Testoasa chinezeasca cu gat dungat

Testoasa chinezeasca cu gat dungat( Ocadia sinensis) este o broasca testoasa care traieste in iazuri si rauri lente, invadate de vegetatie acvatica, din zonele tropicale si subtropicale din sudestul Asiei (sudul Chinei, Laos, Vietnam). Ea se afla sub protectie CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) si IUCN ( International Union for Conservation of Nature) datorita pierderii habitatului si a introducerii altor specii in habitatul lor.

Specia se bucura de popularitate in randul crescatorilor din Asia fiind rezistenta si usor de intretinut. Pe alte continente nu este atat de raspandita, dar in contextul legislativ actual acest lucru se poate schimba. Fiind o specie tropicala si subtropicala care nu hiberneaza, nu exista un pericol atat de mare ca in cazul speciilor americane din genul Trachemys de a invada biotopuri straine.

Masculii din aceasta specie ating la maturitate 15-20 cm, iar femelele 25-30 cm. Varsta maxima atinsa in captivitate este de 22.8 ani.

Ce mananca testoasa chinezeasca cu gat dungat?

Aceste testoase sunt omnivore, totusi obiceiurile alimentare difera in functie de varsta si de indivizi. Astfel, puii mici si masculii au o dieta preponderent carnivora, pe cand adultii si femelele sunt preponderent ierbivore. Ele pot fi hranite cu creveti uscati, viermi, insecte si pesti, dar si cu o serie de vegetale (dovleac zuchini, spanac, rucola, papadie, frunze de mustar) si pelete speciale pentru testoase. De asemenea, aceste testoase consuma si o serie de plante de apa: lintita, salata de apa, zambila de apa. Suplimentar li se poate oferi calciu pulbere pe mancare, un bloc mineral sau os de sepia.

In ce conditii trebuie tinute testoasele?

Testoaselor chinezesti cu gat dungat le plac baile de soare, de aceea este foarte importanta lumina in captivitate. Pe langa becul ce produce caldura au nevoie si de o sursa de UVB care este esential in metabolismul calciului si a vitaminei D3.

Acvariul in care vor fi tinute trebuie sa fie unul incapator cu o coloana de apa relativ inalta si care sa contina insula sau lemne pe care testoasele sa faca baile de soare. Deasupra insulei temperatura poate ajunge pana la 30-32°C, in restul suprafetei este suficient 23-25°C. Temperatura optima in apa este de 25-28°C.

Prezenta unor plante acvatice in acvariu poate sa ajute la relaxarea testoaselor care se simt mai in siguranta, plantele fiind de asemenea o sursa de hrana.

In concluzie...

Broasca testosa chinezeasca cu gat dungat poate fi cu succes o testoasa pentru un incepator datorita usurintei cu care se creste si a temperamentului in general bland. Datorita acestui temperament, aceasta specie se poate tine impreuna cu alte specii de testoase, cu cerinte similare, totusi acest lucru nu trebuie incurajat deoarece exista intotdeauna riscul neintelegerii atunci cand intervine factorul individual.

Sursa imagine 1

Sursa imagine 2

TAG-URI:

DISTRIBUIE: