Taurina - aminoacid esential pentru viata pisicii tale

Taurina este un aminoacid esential pentru pisici, care ajuta la functionarea normala a inimii, vederii si reproducerii. Nu are nicio legatura cu taurina din bauturi sau cu materialul seminal al taurilor, asa cum se mai crede. Cand se discuta despre taurina, in cazul pisicilor, se vorbeste despre acest aminoacid, pe care, din pacate, pisicile nu reusesc sa-l sintetizeze suficient, de aceea este necesar sa-i fie asigurata administrarea prin hrana. Afla in continuare ce rol are taurina si ce efecte ar produce lipsa ei din alimentatie!

Pisicile sunt ghemotoace de blana, care torc si sunt adevarati companioni. Insa, cu siguranta o pisica sanatoasa este o pisica fericita si un animal de companie perfect. Ca acest lucru sa fie mentinut, trebuie sa fie luat in considerare ca are nevoie de acest aminoacid suplimentat prin alimentatie. Miocardul si retina contin cele mai mari concentratii de taurina, de aceea un nivel scazut ar duce la afectiuni ale inimii si de vedere.

La ce ajuta taurina

Taurina ajuta la metabolizarea grasimilor, ajuta la absorbtia vitaminelor, mentine acuitatea vizuala, regleaza activitatea cardiaca, sustine dezvoltarea neuronala si asigura o buna circulatie a sangelui prin artere, care ajuta la oxigenarea tesuturilor.

Surse de taurina

Taurina este un aminoacid continut doar de produsele de origine animala. Nu degeaba pisica este un animal carnivor, la origine. De aceea, alimentele ce contin taurina sunt: carnea, pestele, laptele matern si suplimentele alimentare.

Trebuie luat in calcul ca alimentele umede trebuie sa contina o cantitate dubla de taurina, fata de cele uscate, pentru a obtine un aport adecvat de taurina in organism.

Efecte ale carentei de taurina

Daca pisica nu primeste o hrana care sa contina acest aminoacid, va suferi de carenta in taurina care se va manifesta printr-o deteriorare a starii de sanatate, tulburari de vedere, chiar orbire, pana la incapacitate de reproducere (scaderea greutatii a puilor la nastere, supravietuirea redusa a puilor, dezvoltarea sub talia normala, anomalii naurologice si de dezvoltare), matuirea blanii si boli cardiace.

Cum te asiguri ca pisica are in organism necesarul de taurina pentru a-i mentine sanatatea:

-Ii oferi o hrana de calitate. Hrana economica (hrana colorata) este de calitate inferioara, pentru ca predomina cerealele si proteinele de origine vegetala, care nu acopera necesarul de taurina, de aceea este recomandata hrana superpremium, care este o hrana completa, in care predomina proteina de origine animala;

-Tine cont de faptul ca mancarea preparata in casa nu asigura elementele nutritive necesare unei alimentatii corecte;

-Foloseste, daca este necesar, suplimente de taurina, lapte special pentru pisici, recompense bogate in taurina si va fi mult mai usor si sigur sa eviti carenta de taurina.

Pisicuta ta are o alimentatie care sa-i ofere necesarul de taurina pentru a fi sanatoasa?

Sursa imagine: www.mybeautifulcat.com

TAG-URI:

DISTRIBUIE: