Vaccinarea dihorilor de companie

Viata cu dihori ca animale de companie este,putin spus, amuzanta! Joaca, somn, apoi din nou joaca! Cu totii stim ca alimentatia si igiena custii influenteaza sanatatea animalelor, insa acestea nu ne garanteaza ca ele nu se pot imbolnavi. Ca orice alt animal de companie, si dihorii trebuie vazuti de un medic veterinar, iar apoi vaccinati impotriva unor afectiuni. Principalele afectiuni pentru care aceasta specie trebuie imunizata sunt rabia si maladia Carre.

Vaccinarea antirabica

Vaccinarea antirabica este obligatorie. Orice detinator de dihori trebuie sa stie ca legea prevede ca dihorii cu varsta de peste trei luni trebuie vaccinati impotriva virusului turbarii si inregistrati in Registrul de Vaccinari Antirabice, pentru a se tine o evidenta stricta a acestor operatiuni profilactice. Riscul ca un dihor de companie sa faca rabie este foarte putin probabil, insa datorita faptului ca boala se transmite la om si este letala, vaccinarea este obligatorie.

Cel mai important aspect cu privire la aceasta masura de imunizare este acela ca vaccinarea sa nu se realizeze sub varsta de 3 luni, deoarece exista riscul ca animalul sa reproduca boala si sa moara.

Imunizarea impotriva maladiei Carre

O alta boala importanta pentru care dihorii trebuie imunizati este maladia Carre (denumita "jigodia" in termeni populari), aceasta fiind o afectiune letala comuna dihorilor si cainilor. Dihorul se poate imbolnavi prin contactul cu un caine sau cu un alt dihor bolnav. Semnele clinice in aceasta situatie evolueaza de la eruptii cutanate, la manifestari oculare (secretii) si respiratorii precum: secretii nazale, tuse, stranut, pentru ca in final sa se ajunga la manifestari nervoase si moarte.

Riscul de a contacta aceasta boala poate fi eliminat prin imunizarea post vaccinala.

Vaccinarea se practica incepand cu varsta de 12 saptamani (3 luni) cu rapel la 15 zile. Ulterior, pentru mentinerea statusului imunitar, vaccinarea este recomandata anual sau in functie de specificatiile producatorului care a facut vaccinul. Se recomanda ca vaccinul utilizat pentru dihori sa fie monovalent, adica doar pentru maladia Carre.

Este interzis a se folosi vaccinuri polivalente pentru caini si pisici deoarece dihorii nu au nimic in comun cu bolile pentru care se vaccineaza cainii si pisicile.

Ca schema de vaccinare, primul vaccin la varsta de 3 luni va fi cel pentru maladia Carre, urmat la doua saptamani de vaccinul antijigodie (impotriva maladiei Carre) si de cel antirabic. Ulterior, vaccinarea se va face anual pentru ambele boli.

Reactii post vaccinale

Reactiile post vaccinale apar mult mai des la dihori comparativ cu alte specii. Acestea pot evolua de la simple reactii locale la locul administrarii, pana la semne generale grave. Semnele clinice locale se manifesta sub forma unui nodul dur care de obicei dispare de la sine. Pot exista insa si situatii grave in care organismul reactioneaza la vaccin. Acestea se pot manifesta sub forma unor umflaturi faciale, diaree, mancarime, letargie, febra, pana la soc anafilactic si moarte. In aceste situatii terapia de urgenta cu administrarea antihistaminicelor va face diferenta intre viata si moarte. In cazul in care animalul manifesta astfel de reactii acesta nu va mai fi niciodata vaccinat in decursul vietii.

Ai prieteni sau rude care au dihori ca animale de companie? Informeaza-i cu privire la afectiunile impotriva carora acest mamifer trebuie imunizat!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: