Top 5 pericole la care este expus cainele tau
Cainii sunt camarazi fideli si depind de noi pentru a avea o ingrijire corecta si care sa le imbunatateasca stilul de viata. Ca sa-ti ajuti prietenul canin sa aiba o viata lunga si sanatoasa trebuie sa fii la curent cu cele mai comune probleme de sanatate pe care le poate intalni si cum ar trebui sa actionezi. A venit primavara si plimbatul cainelui e deja o placere mai ales ca vremea e placuta. Dar, cu cat mergem mai mult in spatii verzi cu-atat expunem cainele la parazitismul cu capuse. Ai crede ca nu e ceva periculos, insa capusele sunt paraziti temporari cu un rol deosebit in transmiterea unor agenti bacterieni, virotici si parazitari, care duc la boli foarte grave si chiar fatale.
O simpla muscatura de capusa poate duce la 5 afectiuni extrem de periculoase pentru cainele tau:
1 Anaplasmoza este o rickettsioza transmisa prin intermediul capuselor. Aceasta bacterie se localizeaza la nivelul elementelor sanguine indeosebi la nivelul neutrofilelor si al trombocitelor.
Anaplasmoza poate fi granulocitara si trombocitara.
-Granulocitara se manifesta prin diferite semne clinice, cum ar fi: febra, tulburari digestive, refuzul hranei, voma, diaree, tulburari osteoarticulare (artrite si schiopatura). In majoritatea cazurilor, la un examen hematologic se constata o scadere marcanta a trombocitelor;
-Trombocitara, cunoscuta si ca Trombocitopenia infectioasa a cainelui datorita localizarii celulare strict trombocitara a agentului patogen. Evolutia bolii poate fi acuta, subacuta si cronica. Faza acuta debuteaza la 1-3 saptamani de la intepatura capusei cu: febra, inrautatirea starii generale, letargie, tulburari de echilibru si hiperkinezie. De asemenea, este prezenta si reactia limfonodala cu marirea in volum a limfocentrilor. In faza subacuta, semnele clinice sunt sterse, se constata marirea splinei iar examenul hematologic pune in evidenta o scadere a numarului trombocitelor. In faza cronica, datorita scaderii numarului trombocitelor, apar sangerari anormale la nivelul diverselor organe si tesuturi.
2 Borelioza (Boala Lyme) este o zoonoza vehiculata de capusele din genul Ixodes. Semnele clinice apar dupa o perioada de 2-5 luni de la infectare. Semnele clinice care pot indica contactarea acestei boli pot fi: febra peste 40 de grade, stare generala proasta (letargie, anorexie), artrite, o serie de tulburari, de la cele de mers (schiopatura), renale (uremie si edeme), nervoase (se poate constata paralizia faciala, accese de furie si agresivitate), pana la cardiace.
3 Babesioza este determinata de patrunderea si dezvoltarea agentului etiologic la nivelul celulelor rosii sanguine. Contaminarea animalelor se realizeaza transcutanat, in timpul hranirii capuselor infectate, care odata cu saliva inoculeaza elementele infestante. La nivelul eritrocitelor, babesiile se multiplica ducand in final la distrugerea hematiilor si eliberarea in circulatie a unor metaboliti toxici.Printre semnalele clinice se constata anemia severa, iar boala, de cele mai multe ori, evolueaza rapid cu febra, icter, anemie, tulburari respiratorii, renale si hemoragii retiniene, Din nefericire, decesul survine in 5-10 zile de la imbolnavire.
4 Ehrlichioza numita si Rickettsioza canina este o boala cu evolutie acuta sau cronica transmisa de capusa maro a cainelui Rhipicephalus sanguineus. Ce o face extrem de periculoasa pentru animalutul tau este ca se localizeaza la nivelul leucocitelor.
Primele semnale pe care trebuie sa le observi ar fi ca animalutul prezinta o pierdere in greutate, letargie si anorexie, ce ar indica contaminarea de cateva saptamani cu aceasta bacterie. Faza subclinica creeaza cele mai mari confuzii, pentru ca nu prezinta semne clinice, singurele care pot alarma proprietarul sunt analizele de sange unde se constata o crestere a globulinelor (anticorpilor) si un numar scazut al trombocitelor. Iar aceasta faza poate sa dureze luni sau chiar ani de zile. In faza cronica reapar semnele clinice, dar de data aceasta sunt mai grave (din cauza scaderii majore a trombocitelor) si se pot declansa hemoragii oculare, melena, hematurie, afectiuni renale si neurologice (ataxie, parapareza, nistagmus).
5. Actiuni patogene
Nu in toate cazurile, capusele pot purta patogeni, insa chiar si asa pot determina aparitia unor actiuni patogene cum ar fi:
- actiune mecanica si iritativa, determinate de modul de fixare si hranire al capuselor. Mai exact, in locul in care s-a fixat poate sa apara o reactie locala de la formele imature (larve, nimfe) pana la adevarate forme de necroze, care pot afecta foarte mult zona, mai ales daca sunt capuse adulte;
- actiunea spoliatoare consecutive hranirii cu sange, determina anemie grava in cazul parazitismului intens;
-actiunea toxica determinata de substantele prezente in saliva capuselor duce la hemoragii grave datorita proprietatilor anticoagulante si vasodilatatoare ale salivei, insotite de distructii celulare importante si anemie severa;
- actiunea antigenica provocata de antigenele salivare, care determina reactii de hipersensibilizare traduse prin edeme si prurit la nivel local.
De stiut:
-Cea mai importanta masura pe care o poti lua, daca ai un caine ca animal de companie este sa previi prin aplicarea substantelor topice luna de luna pentru a reduce neajunsurile create de acesti paraziti;
-La contactarea unei boli transmise de o capusa, se constata un debut acut cu febra, alterarea starii generale, letargie, anorexie, afectarea organelor importante, ficat, rinichi, splina si sistem nervos;
-Gravitatea bolii depinde de receptivitatea gazdei si de modul in care organismal reuseste sa lupte cu boala;
-Instituirea unui tratament precoce nu face decat sa mareasca sansa de supravietuire a animalului de companie, asa ca daca tii la animalutul tau la primul semnal de alarma consulta medicul veterinar;
-Daca observi prezenta oricarui parazit pe pielea cainelui anunta medicul veterinar, care iti va recomanda un tratament personalizat.
In momentul in care ai achizitionat un caine, ai devenit protectorul lui. Tu cum iti protejezi cainele de aceste pericole care ii pot afecta grav viata? El are grija de tine, tu ai de el?
TAG-URI:
DISTRIBUIE: