Alimentatia corecta a canarilor
Pentru a-i asigura canarului o alimentatie corecta, trebuie mai intai sa stii ca acesta este o pasare preponderent granivora, dar care in functie de sezon isi poate completa dieta cu alte alimente precum verdeturile, fructele, legumele sau chiar insectele.
Toti canarii din captivitate sunt descendentii canarilor salbatici sau ai canarilor de Atlantic (Serinus canaria), iarobiceiurile legate de alimentatie sunt asemanatoare. Canarul domestic este hranit in mare parte cu mixuri de seminte, dar pentru completarea dietei trebuie sa primeasca si fructe, legume, verdeturi si o sursa de proteina animala.

Mixul de baza pentru canari


Mixul de baza din alimentatia canarilor este compus din doua categorii de seminte, anume cele deschise la culoare si cele inchise la culoare.
Semintele deschise la culoare, asa-zisele seminte albe, seminte fainoase cu un aport ridicat de glucide care ar trebui sa predomine in amestecul pentru canari. Acestea sunt glantul, meiul si ovazul. Ele inlocuiesc practic semintele de ierburi care alcatuiau dieta de baza a pasarilor salbatice.
Seminte inchise la culoare, asa zisele seminte negre, seminte oleaginoase care furnizeaza energie si au un continut ridicat de grasimi. Aceste seminte sunt rapita, inul, canepa si floarea soarelui. Aceste seminte ajuta la formarea unui penaj cu aspect sanatos si lucios prin continutul de acizi grasi omega 3 si 6.
Exista si o a treia categorie de seminte care practic face diferenta intre o hrana de calitate si o hrana slaba. Aceasta categorie include foarte multe seminte cum ar fi nigerul, chia, macul, seminte de plante salbatice(cicoare, roinita de seara, trifoi), seminte de plante de gradina (salata, varza, morcov, patrunjel). Aceste seminte sunt o importanta sursa de enzime, vitamin si minerale.
O alta sursa excelenta de vitamine si enzime sunt semintele germinate. Aceste seminte ajuta la reglarea greutatii corporale si, impreuna cu sursele de proteina, ajuta canarii sa se pregateasca pentru reproducere.
Raportul acestor seminte nu este acelasi pe tot parcursul anului. Astfel, in perioadele critice cand se consuma multa energie, cum ar fi naparlirea sau reproducerea, semintele oleaginoase vor fi in cantitate usor ridicata, iar in perioadele de repaos, cand pasarile trebuie mentinute mai slabe, vor predomina semintele albe.

Verdeturi, fructe si legume bune pentru canari


In aditie la mix-ul de baza din alimentatia canarilor pot fi oferite verdeturi, fructe si legume proaspete. Toate produsele proaspete trebuie spalate si zvantate de apa pentru a preintampina eventuale probleme digestive.

Verdeturi


Fiind surse bogate de vitamine si minerale, printre verdeturile recomandate pentru canari se  numara papadiile (vitamina A, C, D, complexul B si minerale - fier, potasiu si zinc)rucolapatrunjelul (vitamina A, C, K si minerale - fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, sodiu), urzica (vitamina A, C, complexul B, K, PP) si spanacul (sursa de fier).

Legume


Printre legumele recomandate in alimentatia canarilor se numara morcovii, acestia fiind o sursa excelenta de beta caroten, ardeii (sursa de minerale), mazarea (proteine si fibre), porumbul dulce, castravetii si broccoliul care este sursa de vitamina A, C, B si K, dar si de minerale (calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor si sulf).

Fructe


Si fructele proaspete sunt recomandate in alimentatia canarilor, iar printre acestea se numara merele, perele, piersicile, caisele, smochinele, strugurii, kiwiul si pepenele rosu.

Proteina animala in alimentatia canarilor


Canarii au nevoie de asemenea de o sursa de proteina animala, in special in perioada de reproducere si de crestere a puilor. O astfel de sursa poate fi constituita din ou fiert tare, peste 10 minute (proteina se localizeaza in albus-albumina, iar galbenusul este sursa de grasimi), viermi de faina (meal worms), crustacei sau branzeturi dulci (cu continut redus de grasime).
Aceste surse de proteine se ofera in amestecuri cu alte ingrediente si sunt numite generic pateuri sau mancaruri moi (semiumede sau uscate). Ele pot fi preparate in casa sau pot fi cumparate ca atare si se pot imbogati mai departe cu vitamine, minerale sau probiotice.

Ce gasesti in magazinele de specialitate


De asemenea, in magazinele de specialitate se gasesc biscuiti si batoane cu seminte, produse
special concepute pentru pasari. Totusi aceste produse contin o cantitate mare zaharuri si pot duce la ingrasarea canarilor. De aceea este necesar sa monitorizam cu atentie cum si in ce cantitate oferim pasarilor noastre aceste produse.
Ca regula generala, mancarea complementara (toata mancarea in afara de mixul de baza de seminte) nu trebuie sa depaseasca 25% din ratia zilnica de mancare a pasarii.

In concluzie...


Pentru o alimentatie corecta canarilor trebuie sa li se ofere, pe langa mixul de baza, si verdeturi, legume si fructe, cat si alte surse de proteina, precum cea animala.
Urmarind atent nutritia pasarilor noastre si diversificand cat mai mult hrana vom avea pasari sanatoase, cu penaj impecabil, care vor trai mai mult, vor canta si se vor reproduce cu usurinta.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: