Ce cauzeaza urolitiaza la pisici si cum o putem preveni?
Pisicile sunt companioni excelenti. Nu doar arata bine, dar iti protejeaza casa si stiu sa-si manifeste afectiunea, in mod evident. O pisica inseamna mai mult decat un prieten dragut, moale, care toarce. Inseamna grija si un control frecvent la veterinar, pentru a proteja pisica de a dezvolta boli care ii pot afecta organismul. Una dintre afectiunile pentru care trebuie dusa frecvent la un medic veterinar este urolitiaza.

Ce este urolitiaza?


Urolitiaza este un termen medical care se refera la prezenta pietrelor formate in tractul urinar. Pietrele sau nisipul se pot gasi in vezica urinara, uretra sau in rinichi. In timp ce unele pietre pot fi eliminate sau dizolvate, altele trebuie indepartate chirurgical.

Simptomele urolitiazei la pisici


Multe animale nu manifesta vreun simptom ca ar avea aceasta boala, insa exista cazuri cand felinele au prezentat dificultati in urinat, urinare frecventa, urinare cu sange, urina tulbure, sete crescuta si burta marita.

Cauzele urolitiazei


Urolitiaza poate fi declansata de numerosi factori, insa principalele cauze ale acestei afectiuni sunt:

pH-ul urinei


Calculii formati difera in functie de pH-ul urinar la care se formeaza. In cazul in care urina are pHneutru, atunci riscul de a forma calculi este redus.

Alimentatia neadecvata


Hrana cu un continut crescut in minerale cum e magneziu, fosfor si calciu poate duce la formarea pietrelor sau nisipului.

Alte cauze


Alte cauze ale urolitiazei la pisici sunt afectiunile la ficat, medicamentele, inflamatii la nivelul vezicii urinare, consumul redus de apa sau starile fiziologice (exemplu: sterilizarea).

Recomandari pentru prevenirea urolitiazei


Ca sa ne asiguram ca pisica nu va dezvolta aceasta afectiune? Iata ce iti recomandam:

Ofera-i pisicii hrana speciala cu pH-control


In magazinele Animax gasesti hrana speciala cu pH-control. Este calitativa si asigura o ratie echilibrata, care va mentine pH-ul urinar la un nivel neutru, pentru a elimina riscul de a dezvolta aceasta afectiune.

Ofera-i apa filtrata


Se poate pune la dispozitia pisicii o adapatoare speciala care asigura filtrarea apei si care incurajeaza consumul de apa, pentru ca prezinta o suprafata mare prin care curge, iar susurul pe care il creeaza ademeneste pisica. Astfel, pisica va avea acces la apa curata si proaspata, in permanenta.

Fii cu ochii pe ea dupa sterilizare


Dupa aceasta procedura pisica tinde sa consume apa insuficienta si sa devina sedentara, pentru ca metabolismul ei este mai lent. Obezitatea si consumul redus de apa sunt cauzele principale care determina aparitia urolitiazei, de aceea e importanta achizitionarea adapatorilor ce ofera apa filtrata si a hranei speciale, care pe langa mentinerea pH-ului la un nivel neutru, mentine greutatea corporala in limite normale.

Curata-i litiera


Pisicile sunt foarte pretentioase cand vine vorba de locul unde sa-si faca nevoile. Litiera trebuie igienizata frecvent, altfel pisica poate refuza sa se duca de fiecare data si va dezvolta o infectie urinara care poate duce la formarea urolitilor. Pentru a mentine usor litiera curata se pot folosi asternuturi speciale, cum sunt cele pe baza de granule de silicat gel, sau nisip pe baza de argila.

Mergeti la veterinar


Asa cum o vorba romaneasca spune "paza buna invinge primejdia rea", daca mergem cu pisica la vizita anuala, putem preveni si trata din timp eventualele modificari la nivelul tractului urinar si putem avea o pisicuta sanatoasa si voioasa.

In concluzie...


Fii un bun stapan pentru pisica ta si informeaza-te despre ce presupune ingrijirea ei si bolile care ii pot afecta viata!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: