Un nou membru în familie
A sosit vremea să aducem un nou „membru” în familia noastră, poate după lungi dezbateri și discuții cu ceilalți. Fie că vorbim de un cățeluș, fie de o pisicuță, mai jos veți găsi câteva informații utile, de început, în noua „călătorie” alaturi de patruped.
În cazul cățelușilor…
Este important să îi cunoaștem talia și vârstă, pentru a-i putea oferi mâncarea și produsele potrivite. Dacă nu cunoaști aceste detalii, apelează la un medic veterinar.
- Hrana uscată reprezintă hrana de bază și trebuie oferită de 2 sau 3 ori pe zi. Rația zilnică recomandată se va împărți la 2 sau 3 (mese/zi). Asigură sațietate, aportul necesar de proteine, grăsimi și fibre, dar și aport de vitamine și minerale, vitale pentru organism.
- Hrana umedă reprezintă hrana complementară, oferită ocazional și are ca scop alternarea gustului, hidratează organismul, având o umiditate de cca.70% (potrivită, îndeosebi, în perioada caniculară), și o digestie ușoară. Hrana umedă nu va acoperi tot necesarul organismului de nutrienți vitali.
- Recompensele reprezintă gustări rapide și delicioase, recomandate în special pentru dresaj. Acestea nu trebuiesc oferite în exces!
În funcție de vârstă, talie și rasă, unii câini pot trece cu brio peste iarna stând afară, pe când alții nu vor face față și vor trebui să trăiască în casă, alături de noi. Trebuie menționat faptul că un câine are nevoie de 2-3 plimbări zilnice pentru a-și consuma energia, pentru a “explora” lumea și pentru a-și face nevoile fiziologice. Câinii nu-și vor face nevoile la litieră precum pisicile. În perioada junioratului, în casă, pot fi folosite covorașe absorbante (pet-pad-uri) pe care să-și facă nevoile până se va învăța cu programul plimbărilor și până organismul se va dezvolta și va interveni și abstinența. În cazul în care vor exista „accidente”, există soluții pentru a îndepărta mirosul și petele neplăcute de urină.
În cazul pisicuțelor…
În medie, speranța de viață în cazul pisicilor este cuprinsă între 12 și 18 ani, în funcție de mai mulți factori. Așadar, gândește-te bine ce angajament îți asumi. Și pisicile, precum câinii, sunt împărțite pe talii, după cum urmează: talie mică - ce au o greutate de 4-5 kg; talie medie - au greutatea intre 5-8 kg; talie mare - ce ajug la maturitate la o greutate de peste 8 kg.
Pisicile au mese neregulate, dar scurte.
- Hrana uscată reprezintă „meniul principal”, adică granulele, iar periodic, pot fi oferite și pliculețe sau conserve, ceea ce reprezintă hrana umedă.
- Un plic sau o conservă pot fi ținute desfăcute, la rece, maximum 3 zile. Nu se va oferi toată cantitatea, deoarece pisica nu va mânca tot și pe urmă se va usca în castronel. Oferirea hranei umede este un aspect important pentru sănătatea pisicii, deoarece aceasta conține un minim de 70% umiditate, ceea ce va determina pisica să urineze normal/constant, aspect benefic pentru tractul urinar.
- Recompensele reprezintă gustări rapide și delicioase, recomandate în special în recompensarea pisicii, în învățarea anumitor lucruri sau în dresaj. Acestea nu trebuie oferite în exces, deoarece sunt mai gustoase și, totodată, nu acoperă necesarul de nutrienți pentru organism.
De regulă, pisicile se adaptează foarte ușor, atât la viața de apartament, cât și la viața de curte. Trebuie să ținem cont că pisicile sunt preponderent active noaptea, iar pe timpul zilei vor dormi în cea mai mare parte a timpului. În medie, o pisică doarme cca. 18 ore/zi, deci să nu le considerăm chiar atât de leneșe. Pisicile își vor face nevoile într-o litieră cu nisip sau silicat. Evident, cu un produs adecvat care să ne ajute, pisica poate învăța să-și facă nevoile la toaletă. Timp și răbdare... Dar, în mod cert, și pisicile pot fi scoase la plimbare, unde nu vor ezita să-și facă nevoile fiziologice, în acest caz, fiind foarte dificil de stabilit un program pentru așa ceva.
Acestea nu necesită o atenție atât de sporită că în cazul câinilor, pisicile fiind mai independente de om. Așadar, putem pleca liniștiți de acasă.
DISTRIBUIE: