Tunsul câinilor

Sezonul canicular a început în forță și cu toții resimțim temperaturile ridicate și discomfortul termic accentuat, iar, unii dintre noi, ne gândim dacă ar fi bine să ne tundem blănoșii.

Ei bine, și da, și nu… Înainte de a lua în calcul tunsoarea patrupedului, trebuie să ținem cont de specificul său: blana lungă, blana scurtă, blana creață etc. Totuși, există rase de câini la care este contraindicată scurtartea blăniței (spre exemplu, rasa Husky).

Trebuie să știm faptul că blana, indiferent de tipul său, joacă un rol important pentru organism – cel de termoreglare (adică reglează temperatura corpului – ține de cald iarna, iar vara evită o creștere a temperaturii corporale în exces). În cazul câinilor cu blană sârmoasă sau a celor cu blană în strat dublu (Labrador, Golden Retriever etc.) tunsul nu este recomandat!

Daca ne-am decis că ar fi potrivit pentru tunsoare, câinele trebuie obișnuit cu mașina de tuns, astfel încât să se creeze o experiență pozitivă pentru acesta. Pot fi utilizate recompense și, este recomandat, să îl lăsăm să miroasă mașina de tuns, ulterior, putând fi pornită, dar fără a tunde, (astfel încât să se acomodeze cu sunetul) și, din nou, putem oferi recompense.

Totuși, înainte de a-l tunde, blana trebuie pregătită – șamponare completa cu 1-2 zile înainte și pieptănată. Iar, dacă aceasta prezintă câlți sau blană încâlcită, cel mai indicat ar fi să-i eliminam, pe cât posibil, cu ajutorul unei forfecuțe. Dincolo de aceste aspecte, după tuns, trebuie să avem grijă să nu expunem câinele la soare, existând șanse mari să facă insolație și chiar arsuri tegumentare, datorită faptului că blana ce-l proteja nu mai exista la dimensiunea normală.

Mașina de tuns trebuie să fie pe măsura câinelui:

Trebuie să ținem cont de faptul că periodic, cuțitele mașinilor de tuns trebuiesc întreținute, curățate și unse cu ulei special destinat, pentru a avea aceeași eficiență ca la început.

Pentru o blăniță sănătoasă, este indicat să-i administrăm o hrană ce conține Omega 3 și 6, dar și bogată în carne sau supliment ulei de peste. De asemenea, blana poate fi spălată cu un șampon fară sulfiți și parabeni, în funcție de tipul de blană.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: