Bichon Havanez
Bichon-ul Havanez este o rasa de caini membra a familiei Bichon, care include, de asemenea, rasa Bichon Frise, Bichon Bolognese, Bichon Maltez, Coton de Tulear, Tsvetnaya Bolonka, Franzuskaya. Acesti caini descind dintr-o rasa de caini mediteraneana, acum pe cale de disparitie cum este Bichon Tenerife, care a fost introdus in Insulele Canare de spanioli si mai tarziu in alte insule din Spania si coloniile de marinari.

Nume alternative utilizate pentru rasa Bichon Havanez : Bichon Havanais, Bichon Havana, Havaneser, Havanezer, Havana Silk Dog.


Aspect Exterior


Bichon-ul Havanez arata ca un caine jucarie, este de asemenea un caine viguros si robust pentru o astfel de dimensiune, insa nu ar trebui sa nu se creeze aparenta de fragilitate sau de a fi excesiv de delicat. Inaltimea este de 216 - 292 mm, masurata la nivelul greabanului iar aspectul general arata ca este putin mai lung decat inalt. Un aspect unic de rasa este topline, ceea ce inseamna ca este putin mai ridicat de crupa, ceea ce da rasei Havanesului agilitate in miscare. Are o fata expresiva, cu ochii migdalati, cu urechi de lungime medie si aplecate spre fata. Coada este curba pe spate atunci cand nu este in miscare.


Coloristica


Desi exista un argument cu privire la Bichon-ul havanez cum ca initial toate exemplarele acestei rase au fost albe sau de diverite culori, la Bichon-ul Havanez modern sunt acceptabile toate culorile si combinatiile de culori. Singurele restrictii care se impun rasei havanez sunt cele precum culoarea nasului care trebuie sa fie negru cu exceptia havanezului ciocolatiu care poate avea nasul in culoarea robei. Culori populare pentru aceasta rasa includ: cafeniu, alb si negru, si parti - Havanese.


Blana Havanezului


Recomandarea noastra este ca aceasta rasa sa fie periata in mod regulat datorita parului lung pe care il are. Multe persoane considera havanezul ca fiind nonalergic sau hipoalergic, ceea ce este partial adevarat. Daca sunteti o persoana ca fiind cunoscuta a fi alergica sa fiti mai intai expusa in fata unui havanez pentru a putea vedea daca sunteti sau nu alergica. Havanezul are la dispozitie trei tipuri de blana: buna, care este similara cu cea a maltezului, buclata care se aseamana cu cea a bichonului frise si ondulat care este cea mai de dorit fiind specifica havanezului. Parul havanezului este lung, moale, abundent si nu trebuie sa fie aglutinat. In extrem de putine cazuri apare o mutatie genetica care duce la aparitia parului scurt la aceasta rasa. Din cauza naturii foarte toride din Havana, cainii din rasa bichon havanez au o blanita care are rol de protectie pentru aceste raze si actioneaza ca o palarie cu boruri largi si ca agent de racire pentru micul hot dog de timpul zilei.


Temperament


Bichon-ul Havanez detine un temperament foarte prietenos, si care este, spre deosebire de multe alte rase, un caine ce pare a fi de jucarie. Are un comportament corespunzator si echilibrat fata de copii si fata de animale si este rareori irascibil la aparitia de noi persoane pe teritoriul sau. Este un caine inteligent si vioi si va vor solicita mereu atentia pentru a va arata noi jiumbuslucuri pe care ei le fac pentru dumneavoastra, din dorinta de a va fi pe plac. Havanezul este o rasa orientata spre traiul in prezenta omului, iar o separare de acestia pe termen indelungat nu ii face bine. De aceea ei nu sunt pretabili pentru persoanele care muncesc foarte mult sau care calatoresc foarte des. Au tendinta de a-i insoti pe stapanii lor peste tot, in toate incaperile casei insa fara a parea posesivi. Spre deosebire de alti caini din categoria toy, care sunt prea delicati sau prea nervosi fata de copii, bichonul havanez se remarca prin blandete si intelegere fata de acestia, jucandu-se cu ei si incercand sa le fie pe plac.


Evolutia Rasei


Micul catel de Havana s-a dezvoltat in cea mai mare parte in Cuba, originar fiind insa din Europa. Dupa acest istoric avut in Cuba, rasa se intoarce din nou in Europa unde il intalnim pentru prima mentionat in istorie ca fiind un caine utilizat in numerele de circ. Chiar daca multi dintre cubanezii din inalta societate de la acea vreme au emigrat in Statele Unite, nu si-au luat si cateiii, iar daca i-au luat nu au fost in stare sa-i reproduca in mod suficient. Cei care s-au gandit sa amelioreze rasa au fost americanii care in anul 1970 au facut primele demersuri in acest sens. Cu o reproducere controlata si cu o mare atentie dedicata acestei rase, s-a reusit o amelioare puternica a rasei prin importul de noi exemplare, iar in 2004, Statele Unite inregistreaza o crestere de 42% fata de anul de pionierat 1970. O serie de celebritati au contribuit la promovarea intensa a acestei rase, asa cum este si Barbara Walters.


Utilitati


Datorita firii lui vesele si sociabile, aceasta rasa este din ce in ce mai mult urilizata in servicii care implica relationarea cu publicul.


Havanezul este utilizat adesea la: diverse terapii care includ prezenta cainelui, pe post de caini care asista persoane cu dificultati de auz, caini de show, rol in detectarea termitelor sau urmarire.


De asemenea rasa bichon havanez este utilizat in diverse sporturi cum ar fi: agilitate, flyball, Freestyle Muzical, supunere.


Ingrijire


Rasa de catei bichon havanez are cateva reguli de ingrijire pe care proprietarii trebuie sa le aiba permanent in vedere. Detin o vezica urinara ceva mai mica decat cea a altor rase de catei, in consecinta nu strica asa aveti in casa o ladita cu nisip in cazul in care catelul dumneavoastra nu mai rezista pana la a fi scos afara. Havanezul dispune de o blanita bogata care reclama o ingrijire zilnica. In cazul in care un exemplar se arata a nu fi dornic de acest periat, prefereabil este sa-l tundeti scurt, in consecinta ingrijirea fiind mult mai simpla. Desi nu sunt catei care sa necesite multa miscare, la baza rasa bichon havanez este una activa, vioaie, fiind nevoie sa-l lasati sa alerge in voie atunci cand este scos afara.


TAG-URI:

DISTRIBUIE: