Agama noua in familie

Agama cu barba- Pogona Vitticeps este una din cele mai indragite reptile datorita usurintei cu care se creste si datorita naturii ei prietenoase. Agamele sunt originare din zonele aride si semiaride ale Australiei, pot atinge lungimi de 30-50 cmsi pot trai 8-12 ani. In ciuda faptului ca sunt foarte adaptabile trebuie sa tinem cont de cateva lucruri pentru a avea o agama sanatoasa.

  • Terariul trebuie sa fie incapator dimensiunea minima acceptata fiind lungimea egala cu minim de doua ori lungimea animalului, latimea minim cat lungimea animalului si inaltimea minim cat lungimea animalului. Trebuie sa fie prevazut cu usi pentru a permite accesul usor al posesorului pentru hranire si igienizare. De asemenea sunt necesare portiuni cu plasa pentru a se face o ventilatie corespunzatoare.
  • Substratul poate fi sub forma nisipului desertic ex Jbl ReptilSand. ATENTIE pentru evitarea ingerarii accidentale a asternului si ocluzii intestinale mancarea va fi oferita in vase curate ex Jbl ReptilBar.
  • Incalzirea se face cu dispositive speciale pietre sau pad-uri. Pietrele sunt preferate deoarece au aspect natural si se pot pune in interiorul terariului.
  • Controlul temperaturii si al umiditatii este important pentru a asigura conditii optime de viata. Acesta se realizeaza cu ajutorul termometrelor si higrometrelor special pentru teraristica. Temperature ideala este cuprinsa in intervalul 25-32 °C, iar umiditatea intre 30-40%
  • Iluminatul este foarte important deoarece aceste reptile sunt diurne. Faptul ca provin din zone desertice determina un necesar de radiatie UV-B ridicat pentru un metabolism correct. Iluminatul joaca rol in crestere ajutand la sintetizarea vitaminei D3 ce fixeaza calciul in oase. Se pot folosi becuri cum ar fi Jbl Solar UV Spot plus,Jbl Reptil Desert. Unele becuri ajuta si la incalzire.
  • Hrana. Agama este o soparla omnivore care mananca atat vegetale cat si animale nevertevrate si ocazional vertebrate. In captivitate ar trebui sa I se ofere o varietate de insecte (gandaci, greieri, mealworms, superworms), fructe (mar, caise, banana, capsuni, kiwi, pere, prune), legume (dovlecei, morcovi, castraveti, rosii, fasole verde, mazare),flori(petale de trandafir), pui de soricei si pelete special pentru agame.
  • Suplimentele se gasesc sub forma de prafuri sau lichide si pot si administrate impreuna cu hrana si apa. Pentru prafuri se pune intr-un recipient suplimentul se adauga insectele si se agita pana aceste se acopera cu o pelicula uniforma, dupa care se serveste animalului. Suplimentele lichide se dizolva in apa de baut in concentratia recomandata de producator. Exemple de suplimente Jbl terraVit Fluid, Jbl TerraVit Powder, Jbl MicroCalcium.
  • Igienizarea . Zilnic se schimba apa si mancarea si se indeparteaza resturile alimentare. Cel putin odata pe luna se schimba asternutul si se dezinfecteaza terariul.

Important de retinut:

  • Periodic, Agamele ca toate reptilele naparlesc. Este un process prin care isi indeparteaza pielea veche datorita cresterii. In aceasta periaoda animalele nu trebuie stresate si au nevoie de suplimente ca sa contracareze eventualele carente.
  • Agamele cu barba nu isi regenereaza coada odata rupta si din aceasta cauza trebuie manevrate cu grija.
  • Agamele sunt reptile foarte sociabile cu omul, de aceea pentru a pastra firea lor prietenoasa si pentru a incuraja interactiunea cu posesorul ele trebuie scoase zilnic din terariu si manevrate.


Respectarea acestor puncte reprezinta un prin pas spre aavea o agama sanatoasa, curioasa si prietenoasa.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: