Alimente interzise in meniul dihorilor
Cele mai multe probleme de sanatate cu care dihorii se confrunta de-a lungul vietii au mare legatura cu alimentatia acestora. Dihorii hraniti nesanatos manifesta afectiuni ale pielii, pietre vezicale, probleme ale dentitiei si tumori.
Iata cateva dintre alimentele nocive care ajung cu usurinta in dieta dihorilor datorita neglijentei sau lipsei de informare.
  • Hrana uscata cu cereale destinata pisicilor. Dihorii sunt animale exclusiv carnivore, cu un tub digestiv scurt adaptat sa digere proteina si grasimea de origine animala. Desi multi iubitori de dihori aleg sa-i hraneasca cu mancare pentru pisici, aceasta poate fi o grava eroare alimentara, greseala care se poate solda adesea cu moartea micului prieten. Mancarea uscata pentru pisici are adesea un nivel crescut de carbohidrati. Dihorii nu reusesc sa foloseasca si sa metabolizeze aceste zaharuri si in incercarea disperata a organismului de a stabiliza nivelurile ridicate de glucoza din sange in timp se ajunge la o afectiune grava denumita insulinom, tumoare a pancreasului incompatibila cu viata.
  • Fructele si legumele. Sunt si ele surse de carbohidrati (zaharuri ) care pun in pericol sanatatea ghemului de blana. Si continutul in fibre al acestor alimente nu reprezinta ingrediente digestibile pentru dihor. Unele legume tari de exemplu morcovul, reprezinta adevarate capcane alimentare care cresc riscul obstructiei intestinale.
  • Produsele care contin Xilitol sunt toxice pentru dihori. Xilitolul este un inlocuitor al zaharului iar asa zisele produse ‘’fara zahar’’ au un continut ridicat in acest indulcitor.
  • Ciocolata se gaseste si ea pe lista produselor toxice pentru dihori. Acesta ajunge din pacate sa consume acest produs interzis din curiozitate.
  • Dulciurile si painea trebuie interzise daca dorim sa avem un dihor sanatos.
  • Strugurii determina insuficienta renala grava la dihori, prin urmare si acestia trebuie inclusi pe lista alimentelor interzise.
  • Lactatele reprezinta o categorie de alimente care trebuie evitate in alimentatia dihorilor. Precum pisicile, dihorii nu detin enzima necesara metabolizarii lactozei si manifesta bine cunoscuta intoleranta la lactoza. Desi aceasta tulburare digestiva nu le pune chiar viata in pericol este totusi neplacut pentru animal sa treaca printr-un episod diareic.
  • Plantele. Cele mai multe plante de ornament sunt toxice si ar trebui evitate in locuintele in care traiesc micii nostrii prieteni.
  • Alimentele gatite nu sunt cele mai bune surse de nutrienti. Prin gatire, structura acestora se modifica, iar digestibilitatea in sine este foarte scazuta.
Dihorii au cerinte nutritive unice si acest lucru trebuie luat in considerare ori de cate ori cumparam alimente pentru acestia. In situatia in care dorim sa folosim hrana pentru pisici trebuie sa optam pentru cea fara cereale, a carei compozitie sa fie usor de citit si inteles si cel mai important carnea sa fie ingredientul principal.
Chair daca pisicile si dihorii au foarte multe in comun, atunci cand vreti sa va petreceti viata alaturi de un dihor luati in consideratie faptul ca dihorul nu este o pisica mai mica, ca are nevoie de o hrana si o ingrijire speciala pentru a fi fericit si mai ales sanatos.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: