Vaccinarea cainilor: cand se face si impotriva a ce boli
Vaccinarea cainilor devine necesara dupa varsta de sase saptamani, atunci cand incepe sa scada titrul anticorpilor maternali, care i-au protejat pana la acel moment. Dat fiind ca raman descoperite in fata bolilor, animalele trebuie imunizate. Vaccinarea cainilor se face dupa o schema bine stabilita, atat din punct de vedere al succesiunii vaccinurilor, cat si al frecventei cu care acestea sunt facute.
La sase saptamani, prima boala pentru care se vaccineaza este parvoviroza; la opt saptamani, imunizarea cainilor se face cu un vaccin bivalent; vaccinarea continua din doua in doua saptamani, crescandu-se numarul valentelor (a tipurilor de anticorpi) odata cu inaintarea in varsta pentru ca, la 3-4 luni, catelul sa fie complet imunizat impotriva principalelor boli infectioase. Motivul vaccinarii cainilor in acest ritm este ca perioada de raspuns maxim al organismului fata de vaccin este de doua saptamani; ulterior, titrul anticorpilor incepe sa scada, terenul fiind pregatit pentru un nou vaccin. Schema de vaccinare la caini cuprinde, in total, 4-5 vaccinuri ce deruleaza o poveste pe care organismul o repeta pana o invata. Odata incheiata aceasta schema de imunizare, vaccinarea se va repeta anual.
Nu toti proprietarii de caini sunt informati cu privire la schema de vaccinare, astfel incat aceasta poate fi decalata uneori; in aceste cazuri, schema poate fi adaptata in functie de varsta la care se incepe imunizarea.
Parvoviroza si jigodia – foste epidemii in Romania Pincipalele boli infectioase pentru care catelul se vaccineaza obligatoriu sunt: parvoviroza; boala Carre (jigodie = distemper), parainfluenta, hepatita infectioasa, leptospiroza. Toate aceste boli sunt adesea letale, iar in cazul contaminarii cu vreuna dintre ele, sansele de supravietuire sunt reduse. Foarte important de stiut despre cainele trecut prin boala: ramane purtator si diseminator al agentilor patogeni, crescand riscul de a infecta si alte animale. De aceea, pentru a-l mentine sanatos, precum si pe celalalte animale cu care vine in contact, singura metoda de preventie ramane vaccinarea. Pe teritoriul tarii noastre, cele mai raspandite boli care au o evolutie epidemica sunt parvoviroza si jigodia.
In afara de vaccinurile impotriva bolilor infectioase mentionate anterior, o alta vaccinare obligatorie in Romania este cea antirabica; aceasta se poate face incepand cu varsta de trei luni pentru ca, ulterior, sa se repete anual. Si pentru catei exista vaccinuri optionale, in vederea preventiei urmatoarelor boli: coronaviroza, microsporie, tuse de canisa, babesioza.
Reactiile adverse fata de vaccin apar foarte rar si sunt de intensitate redusa: o usoara apatie, cresterea temperaturii, diaree, semne clinice care dispar in 24 de ore de la vaccinare. Sunt si cazuri extrem de rare cand reactia fata de vaccin este severa si, atunci, medicul veterinar trebuie sa intervina de urgenta.
Iata care este cea mai uzuala schema de vaccinare la caini in tara noastra:
- La 6 saptamani – vaccin monovalent P (impotriva parvovirozei);
- La 8 saptamani – vaccin bivalent DP (impotriva parvoviroza si jigodiei);
- La 10 saptamani – vaccin trivalent DHP (impotriva jigodie, hepatitei infectioase si parvovirozei) + L (impotriva leptospirozei);
- La 12 saptamani – vaccin polivalent DHPPi (impotriva jigodie, hepatitei infectioase, parvovirozei, parainfluentei) + RL (antirabic si impotriva leptospirozei);
In functie de situatia epidemiologica a teritoriului in care se afla animalul, medicul veterinar va decide ce valente va adauga pentru a asigura un status imunitar eficient.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: