Alergiile alimentare la caini
Totul despre alergiile alimentare la caini
Cainii, la fel ca si oamenii, pot avea alergii alimentare la anumite alimente. Astfel de reactii anormale pot avea si la anumite medicamente, intepaturi de insecte, plante, substante chimice, reactii care nu trebuie confundate cu intoloerantele la anumite alimente. Conform statisticilor, 10% din caini au anumite reactii alergice la unele alimente. Cu toate acestea alergiile alimentare nu trebuie neglijate.
Ce este alergia alimentara?
Alergia alimentara reprezinta o reactie de tip imunitar a organismului la consumul unor anumite componente din hrana. Exista doua categorii de factori care stau la baza alergiilor:
1. factorul predispozant- este vorba de predispozitia genetica a unor rase de caini. Dintre cele mai vulnerabile rase care se pot confrunta cu o alergie alimentara pe parcursul vietii sunt: Golden, Labrador, Cocker, Ciobanesc german, Bulldog, Boxer, Bichon, Peckinez iar in cazuri mai rare poate aparea si la cainii de rasa comuna. Un alt tip de factor predispozant il reprezinta tratamentul cu antibiotic la varste foarte fragede, cand imunitatea este inca in formare.
2. factorul declansator il reprezinta hrana. Cel mai mare potential alergogen il are proteina din hrana. Cand spunem proteina ne referim la carnea de pui, porc, vita, peste, miel, vanat, ouale, lactatele. Mai sunt si alte alimente cu potential alergogen: condimentele, aditivii, cerealele (de fapt glutenul din acestea) iar cele mai comune sunt porumbul, graul, soia; colorantii artificiali, conservantii artificiali.
Proteina cu cel mai ridicat potential alergogen se regaseste in carnea de pasare. La polul opus se afla carnea de cal si cea de miel, considerate hipoalergenice.
Care sunt simptomele alergiei alimentare la caini?
Ca exceptie, simptomele pot aparea chiar de la primul contact cu un aliment; de regula apar, insa, in urma unui consum indelungat, dupa o anumita senzibilizare a organismului. Intr-o prima etapa semnele clinice debuteaza slab, pentru ca apoi, pe masura ce organismul identifica alergenul, reactia sistemului imunitar sa fie din ce in ce mai puternica.
Primul semn este scarpinatul. Desi in mod normal, scarpinatul este asociat cu existenta unor paraziti externi, intensitatea cu care se scarpina cainele ar trebui sa dea de gandit. Uneori se poate ajunge la rani profunde, instalandu-se eczema de origine alimentara.
Zonele cel mai des afectate sunt abdomenul, zona fetei, axilelor, jumatatea distala a membrelor– cainele se linge si isi clantane insistent pielea de la acest nivel, ajungandu-se in cazuri grave sa se intinda la nivelul intregului corp. Datorita scarpinatului se produc leziuni, pielea isi pierde integritatea si devine acoperita cu o secretie galbuie, lipicioasa, capatand aspect de blana intarita. De multe ori leziunile se infecteaza, iar eczema se transforma intr-o dermatita complicata.
Un alt simptom foarte des intalnit, care ar trebui sa dea de gandit este inflamatia de la nivel auricular. Otitele externe, bilaterale, recidivante, sunt deseori o forma de manifestare a acestor alergii. Sunt situatii in care semnele clinice ale alergiei alimentare apar doar la acest nivel.
In cazuri izolate pot aparea semne digestive: voma, diaree cronica, flatulenta.
Cum se trateaza alergiile alimentare?
Vizita la medicul veterinar este cea mai importanta, pentru ca in lipsa unui tratament corespunzator leziunile nu vor face decat sa se agraveze de la o zi la alta. Medicul veterinar este cel care va stabili diagnosticul corect si astfel vei sti daca ai de-a face cu o alergie alimentara , alte tipuri de dermatice alergice (de ex la intepatura de purice ) sau microbiene.
Diagnosticul alergie alimentara este dificil de pus, semnele clinice fiind deseori confundate cu alte boli. Medicul specialist este singurul care poate sa puna un diagnostic corect cainelui si sa iti spuna daca este vorba despre o alergie alimentara sau o intoleranta alimentara.
Prima masura si cea mai importanta impusa de medicul veterinar este legata de regimul alimentar. Eliminarea din hrana a alimentului care a provocat alergia si trecerea la o alimentatie bazata pe un nou tip de proteina, de ex cal sau caprioara, este primul pas. Dieta poate tine pana la 8-12 saptamani. In functie de gravitatea alergiei, medicul veterinar poate decide sa inlocuiasca dieta proteica cu cea pe baza de orez. Insa aceste diete nu sunt o solutie buna pe termen lung, deoarece cainele este un animal carnivor si un meniu vegetarian inseamna un dezechilibru alimentar pe termen lung.
Cele mai indicate diete de excludere sunt cele special, pe baza de proteine hidrolizate , care se pot procura din cabinete si farmacii veterinare.
Dupa dieta se revine la meniul initial, introducandu-se in alimentatie meniuri cu un singur tip de proteina timp de 1-2 saptamani pentru a se identifica agentul alergogen. In cazul in care reapar semnele clinice hrana respectiva va fi exclusa definitive din alimentatia catelului.
ATENTIE la alimentele destinate consumului uman, care pot declansa alergii cainilor. Cele mai uzuale sunt: mezelurile, carnatii, cremwusti, alimentele afumate, branza topita, maioneza, cascavalul, colorantii, conservantii, produsele de patiserie. Se intampla de foarte multe ori primele semne de alergie la aceste alimente sa apara dupa ani de zile de consum zilnic. Practic se produce o sensibilizare a organismului in acest interval de timp.
Fiind o reactie imunitara animalele cele mai vulnerabile in a dezvolta aceasta reactie pot prezenta reactii alergice si de alta natura nu doar alimentara. De exemplu pot fi alergice la intepaturile de purici, medicamente, la diferite solutii cu care vin in contact.
Ce putem face pentru a preveni aparitia alergiilor alimentare la catei?
Alergiile alimentare nu sunt boli vindecabile, pot aparea indiferent de varsta sau de sezon, predispozita genetica fiind un factor hotarator in producerea lor. Totusi ele pot fi tinute sub control printr-un regim alimentar adecvat dar si prin masuri care vizeaza cresterea imunitatii organismelor ce prezinta o astfel de predispozitie.
Specialistii nostri au pregatit cateva sfaturi simple, care scade riscul aparitiei alergiilor alimentare:
-Evita sa hranesti cainele cu alimente destinate consumului uman
-Desi la ora actuala exista pe piata sortimente de hrana cu cereale alege inlocuirea acestora cu sortimentele fara cereale al caror potential alergogen este mult mai redus
-Alege hrana industriala cu un singur tip de proteina
Daca ai impresia ca animalul tau sufera de alergii alimentare, asigura-te ca acesta este examinat cat mai repede de veterinar. Alergiile pot cauza o serie de simptome inconfortabile si pot influenta negativ viata cainelui.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: