Testoase
Mediul optim pe care trebuie sa il oferim este un spatiu generos, in general un acvariu, incapator pentru ca ea va creste mult si trebuie sa aiba destul spatiu sa inoate.
Acvariul trebuie amenajat astfel:

- cu o insulita pe care sa se odihneasca.

- pentru ca este un animal cu sange rece (se incalzeste de la lumina soarelui in libertate) este obligatorie asigurarea unei surse de lumina (o lampa cu UV, razele ultraviolete sunt necesare sterilizarii corpului, eliminarii unor paraziti acvatici si mai ales producerii compusilor indispensabili osificarii);

- daca acest lucru nu este posibi,i se poate pune un incalzitor in apa (care sa asigure o temperature de 24-26 C), cu recomandarea de a scoate broscuta la lumina.

Pentru ca de cele mai multe ori li se ofera hrana in exces pe care fie o consuma si cantitatea de materii fecale este in consecinta, fie nu o consuma si aceasta se altereaza, apa se murdareste foarte usor. Pentru ca este obligatorie mentinerea unei ape curate se poate folosi un flitru eficient care sa nu ne oblige la schimul zilnic al acesteia.

Sunt reptile foarte sensibile si daca conditiile de mai sus nu sunt respecate, apar modificari ale starii de sanatate care se cer a fi tratate cat mai repede. Exemple:

- umflaturi ale ochilor provocate de infectii ale bacteriilor aflate in apa murdara (cand filtrarea nu e eficienta);

- sursa de lumina e foarte aproape de broscuta si produce leziuni la nivelul ochilor;

- clorul din apa de la robinet este iritant (trebuie folosite solutii speciale pentru eliminarea lui).

Tratamentul in afectiunile oculare se face cu solutia speciala pentru ochi, pe care putem sa o folosim concomitent cu un antibiotic ocular de uz uman (kanamicina).

- carapacea se inmoaie datorita unei alimentatii carentate (cele mai multe broscute sunt omnivore si trebuie sa ne asiguram ca primesc hrana atat de origine vegetala, cat si animala).Tratamentul impus este corectarea regimului alimentar si aplicarea solutiei pentru intarirea carapacei, care poate fi suplimentata de solutia cu vitamina A de uz uman.

Sufera o hibernare fiziologica in sezonul rece, in care functiile vitale sunt diminuate (broscuta sta mai mult nemiscata, se poate retrage in carapace, nu se alimenteaza), sau daca unele dintre conditiile de viata nu sunt respectate (apa sub 20 grade, mediu alterat, hrana insuficienta sau inadecvata). In aceasta perioada ea trebuie lasata sa hiberneze, fara sa intervenim si sa ne ingrijoram. Daca se incearca o interventie, broasca poate iesi din hibernare, insa nu se va alimenta, consumand mai repede din resursele acumulate (si care au un consum minim in perioada de hibernare) si poate duce chiar la deces.

Sexul lor se stabileste in functie de forma partii ventrale a carapacei (carapacea inferioara): la femela este dreapta, iar la mascul este usor curbata.

Durata de viata este foarte mult influentata de conditiile de viata oferite, putand ajunge si la 100 ani.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: