Top 10 lucruri incredibile despre câini

Știm că cel mai bun prieten al omului, de mii de ani, este câinele. Aceste ființe extraordiare sunt mereu lângă noi când avem nevoie, ne țin companie și ne oferă dragoste necondiționată. Dar, pe lângă asta, patrupezii noștri preferați au o mulțime de alte calități și sunt capabili de lucrui cu adevărat uimitoare.

Iată o listă cu 10 lucruri incredibile despre câini:

 

  1. Simțul lor olfactiv este de cel puțin 40 de ori mai bun decât al nostru

Zona de celule din creier care detectează diferite mirosuri este de aproximativ 40 de ori mai mare la câini decât la oameni. Asta înseamnă că patrupedul tău poate percepe mult mai multe mirosuri decât am putea noi vreodată. Acesta este motivul pentru care câinii sunt adesea folosiți pentru a adulmeca oameni, droguri și chiar bani!

  1. Câinii au un nas atât de bun încât pot adulmeca afecțiuni medicale

Da, acest lucru este cât se poate de real. Deoarece simțul este atât de bine dezvoltat, încât unii câini pot fi dresați să adulmece afecțiunile medicale. Sunt folosite pentru a diagnostica o anumită afecțiune sau pentru a-și alerta stăpânii dacă au nevoie de mai multe medicamente. Unii sunt chiar instruiți să adulmece Covid-19!

  1. Câinii pot adulmeca, în același timp, cu respirația

Câinii se bazează foarte mult pe simțul lor olfactiv pentru a găsi hrană, potențiale pericole și prieteni. Nasurile lor sunt proiectate astfel încât mirosurile să rămână în nas în timp ce aerul se poate mișca în și din plămâni în același timp, ceea ce înseamnă că pot respira liber și totuși pot adulmeca un anumit miros.

  1. Sunt înotători foarte buni.

Chiar dacă nu e un fapt universal valabil, deoarece sunt anumiși câini care urăsc apa, cei care sunt atrași de acest sport, pot avea adevărate performanțe. Mai mult, câinii din rasa Terranova, au fost adesea ajutoare de bază pentru pescari și salvamari, datorită pasiunii lor pentru înot.

  1. Sunt mai rapizi decât un ghepard

Cunoaștem deja faptul că un om poate fi învins cu lejeritate de majoritatea câinilor la un maraton. Însă cum pot depăși un ghepard? Este drept că nu toate rasele de câini se pot lăuda cu această performanșă, însă, cel mai rapid reprezentant al câinilor, Ogarul, poate atinge viteze de 72,4 km/ora, nu la fel de mult cat un ghepard, care atinge 112,6 km/ora. Secretul e, ca un ghepard poate menține această viteză maximă, până la 30 de secunde, pe cand un Ogar, poate alerga la viteza lui maximă, pe distanțe de până la 11 km.

  1. Câinii pot fi dreptaci sau stângaci.

La fel ca și oamenii, câinii au creierul împarțit în două emisfere, dreapta și stanga, fiecare controlând partea aferenta din corp, așadar, câinele tău va folosi unul dintre membere mai mult decât pe celalat. Dacă vrei să știi ce fel de câine ai (dreptaci sau stângaci), tot ce trebuie să faci este să-i oferi jucăria preferata și vezi de care lăbuță se folosește prima dată pentru a se juca.

  1. Au un auz super sensibil.

Știm cu toții că câinii pot auzi frecvențe mult mai mari decât noi, dar știai că pot auzi și mai departe? În general, câinii pot auzi sunete de intensitate mai mică decât noi, așa că pot auzi lucruri care sunt mult mai departe.

Aceasta este o altă trăsătură care îi face grozavi, îndeosebi, când vorbim despre câini de căutare și salvare. Deși își vor folosi în principal nasul pentru urmărire, auzul le poate fi, de asemenea, de un real ajutor (mai ales când se apropie de țintă)

  1. Câinii au 18 mușchi pe care îi folosesc să își controleze urechile.

Miscarea excesivă a urechilor, se datorează celor aproximativ 18 mușchi cu rol în mișcarea pavilioanelor. Mobilitatea urechilor este foarte importantă, deoarece îi ajută să capteze mult mai ușor sunetele care vin din diverse direcții, fără a fi nevoiți să iși schimbe poziția.

  1. Câinii nu transpiră.

Spre deosebire de oamnei, câinii nu prezintă glande sudoripare, care să-i ajute în reglarea temperaturii, mai ales în sezonul cald, motiv pentru care este foarte important să iți ajuți prietenul necuvântător să se răcorească pe perioada verii. [Citește mai multe despre reducerea excesivă a căldurii la câini] 

  1. Câinii au inteligența unui copil de 2 ani.

Conform studiilor, câinii pot învăța peste 100 de cuvinte și gesturi, lucru care le pune inteligența și puterea de înțelegere la egalitate cu cea a unui copil de doi ani. Cu toate acestea, câinii sunt capabili să facă și să învețe lucruri extraordinare, mai ales dacă educația începe din perioada de juniorat.

 

De mii de ani, câinii au fost și probabil vor rămâne pentru mult timp, cei mai buni prieteni ai oamenilor. Pe lângă afecțiunea și devotamentul față de om, aceștia demonstrează a fi capabili de lucruri extraordinare, ce îi transforma în mici supereroi. De la vânătoare, la misiuni militare, divertisment, sport, pază și multe alte domenii, câinii au fost mereu prezenți pentru a ne ajuta și pentru a ne face viață mai frumoasă.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: