Iată tot ceea ce trebuie să știi înainte de a aduce cățelușul acasă!
Iată tot ceea ce trebuie să știi înainte de a aduce cățelușul acasă!
„Am un cățeluș!”… și, de aici, aventura începe!
Felicitări! Să ai grijă de un cățeluș este o aventură din prima secundă, cu momente drăguțe și frustrantul „nu, din nou, pe covor!”.
Când să aduci cățelușul acasă?
În primul rând: nu ar trebui să vii cu câțelușul acasă până când nu este gata să-și părăsească mama. Pentru majoritatea câinilor, asta înseamnă să aștepți până la vârsta de 8 săptămâni. Separarea cățelușilor de mamele lor mai devreme de 8 săptămâni poate avea un impact negativ asupra dezvoltării lor sociale și emoționale.
Protejarea cățelușului în casă este un pas foarte important.
Pentru a începe, încearcă să-ți imaginezi de ce ar avea nevoie cățelușul acasă, ca șederea lui să fie cât mai plăcută. Este cea mai bună modalitate de a obține o viziune asupra potențialelor pericole de prin casă. Micuții sunt curioși și predispuși să înghită totul, de la șosete la lenjerie până la jucării minuscule, așa că ține-ți lucrurile departe de botul micuțului.
Căută cablurile electrice, pe care puiul va fi tentat să le roadă, și fixează-le într-așa fel încât să-i fie imposibil să le mănânce, ascunzându-le în tuburi rezistente sau pur și simplu blocându-le accesul. Dacă există zone specifice în care nu vrei ca micuțul să se plimbe, poți folosi porți pentru animalele de companie.
Inchide capacul de la toaletă și de la coșul de gunoi, precum și ușile dulapurilor cu produse de curățare sau alte substanțe toxice.
Ține minte!
Indicat este să aduci acasă un cățeluș atunci când știi că riscul de situații neprevăzute este mic. Indiferent de vârsta cățelului tău, a-l aduce acasă înseamnă să-ți petreci timp îngrijindu-l în fiecare zi.
Acest lucru îl va ajuta pe patruped să se obișnuiască la noul său mediu și să învețe ritmurile tipice ale vieții de zi cu zi din casa ta.
Este, de asemenea, un moment perfect pentru a-l cunoaște, urmărindu-i personalitatea înflorind și învățându-i comportamentul și limbajul corpului care indică când se simte anxios și când se simte relaxat.
Protejarea cățelușului în casă este un pas foarte important.
Pentru a începe, încearcă să-ți imaginezi de ce ar avea nevoie cățelușul, astfel încât șederea lui să fie cât mai plăcută. Este cea mai bună modalitate de a obține o viziune asupra potențialelor pericole de prin casă. Micuții sunt curioși și predispuși să înghită totul, de la șosete, la lenjerie până la jucării minuscule, așa că ține-ți lucrurile departe de curiozitatea micuțului patruped.
Caută cablurile electrice, pe care puiul va fi tentat să le roadă, și fixează-le într-așa fel încât să-i fie imposibil să le mănânce, ascunzându-le în tuburi rezistente sau pur și simplu blocându-le accesul. Dacă există zone specifice în care nu vrei ca micuțul să se plimbe, poți folosi porți pentru animalele de companie.
Inchide capacul de la toaletă și de la coșul de gunoi, precum și ușile dulapurilor cu produse de curățare sau alte substanțe toxice.
Ține minte!
Indicat este să aduci acasă un cățeluș atunci când știi că riscul de situații neprevăzute este mic. Indiferent de vârsta cățelului tău, a-l aduce acasă înseamnă să-ți petreci timp îngrijindu-l în fiecare zi.
Acest lucru îl va ajuta pe patruped să se obișnuiască în noul său mediu și să învețe ritmurile tipice ale vieții de zi cu zi din casa ta.
Este, de asemenea, un moment perfect pentru a-l cunoaște, urmărindu-i personalitatea înflorind și învățându-i comportamentul și limbajul corpului care indică când se simte anxios și când se simte relaxat.
MODALITĂȚI DE HRĂNIRE:
1. HRANA USCATĂ: 2/3 mese/zi
Scop: asigură sațietate, aportul necesar de proteine, grăsimi, fibre, minerale, vitamine, toate vitale pentru un organism sănătos.
2. HRANA UMEDĂ
Hrană complementară are ca scop: alternarea gustului, hidratarea organismului (umiditate de cca. 70%), digestie ușoară.
3. RECOMPENSE
4. HRANĂ GĂTITĂ: Aceasta se administrează doar ocazional, cu scopul diversificării meniului și are la bază ingrediente precum: carne, organe, orez, legume, iar desert putem oferi chiar și un fruct, câinilor care adira gustul dulce și cu efect răcoritor.
Important
Câinele se poate obișnui cu hrana gătită, ulterior, acesta putând să refuze o altă alimentație. Ține minte că hrana uscată este indicată pentru un organism sănătos.
Află mai multe despre hrana uscată
În ceea ce privește alimentația unui cățeluș, este important să știi care sunt nevoile lui nutriționale specifice. Acesta are nevoie de o hrană uscată care să fie bogată în proteine, grăsimi și carbohidrați, pentru a crește și a se dezvolta sănătos. În alegerea brandului, ar trebui să ții cont de următoarele aspecte:
Proteine: Hrana uscată pentru câini ar trebui să conțină cel puțin 25% proteine. Este important să alegi o hrană uscată care conține proteine de calitate.
Grăsimi: Pentru căinii în creștere, este recomandat un procent minim de grăsime între 15-17%. Grasimile sanatoase, bogate in omega3, (ulei de peste, ulei din seminte de in), ajuta la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.
Carbohidrați: Carbohidrații ar trebui să reprezinte aproximativ 30% din dieta cățelușilor. Ar trebui să eviți hrana uscată care conține multe cereale sau carbohidrați rafinați, cum ar fi porumbul sau grâul.
Vitamine și minerale: Hrana uscată pentru câini ar trebui să conțină vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina A, vitamina E, zincul și seleniul.
Ingrediente naturale: Ar trebui să alegi o hrană uscată care conține ingrediente naturale și să eviți aditivii alimentari și conservanții artificiali.
În plus, ar trebui să ții cont de vârsta și de starea de sănătate a câinelui și să alegeți o hrană uscată care să satisfacă nevoile specifice.
Când căutați o hrană uscată pentru câțelușii dvs., este important să țineți cont de nevoile lor nutriționale specifice și de vârsta lor. Câțelușii au nevoie de o hrană uscată care să fie bogată în proteine, grăsimi și carbohidrați pentru a crește și a se dezvolta sănătos.
Când căutați o hrană uscată pentru câțelușii dvs., ar trebui să acordați atenție următoarelor aspecte:
Proteine: Hrana uscată pentru câini ar trebui să conțină cel puțin 25% proteine. Este important să alegeți o hrană uscată care conține proteine de calitate, cum ar fi carne de pui, curcan, miel sau pește.
Grăsimi: Câțelușii au nevoie de o hrană uscată care să conțină cel puțin 10% grăsimi. Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din uleiul de pește sau din uleiul de somon, sunt importante pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.
Carbohidrați: Carbohidrații ar trebui să reprezinte aproximativ 30% din dieta câțelușilor. Ar trebui să evitați hrană uscată care conține multe cereale sau carbohidrați rafinați, cum ar fi porumbul sau grâul.
Vitamine și minerale: Hrana uscată pentru câini ar trebui să conțină vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina A, vitamina E, zincul și seleniul.
Ingrediente naturale: Ar trebui să alegeți o hrană uscată care conține ingrediente naturale și evită aditivii alimentari și conservanții artificiali.
În plus, ar trebui să ții cont de vârsta și de starea de sănătate a câinelui dvs. și să alegeți o hrană uscată care să satisfacă nevoile lor specifice.
Această hrană conține mai multă apă decât hrana uscată și poate fi o opțiune bună pentru câinii care au probleme de hidratare sau care nu beau suficientă apă.
Hrana umedă pentru câini poate fi achiziționată gata preparată în conserve sau pliculețe, sau poate fi preparată în casă folosind carne, legume și alte ingrediente proaspete.
Este important să alegi o hrană umedă de calitate, care să fie echilibrată din punct de vedere nutritiv și să conțină toți nutrienții esențiali de care cățelușul tău are nevoie.
Primul drum este la veterinar
Prima vizită trebuie să fie la medicul veterinar. Indiferent de rasă, vârstă etc., este recomandat ca mai întâi să se treacă pe la cabinetul veterinar, ulterior acasă.
Pentru a găsi un medic veterinar, întreabă-ți prietenii pe cine ți-ar recomanda sau întreabă în magazinul tău Animax pentru o recomandare. Este foarte important să ai un medic veterinar de încredere care să poată urmării evoluția cățelușului tău.
Înainte de a merge la veterinar, dacă se poate, ar fi bine să știi următoarele lucruri despre cățelușul tău:
• Istoricul de vaccinare (daca este cazul);
• Hrana oferită până în prezent cățelușului, inclusiv marca, cantitatea etc.;
• Tratamentele de deparazitare (daca este cazul), inclusiv marca și data ultimei doze administrate;
• Orice schimbări observate în privința stării si comportamentului;
• Orice documente pe care le deții în privința cățelușului.
Recompense
Delicii moi
Recompense crocante
„Dulciuri” masticabile
Dragostea și afecțiunea au gust de dulciuri pentru micuțul nostru patruped. Recompensele sunt un adjuvant excelent pentru dresaj. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la consumarea lor. Nu ar trebui să ocupe mai mult de 10% din aportul zilnic de alimente consumate.
Deliciile moi sunt, de asemenea, disponibile în diferite soiuri, arome și forme. Recompensele sunt gustările mici, dar extraordinar de gustoase și parfumate, fiind o motivație excelentă pentru training!
Găsești o varietate de recompense: tari, crocante, cu o anumită aromă, diverse forme și mărimi; fiind adesea comparate cu prăjiturile pentru oameni. La fel ca pentru oameni, este recomandat să fie date cu moderație.
„Dulciurile” masticabile pentru cățeluși ajută la menținerea sănătății cavității bucale, curățând dinții și întărind mușchii, și ajută patrupedul să-și formeze instinctul natural de a mesteca.
Recompense
Dragostea și afecțiunea au gust de dulciuri pentru micuțul nostru patruped. Iar, pe lângă apropierea negreșită, recompensele sunt un adjuvant excelent pentru dresaj. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la utilizarea lor. Nu ar trebui să ocupe mai mult de 10% din aportul zilnic de alimente consumate.
Delicii moi
Deliciile moi sunt, de asemenea, disponibile în diferite soiuri, arome și forme. Recompensele sunt gustările mici, dar extraordinar de gustoase și parfumate, fiind o motivație excelentă pentru training!
Recompense crocante
Găsești o varietate de recompense: tari, crocante, cu o anumită aromă, diverse forme și mărimi; fiind adesea comparate cu prăjiturile pentru oameni. La fel ca pentru oameni, este recomandat să fie date cu moderație.
"Dulciuri" masticabile
„Dulciurile” masticabile pentru puppy ajută la menținerea sănătății cavității bucale, curățând dinții și întărind mușchii, și ajută patrupedul să-și formeze instinctul natural de a mesteca.
Întâlnirea cu specialiștii
Obțineți informații sau consultanță de la experți precum:
Medicul Veterinar
În relația cu medicul veterinar, este important să comunici deschis și să fii sincer cu privire la istoricul medical al câinelui tău, alimentație, stilul de viață, comportament și orice alte probleme sau preocupări. Acest lucru ajută medicul veterinar să înțeleagă nevoile și problemele individuale ale câinelui și să ofere cele mai bune opțiuni de tratament și îngrijire.
Dresor
Apelarea la un dresor poate fi de ajutor în orice moment în care dorești să îmbunătățești abilitățile și comportamentul cățelușului. Este important să găsești un dresor de încredere și calificat, care să lucreze împreună cu tine și cătelușul tău pentru a atinge obiectivele stabilite.
Groomer
Grooming-ul regulat poate ajuta la menținerea igienei câinelui, inclusiv spălarea și curățarea urechilor, tăierea unghiilor și a părului de pe lăbuțe. În timpul procesului de grooming, groomer-ul poate observa semne ale problemelor de sănătate, cum ar fi inflamația pielii, infecții sau răni, și poate recomanda să consultați un medic veterinar pentru a identifica și trata problemele cât mai curând posibil.
Întâlnirea cu specialiștii
Obțineți informații sau consultanță de la experți precum:
Medicul Veterinar
Dresor
Groomer
În relația cu medicul veterinar, este important să comunici deschis și să fii sincer cu privire la istoricul medical al câinelui tău, alimentație, stilul de viață, comportament și orice alte probleme sau preocupări. Acest lucru ajută medicul veterinar să înțeleagă nevoile și problemele individuale ale câinelui și să ofere cele mai bune opțiuni de tratament și îngrijire.
Apelarea la un dresor poate fi de ajutor în orice moment în care dorești să îmbunătățești abilitățile și comportamentul cățelușului. Este important să găsești un dresor de încredere și calificat, care să lucreze împreună cu tine și cățelușul tău pentru a atinge obiectivele stabilite.
Grooming-ul regulat poate ajuta la menținerea igienei câinelui, inclusiv spălarea și curățarea urechilor, tăierea unghiilor și a părului din zona interdigitală a pernuțelor. În timpul procesului de grooming, groomer-ul poate observa semne ale problemelor de sănătate, cum ar fi inflamația pielii, infecții sau răni, și poate recomanda să consultați un medic veterinar pentru a identifica și trata problemele cât mai curând posibil.
Reguli pentru cățeluș
Un nou membru în familie, mai ales patruped, este o experiență foarte distractivă, dar, în același timp, necesită multă muncă și atenție. Trebuie să pornești de la faptul că totul este nou-nouț pentru el. Prin urmare, micuțul patruped va fi entuziasmat să inspecteze toate colțurile și dulapurile casei. Din acest motiv, ideal ar fi să stabilești, de la început, regulile casei.
De ce roade tot ce prinde?
Între 4 și 6 luni, când dinții de lapte cad și încep să crească dinții de adult, instinctul de ros devine puternic și incontrolabil. Recomandat este să-l înveți să roadă jucării sau alternative speciale și potrivite pentru sănătatea lui.
În plus, câinii rod pentru a-și îmbunătăți sănătatea orală și pentru a-și menține dinții curați și sănătoși. Rosul ajută la îndepărtarea plăcii dentare și a resturilor alimentare dintre dinți, reducând astfel riscul de apariție a cariilor și a altor probleme de sănătate orală. De asemenea, poate ajuta la eliberarea stresului și a anxietății, oferind câinelui un sentiment de calm și de siguranță.
Cu toate acestea, este important să-i oferi jucării sau alte alternative sigure și adecvate pentru ros, astfel încât să nu înghită obiecte periculoase sau să își deterioreze dinții sau gingiile. De asemenea, este important să-l monitorizezi, pentru a preveni orice incident nedorit și pentru a-i proteja sănătatea orală și generală.
În mod ideal, cățeii învață cât de tare mușcă în timp ce încă sunt alăptați. După ce l-ai adus acasă, trebuie să continui să ai grijă la intensitatea mușcăturii. Atunci când cățelul te mușcă ușor de mână, chiar dacă nu are o intensitate mare, în timp, această „libertate” necontrolată poate duce la mușcături mai puternice.
De aceea, este important să înveți cățelușul să-și controleze puterea mușcăturii. Când cățelul începe să muște, este important să îl oprești și să îi oferi o jucărie sau o alternativă adecvată de ros pentru a îl învăța să se concentreze pe aceasta, în loc să muște oamenii.
În mod ideal, cățeii învață cât de tare mușcă în timp ce încă sunt alăptați. După ce l-ai adus acasă, trebuie să continui să ai grijă la intensitatea mușcăturii. Atunci când cățelul te mușcă ușor de mână, chiar dacă nu are o intensitate mare, în timp, această „libertate” necontrolată poate duce la mușcături mai puternice.
De aceea, este important să înveți catelusul să-și controleze puterea mușcăturii. Când cățelul începe să muște, este important să îl oprești și să îi oferi o jucărie sau o alternativă adecvată de ros pentru a-l învăța să se concentreze pe aceasta, în loc să muște oamenii.
Socializarea este crucială pentru dezvoltarea lor mentală și emoțională. Încă de când sunt mici, cățeii trebuie să se obișnuiască cu diferiți câini și diferiți oameni, pentru a reduce șansele, ca mai târziu, să reacționeze cu teamă sau agresivitate.
Înainte să-l scoți la plimbare sau la joacă într-un spațiu aglomerat, mergeți la plimbare în parc și fii cu ochii pe el de la o distanță sigură.
Cățeii trebuie să se obișnuiască și cu câinii mai în vârstă, așa că roagă-ți prietenii cu animale de companie să vă însoțească la plimbare și la joacă.
Puppy Corner
De asemenea, este important să îi oferi câinelui ocazii de socializare într-un mod controlat și sigur. Acest lucru poate include aderarea la clase de socializare sau la grupuri de joacă pentru căței, unde câinii pot interacționa sub supraveghere și în condiții de siguranță.
Totodata, poți să-l iei cu tine în locuri publice, cum ar fi parcuri sau zone de plimbare pentru câini, pentru a-l obișnui cu alte persoane și câini. Este important să ai grijă și să eviți zonele aglomerate sau animalele agresive care pot fi periculoase.
În plus, este important să continuați procesul de socializare pe măsură ce câinele crește și se dezvoltă. Asigură-te că îl expui la situații și persoane noi într-un mod pozitiv și controlat, pentru a reduce riscul de comportament agresiv sau timid în viitor.
Dresajul cățelușului
Este important să începi dresajul cât mai devreme posibil, deoarece va ajuta la stabilirea unui comportament pozitiv și adecvat încă de la o vârstă fragedă. Învățarea comenzilor de bază, cum ar fi "stai", "șezi", "culcat", "la picior" și "vine", poate fi realizată printr-un proces de repetiție și de recompensare pozitivă, în care câinele este recompensat cu mici atenții sau jucării pentru a îndeplini comenzile corect.
Dacă decizi să încerci să-l dresezi singur, asigură-te că utilizezi metode de antrenament pozitive, care implică recompensarea comportamentelor dorite și ignorarea comportamentelor nedorite.
Dacă mergeți la dresaj, asigură-te că alegi un dresor calificat și experimentat, care utilizează metode de antrenament pozitive și sigure. De obicei, cățeii pot începe un astfel de curs după ce au primul set de vaccinuri făcute.
Este important să începi dresajul cât mai devreme posibil, deoarece va ajuta la stabilirea unui comportament pozitiv și adecvat încă de la o vârstă fragedă. Învățarea comenzilor de bază, cum ar fi "stai", "șezi", "culcat", "la picior" și "vine", poate fi realizată printr-un proces de repetiție și de recompensare pozitivă, în care câinele este recompensat cu recompense sau jucării pentru a îndeplini comenzile corect.
Dacă decizi să încerci să-l dresezi singur, asigură-te că utilizezi metode de antrenament pozitive, care implică recompensarea comportamentelor dorite și ignorarea comportamentelor nedorite.
Dacă mergeți la dresaj, asigură-te că alegi un dresor calificat și experimentat, care utilizează metode de antrenament pozitive și sigure. De obicei, cățeii pot începe un astfel de curs după ce au primul set de vaccinuri făcute.
Atenție!
Multe probleme ale câinelui sunt trecătoare și pot fi rezolvate cu ușurință printr-un apel la medicul veterinar sau un dresor. Dar dacă cățelul tău are oricare dintre reacțiile de mai jos, poate indica ceva mai grav.
1. Se ascunde sau doarme prea mult, nu face contact vizual, este letargic și doarme mai mult de 20 de ore pe zi.
Ce înseamnă? Puiul tău poate avea o problemă de sănătate, cum ar fi paraziți sau poate a fost abuzat sau socializat greșit înainte să-l aduci acasă. Pentru lămuriri și diagnostic, consultați întotdeauna medical veterinar.
2. Cățelușul tău plânge și salivează excesiv când rămâne singur
Mulți cățeluși plâng când rămân singuri (mai ales prima dată). Dar dacă îi lași ceva interesant de ros, puiul tău ar trebui să se cumințească imediat după ce pleci.
Dacă atunci când ajungi acasă, toată casa este întoarsă cu susul în jos, există posibilitatea ca puiul tău să sufere de anxietate de separare. În acest caz, apelează la un veterinar sau la un dresor și cere sfaturi pentru a-i reduce anxietatea de separare.
3. Câinele mârâie
Nu este neobișnuit ca puii să mârâie când se joacă, ba chiar este drăguț. Dar dacă cățelușul tău mârâie mai profund când te apropii de el, poate indica o problemă serioasă, deoarece cei mai mulți pui nu sunt agresivi.
Ce înseamnă? S-ar putea ca micuțul să nu se simtă bine, să sufere sau poate doar a fost socializat greșit.
4. Cațelul tău te mușcă
Dacă cățelul tău te mușcă din senin, există posibilitatea ca cel mic sa aibă ceva probleme.
Ce înseamnă? Câinele tău poate suferi de dureri sau de stres. Du-ți puiul la veterinar pentru un control și discută despre cel mai bun mod de a rezolva problema.