Bichon Maltez

Bichon-ul maltez a fost dezvoltat in Italia si se spune ca este un spaniel in miniatura si are sange de poodle. Are o istorie de 28 de secole! Bichon-ul maltez a fost prima oara recunoscut ca o rasa dezvoltata in Malta. Aceasta rasa a fost detinuta de catre regii din intreaga lume. Femeile din Roma antica il purtau pe brate si dormeau cu Bichon-ul maltez in pat.



Rasa Bichon maltez a fost importata in Marea Britanie in timpul lui Henric al VIII-lea si cu siguranta era preferata de catre regina Elisabeta I. Aceasta rasa a fost rapid adoptata de catre aristocratia britanica. Reginele au servit mancarea Bichon-ului maltez in vesele de aur, iar curatenia si demnitatea Bichonului maltez provine de la obiceiul de a fi tinuti in poala de catre oamenii bogati si de aristocrati.

Descriere fizica


Bichonul maltez este un caine mic, rezistent si cu o blana matasoasa. Corpul lui este compact, cu oase mici, dar robust si putin mai lung daca este inalt. Pieptul este adanc, craniul este usor rotunjit, ochii mari, rotunzi. Bichonul maltez are o blana matasoasa, cu un singur strat si este de culoare alba sau ivoriu. Daca este tinut pentru expozitii si concursuri, atunci blana sa este lunga, ajungand pana la sol, insa cei mai multi stapani aleg s-o pastreze scurta, fiind usor de intretinut.

Comportament si personalitate


Bichonul maltez este plin de viata si jucaos. Este bland, iubitor, de incredere si devotat stapanului sau. Invata foarte usor trucurile. Indraznet si rapid sa dea alarma atunci cand aude sunete suspicioase. Este un caine de companie clasic, gratios si adorabil. Se comporta bine cu alte animale de casa si alti caini. Bichonului maltez ii place sa se joace afara si sa sara in balti. Nu lasa acest catelus ssadezvolte sindromul ,,cainelui mic", un comportament indus de oameni, ce se manifesta prin credinta bichonului maltez ca el este seful. Acest lucru duce la alte probleme de comportament. Atunci cand se considera sef, poate deveni agitat cu copiii si chiar cu cei mari. Nu supraproteja acest catelus pentru ca va deveni instabil si gelos pe vizitatori. Bichonul maltez caruia ii este permis sa fie sef, va dezvolta sentimentul anxietatii de separare, va pazii si va latra obsesiv. Acestea nu sunt trasaturi ale rasei Bichon maltez, insa la aceste comportamente contribuie oamenii din jurul lui. Bichonul maltez poate reveni la normal atunci cand are un stapan cu o atitudine stabila.

Ingrijire si hrana


Bichonul maltez are nevoie de plimbari zilnice, iar joaca poate inlocui exercitiile insa nu poate inlocui plimbarile. Catelusii care nu au parte de plimbari zilnice pot dezvolta probleme de comportament. Bichonul maltez se bucura sa zburde liber intr-o zona sigura, poate fi o curte imprejmuita. Ramane jucacus pana la o varsta inaintata si este foarte activ in casa.

O pieptanare si periere zilnica a bichonului maltez este importanta, insa fii delicat cu blana lui matasoasa. Curata-i zilnic ochii si barba pentru a preveni murdarirea. Fa-i baie sau foloseste un sampon uscat in mod regulat, asigura-te ca e complet uscat si cald. Curata-i urechile si indeparteaza parul care a crescut in canalul auditiv. Ochii trebuie verificati si curatati in mod regulat. Parul din varful capului este taiat de obicei, pentru a nu-i intra in ochi, iar unii stapani opteaza pentru a-l prinde. Bichonul maltez naparleste foarte putin sau deloc si e foarte potrivit pentru persoanele alergice. Spala-l pe dinti cel putin o data pe saptamana. Daca nu este obisnuit cu aceasta procedura poti incepe prin a pune putina mancare pentru caini pe deget, apoi folosesti degetul pentru a-i curata dantura. Dupa ce Bishonul maltez se obisnuieste cu aceasta procedura, poti introduce pasta de dinti, insa una destinata cainilor. Unghiile Bichonului maltez ar trebui scurtate la fiecare 2 saptamani, in cazul in care are o suprafata dura din beton pe care sa alerge, acestea se vor scurta singure.

O dieta potrivita este esentiala pentru ca Bichonul maltez sa arate bine. O dieta nepotrivita poate cauza ingalbenirea blanii. Cea mai buna hrana este cea formata din peste de apa sarata, pasari de curte, miel, orez brun, avocado si grau; hraneste-l de doua ori pe zi.

Sanatate si puncte vulnerabile


Asociatia americana a Bichonului maltez recomanda sa nu iei un catelus sub varsta de 12 saptamani pentru ca poate deveni stresat din cauza manipularii frecvente si nu va avea suficient timp sa se odihneasca sau va refuza sa manance din cauza schimbarii mediului/mancarii. Acest stres poate cauza hipoglicemie ce duce la o posibila coma. Pentru linistea ta, odata cu catelusul ar trebui sa primesti un certificat cu starea actuala a Bichonului maltez si inregistrarea vaccinurilor.

Principala problema a Bichonului maltez este luxatia rotulei, cand aceasta nu mai este in pozitia normala. Acesta afectiune provoca Bichonului maltez schiopatat si refuzul in a-ii sustine greutatea.. Aceasta afectiune se poate descoperi in jurul varstei de sase luni. Ca urmare a luxatiei, mai pot aparea si alte boli ca osteoartrita.

Alte afectiuni ale Bichonului maltez sunt pierderea dintilor, cataracta, alergiile, infectii ale urechilor si probleme digestive.

Conditii de viata


Bichonul maltez este un caine de apartament foarte energic, de aceea e bine sa stabilesti un program zilnic de exercitii si miscare. Felul in care este ingrijit este mult mai important decat mediul in care sta deoarece cainele bichon maltez este orientat catre oameni. Bichonul maltez are nevoie de temperaturi moderate, fara sa fie prea cald sau prea frig.

Dresaj


Bichonul maltez se poate dresa foarte usor, invata repede si este foarte inteligent. Este o rasa care asculta foarte repede, invata repede trucuri deoarece a lucrat in terapie si in spectacole.

Bichonul maltez are nevoie de un dresaj bland si ferm; este foarte sensibil la dojeneli iar corectiile negative vor avea un efect negativ asupra dezvoltarii catelusului. Stapanul sau dresorul are nevoie de o lesa atunci cand incepe dresajul, insa poate deveni o alegere personala, in functie de cerintele catelusului. Dresajul Bichonului maltez functioneaza foarte bine daca se ofera recompense comestibile. Inarmarea pozita si dresajul bland cu bunatate, persistenta si rabdare sunt recomandarile zilei si bineinteles, cu multa dragoste!

Prietenie cu omul


Bichonul maltez iubeste copiii, insa nu e cel mai potrivit animal de companie pentru copiii foarte mici care nu inteleg ca acest catel poate fi usor ranit de manuirea dura. Daca ai un copil foarte mic si planuiesti sa aduci un Bichon maltez in casa, fii atent si supravegheaza interactiunea dintre acestia. Sa-ti inveti copilasul felul in care sa se poarte cu fragilul Bichon maltez.

 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: