Westie
West Highland White terrier-ul, respectiv, Westie, este un caine popular, in special in randurile familiilor si copiilor. Acest caine neastamparat si acrobat nu iubeste nimic altceva decat sa se joace cu partenerii sai umani.

Aspectul exterior si dimensiunile


Westie este un caine mic, vioi, energic, compact, robust si viguros. Capul are aspect de cupola, iar botul este de dimensiune medie, cu un stop pronuntat. Ochii sunt stralucitori, de culoare inchisa, cu o privire patrunzatoare. Urechile mici sunt ridicate si ascutite, dandu-i aspectul de animal alert, pregatit pentru orice. Westie prezinta un piept adanc si membre musculoase. Coada este purtata nepasator, avand o lungime in jur de 12,5-15 cm si nu trebuie scurtata. Toti West Highland White Terrier-ii sunt, in mod caracteristic, albi, dar o nuanta lemon poate fi prezenta in jurul fetei si a urechilor.


Blana (roba) lui Westie este dubla cu un puf moale, des si calduros si un par gros drept sau sarmos, cu o lungime de pana la 5 cm.


West Highland White Terrier-ul adult are o inaltime la nivelul greabanului de 25-30 de cm la mascul si de 23-28 cm la femela. Greutatea corporala este de 7-10 kg la mascul si de 6-7 kg la femela.


Personalitatea


Westie este, in mod caracteristic, un caine inteligent, bine-crescut cu bune maniere. Rasa este vesela, iubitoare si foarte jucausa. Multi considera ca Westie este un catelus toata viata sa. Chiar daca ei pot avea o latura jucausa, Westie-ii pot fi linistiti, cuminti, siguri pe ei si determinati. Sunt destul de prietenosi cu strainii. West Highland White Terrier-ul poate musca atunci cand este provocat, dar nu este atat de neascultator cum sunt majoritatea terrier-ilor. West Highland White Terrier-ul este energic si extrem de sigur pe el in comparatie cu alti caini. De obicei, West Highland White Terrier-ul nu este el cel care provoaca conflictele cu alti caini, desi unii masculi sunt mai agresivi, in special cu alti masculi.


Relatiile cu familia si casa


West Highland White Terrier-ul este un caine excelent pentru adolescenti. Ei au tendinta sa nu fie toleranti cu maltratarile accidentale pe care pe primesc din partea copiilor. Nu sunt, in general, recomandati pentru familiile cu copii sub varsta de 10 ani. Ca si in cazul altor caini, supravegherea este necesara oricand un caine se joaca cu copiii foarte mici. Mic si tenace, West Highland White Terrier-ul iubeste sa-si petreaca timpul cu companionii umani si este dispus sa joace orice joc. Se simt bine atat in apartament, cat si in regiunile rurale. West Highland White Terrier-ul este foarte activ in interiorul caminului, astfel ca se va descurca bine fara a necesita o curte. West Highland White Terrier-ul se va bucura de plimbarile periodice sau de partidele de joaca in parc, dar nu se va supara prea tare daca rateaza vreuna.


Dresajul


Acest terrier mic, viteaz si robust este usor de educat. Westie invata rapid si exceleaza la vanatoare si in luarea urmei. Sta bine, de asemenea, la capitolele ascultare si agilitate.


Roba alba a lui Westie iti poate rapi un pic din timpul liber pentru a o mentine curata. Parul trebuie sa fie periat pentru a preveni incalcirea si deteriorarea acestuia. Parul este mentinut in conditii corespunzatoare prin desprinderea sau smulgerea parului mort. Perierea regulata cu o perie din par de porc poate intretine blana curata, astfel ca imbaierea va fi facuta numai cand este absolut necesar. In jurul urechilor si ochilor, parul se trimeaza cu o foarfeca cu varful bont. Intreaga lor blanita trebuie trimata la fiecare 4 luni si tunsa foarte scurt de doua ori pe an.


Ca terrier, West Highland White Terrier-ul isi poate dezvolta obiceiul de a sapa. Daca este lasat singur perioade lungi de timp, West Highland White Terrier-ul poate manifesta probleme de comportament.


Westie este un caine excelent pentru copii.


TAG-URI:

DISTRIBUIE: