Totul despre litiera pisicii

Nu stim cati proprietari de pisici ar putea tolera o litiera „incarcata", dar, in mod sigur, nicio felina n-ar face asta. Chiar exista riscul ca mirosul de urina emanat de litiera sa o determine pe pisica sa se abtina de la a-si face nevoile, ceea ce ar putea conduce la grave probleme renale. Astfel incat, trebuie mereu sa avem in vedere curatarea litierei pisicii, lucru deloc greu de realizat daca ne bazam pe gama larga de produse de igienizare disponibile pe piata, si anume:asternuturile speciale,sacii pentru litiera, solutiile de curataresi de odorizare a litierei.

Primul pas ar fi, totusi, alegerea litierei in sine, care trebuie sa tina cont si de varsta, si de dimensiunile pisicii: un puiut are nevoie de una cu peretii scunzi, iar un animal adult – de una incapatoare, cu pereti inalti – pentru ca nu trebuie sa ignoram comportamentul natural al pisicilor de a sapa pentru ingroparea fecalelor, actiune prin care se poate imprastia atat asternutul litierei, cat si murdaria, in afara perimetrului litierei, atunci cand dimensiunile sale sunt necorespunzatoare.

Astfel, putem alege o litiera simpla, una cu rama – care impiedica imprastierea asternutului in afara ei si permite montarea sacilor de plastic – sau o litiera acoperita – asternutul nu poate fi imprastiat, mirosul este neutralizat, pisica beneficiaza de intimitate, iar peisajul domestic nu are de suferit din cauza acestui accesoriu ce are si un rol estetic.

Cum ii asterni, asa igienizezi

Foarte important pentru actiunea de curatare a litierei si pentru pastrarea igienei acesteia este asternutul, care ne poate usura considerabil viata, atat a pisicii, cat si a noastra, daca il alegem pe cel potrivit:

Nisipul pe baza de argila are o granulatie fina si o putere foarte mare de absorbtie a umezelii. Se compacteaza foarte usor, adica formeaza bulgari; acestia se mentin la suprafata stratului de nisip, nu ajung pe fundul litierei, ceea ce inseamna ca umezeala si mirosul nu se impregneaza in profunzime. Datorita acestui tip de asternut, nu este nevoie sa igienizam foarte des litiera, ci doar vom arunca bulgarii formati si vom completa stratul de nisip pe masura ce se consuma.

Nisipul pe baza de bentonita formeaza bulgari, insa gradul de absorbtie nu este la fel de ridicat ca in cazul celui pe baza de argila. Bulgarii nu sunt foarte compacti, se imprastie pe fundul litierei, favorizand impregnarea mirosului si a umezelii in plastic. In aceasta situatie, litiera trebuie spalata saptamanal.

Nisipul pe baza de granule de silicat are la baza un gel cu o foarte mare putere de absorbtie care se impregneaza cu urina pisicii; astfel, granulele devin mai grele si ajung pe fundul litierei. Rezultatul: la suprafata avem mereu un strat curat de asternut, lucru foarte apreciat de pisici. Neutralizarea mirosului este eficienta si in acest caz.

Asternutul pe baza de fibre din lemn de pin si brad este biodegradabil si se poate arunca la toaleta, iar asternutul din hartie reciclata retine foarte bine umezeala, nu face praf si, de asemenea, poate fi aruncat la toaleta.

  • Gasesti aceste variante de asternut in varianta clasica, fara parfum. Daca doresti, insa, o neutralizare si mai eficienta a mirosurilor, poti opta pentru produsele cu diverse arome: pin, lavanda, trandafir sau portocala.
  • Dupa ce-am ales asternutul, putem adauga cateva accesorii care sa faca litiera si mai usor de curatat, adica mai imbietoare pentru pisica:
  • -Sacii pentru litiera: sunt din plastic si se pot atasa atat litierelor cu rama, cat si celor acoperite. Nu permit patrunderea umezelii si mirosului in materialul litierei, marind durata de folosinta a acesteia. Un alt avantaj este acela ca ofera o igienizare mult mai rapida, practic tot continutul litierei se strange in sac si se arunca odata cu acesta.

  • -Solutiile pentru curatarea litierei: scot mirosurile neplacute, sunt sigure pentru pisici (nu provoaca alergii, intoxicatii) si pot fi folosite si pentru igienizarea locului din jurul litierei. Spalarea litierei cu aceste solutii se va face saptamanal sau o data la cateva saptamani, in functie de asternutul folosit.

  • -Deodorantele pentru litiera, pudra sau praf; cu cea dintai se acopera fundul litierei in strat subtire, ceea ce mareste puterea de absorbtie a nisipului; cu cel din urma se face o pulverizare la suprafata stratului de nisip. Ambele au adaos de arome.
  • Totusi, aceste toate solutii si accesorii anti-miros nu trebuie sa inlocuiasca un comportament adecvat pentru igienizarea litierei: murdaria trebuie stransa ori de cate ori este nevoie in cursul unei zile, litiera trebuie schimbata la nevoie – cand observam uzura si impregnarea mirosului de urina – sau o data la cel mult un an.


O litiera curata face o pisica fericita si orice stapan trebuie sa stie ca igienizarea litierei este sarcina lui.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: