Totul despre alimentatia iguanei verzi

Ce mananca iguana verde? Cum hranim iguana verde? Ce alimente trebuie sa eviti? Daca ti-ai pus aceste intrebari, ai ajuns in locul potrivit. In cele ce urmeaza, vei afla informatii complete despre alimentatia iguanei.

Poate ca arata un pic agresiv, dar iguana verde este o reptila inofensiva. Cel putin din punct de vedere alimentar, pentru ca se hraneste numai si numai cu alimente verzi. Sau, cel putin, asa face in mediul sau natural, lucru care ar trebui respectat si in captivitate de catre cei care ii furnizeaza mancarea. Plantele, fructele si legumele fac parte din alimentatia sa, insa nu toate ii trebuie servite iguanei in acelasi ritm: unele sunt alimente de baza, altele trebuie consumate ocazional, iar altele – foarte rar. Exista chiar si alimente verzi care ii sunt cu desavarsire interzise acestei reptile.

Sfaturi pentru hranirea corecta a iguanei

Bineinteles, cu cat comportamentul alimentar din salbaticie este reconstituit, cu atat iguana va fi mai bine hranita si va avea parte de toti nutrientii necesari. De exemplu:

  • Legumele cu frunze de culoare verde inchis ar trebui sa ocupe un procent foarte ridicat din dieta zilnica;
  • Includerea fructelor in alimentatie se va face ocazional, doar pentru a da un plus de diversitate si culoare meniului. Insa acestea nu asigura aportul nutritional de zi cu zi si pot provoca diaree daca sunt consumate in exces;
  • Ierburile trebuie rotite sau oferite sub forma unui mix pentru a impiedica iguana sa-si formeze preferinte alimentare;
  • Hranirea iguanelor se face in functie de varsta acestora: de doua ori pe zi la animalele tinere si o data pe zi la adulti.
  • Maruntirea hranei ar trebui sa tina cont de dimensiunea animalelor, pentru ca iguanele nu mesteca hrana, ci o inghit de-a intregul. Se poate folosi razatoarea pentru maruntirea legumelor, iar in felul acesta mixul de verdeturi va putea fi amestecat cu usurinta, amestecul rezultat fiind mult mai omogen, impiedicand reptila sa selecteze anumite alimente;
  • Iguanele vor primi hrana dimineata tarziu sau dupa-amiaza devreme pentru ca sunt specii diurne;
  • Digestia se face la o temperatura ridicata a mediului inconjurator, cand populatia de bacterii benefice de la nivel intestinal este optima.


In functie de diversitatea meniului oferit, se poate opta pentru adaugarea saptamanala a suplimentelor cu calciu si vitamine. In magazine exista si diverse sortimente de hrana comerciala pentru iguana sub forma peletelor. Aceste preparate reprezinta un mix de nutreturi specifice alimentatiei iguanelor, se pot da ca atare, dar indicat ar fi sa fie oferite complementar nutreturilor verzi.

Foarte important: nu se vor administra niciodata iguanei alimente de origine animala, indiferent de provenienta acestora, pentru ca proteinele de origine animala suprasolicita functia renala, provocand grave probleme de sanatate!

Tipurile de alimente din regimul iguanei

Dupa cum aminteam la inceput, si intre alimentele verzi exista diferente in ceea ce priveste importanta lor pentru sanatatea iguanei, astfel incat unele sunt permise mereu, altele ocazional, altele foarte rar si unele deloc.

Alimentele de baza asigura o alimentatie echilibrata si trebuie sa se regaseasca in mod regulat in meniul iguanei, cu conditia sa fie mereu rotite, pentru ca animalutul sa nu se plictiseasca de gustul lor: trifoi, lucerna (sursa buna de calciu), andive (sursa buna de calciu, poate fi administrata rupta sau taiata in bucati mari), fasole verde (taiata in bucati mici), napi (sursa buna de calciu, dar si sursa de substante goiatrogene – care impiedica absorbtia iodului, astfel incat trebuie amestecate cu alte verdeturi de baza), nasturel (sursa buna de calciu, se ofera taiat sau rupt in bucati mari), papadia (sursa buna de calciu, se pot da atat frunzele, cat si florile – trebuie spalata bine pentru a indeparta eventualele pesticide), frunze de morcov, frunze de mustar.

Alimentele oferite ocazional trebuie administrate de cateva ori pe luna, impreuna cu alimentele de baza; altfel, pot duce la grave probleme de sanatate daca sunt oferite in cantitati mari. Unele dintre aceste nutreturi verzi au un continut ridicat de substante goiatrogene – interfereaza cu captarea iodului, ceea ce poate duce la aparitia hipotiroidismului. Altele au un continut ridicat in oxalati – impiedica absorbtia calciului, avand ca rezultat grave afectiuni osoase des intalnite la iguane.

Din aceasta categorie fac parte: varza de Bruxelles (continut ridicat in goiatrogeni, se ofera tocata marunt), spanac (sursa buna de calciu, insa este bogat in oxalati si goiatrogeni; se ofera tocat fin), broccoli (are un continut ridicat de oxalati si goiatrogeni), dovlecel galben (se curata de coaja si se ofera in bucati mici ocazional), zucchini (se ofera tocat foarte fin), morcovi (au un continut ridicat in oxalati, se ofera dati prin razatoare), cartofi dulci fierti, patrunjel (sursa buna de calciu, se toaca marunt), mere (se ofera decojite, fara samburi, tocate fin), banane (se ofera fara coaja, tocate), piersici (bogate in substante goiatrogene, se ofera decojite, fara samburi, taiate in bucati mici), pere (continut ridicat de oxalati, se ofera decojite, fara samburi, tocate marunt), pepene rosu/pepene galben (au un continut nutritiv scazut, insa reprezinta o buna sursa de apa, se administreaza fara coaja, in cantitati mici, impreuna cu alte nutreturi de baza).

Nu uita: pentru a fi sanatoasa iguana are nevoie de o dieta variata, dar si de lumina si caldura pentru o digestie completa. Iguanele sunt animale mofturoase si depind de o alimentatie corecta.



TAG-URI:

DISTRIBUIE: