în cavitatea abdominală. Așadar, această afecțiune (Hidropizia) este mai mult un simptom decât o boala în sine, deoarece pentru a preveni apariția acesteia, trebuie să folosim tratamente adecvate pentru combaterea bolilor ce deteriorează branhiile, acestea fiind de cele mai multe ori boli bacteriene.
Nematode
Nematodele sunt paraziti interni, viermi rotunzi, care se pot găsi în majoritatea acvariilor și se pot adapta foare ușor în aproape orice tip de mediu. De regula, observăm acești paraziti în momentul în care ies din pește, aceștia folosind ca și ieșire anusul. Sunt paraziti de dimensiuni reduse, însă îi putem observa dacă ne facem zilnic timp să inspectăm acvariul pentru a ne ocupa de bunăstarea peștișorilor nostrii.
Pentru combaterea paraziților interni, se folosește în prima faza aceeași metodă ca și în cazul paraziților externi și anume ridicarea temperaturii. De asemenea, pentru a fi siguri că vom scapă de acest musafir nepoftit, putem adaugă un tratament pe baza de benzonat de emamectin.
 
Înainte de folosirea fiecărui tratament, indiferent de boala pe care o prezinta pestii din acvariul nostru, trebuie să îndepărtam lampa UV, rezerva de cărbune activ și să facem un schimb parțial de apă, pentru o eficiență maximă a tratamentului.
Cu toatea acestea, cel mai eficient remediu pentru orice tip de boală, este prevenirea.
Cum putem preveni infestarea acvariului?
În primul rand, trebuie să asigurăm igiena acvariului, făcând săptămânal un schimb parțial de apa (25-30% din volumul total), astfel eliminăm mare parte din rezidurile care se acumulează.
În al doilea rand, trebuie să ne asigurăm că apa are o temperatură optimă și constantă mereu, inclusiv apa pe care o înlocuim trebuie să fie la aceeași temperatura cu cea din acvariu.
Nu în ultimul rand, trebuie să ne asigurăm că popularea acvariului se face corect, pentru a nu suprapopula crescând astfel riscul de dezvoltare și răspândire a bolilor și infecțiilor.

DISTRIBUIE: