Cum ii tai unghiile cainelui tau
Ajustarea unghiilor ar trebui sa faca parte din preocuparile periodice ale celor care isi duc viata alaturi de un caine.
Desi in teorie pare ca nimic nu ar fi de speriat, practica dovedeste ca prea putini stapani reusesc singuri sa duca la bun sfarsit aceasta operatiune.

De ce avem nevoie?


1. Instrumente de taiat special destinate animalelor de companie


In comert exista forfecute, clesti si ghilotine perfect adaptate grosimii, marimii si mai ales curburii specifice a unghiilor acestora.
Esecul apare indeosebi cand se folosesc unghierele destinate oamenilor, aceste unghiere fiind facute sa reteze unghia pe drept, folosirea acestora nefacand decat sa realizeze o compresiune la nivelul unghiei, presiune ce genereaza durere si disconfort greu de suportat de catre animale.
Instrumentele speciale sunt in plus rezistente si foarte bine ascutite astfel taierea sa se faca rapid fara sa sfasie, sa sfarame sau sa lezeze unghia.

2. Recompense pentru caini


Avem nevoie de recompense pentru a motiva cainele sa astepte.

3. Produse pentru situatii accidentale


Mai sunt necesare si compresele sterile, vata si solutiile antiseptice pentru situatii accidentale.

Cum procedam?


Se asaza cainele intr-o pozitie cat mai confortabila astfel incat prinderea labutei sa se faca cu usurinta. Rasele mici se pot pozitiona pe o masa sau pur si simplu in poala. Cainii mari pot fi asezati pur si simplu pe podea.
Se face o usoara acomodare a cainelui cu operatiunea ce urmeaza mai intai prin oferirea spre a fi mirosit a instrumentului de taiat unghii astfel incat folosirea acestuia sa nu trezeasca suspiciuni.
Se prinde fiecare labuta in propria mana facandu-se o usoara presiune pe pernute pentru a exterioriza fiecare deget in parte. Aceasta manevra se va face cu foarte multa delicatete pentru ca in sine pernutele sunt zone foarte inervate, iar o presiune prea mare a acestora va duce la esecul intregii operatiuni.
Ajuta foarte mult daca animalul este recompensat dupa aceasta manevra pentru a asocia simpla lui manipulare cu un rezultat pozitiv.

Taierea unghiilor nepigmentate (albe)


Unghia alba este foarte usor de taiat deoarece prin transparenta acesteia se poate vizualiza cu usurinta lungimea si pozitionarea patului vascular. Patul vascular adica partea vascularizata a unghiei are culoarea roz, este formata din vase de sange si nervi, fiind dispusa alungit pe mijlocul unghiei.
Taierea unghiilor transparente se va face prin pozitionarea instrumentului de taiat in unghi de 45 de grade si ajustarea unghiei din partea alba la 2-3 mm distanta de zona vascularizata.

Taierea unghiilor negre


Este o adevarata provocare, necesita multa rabdare, exercitiu, dar si atentie sporita.
Taierea propriu-zisa se va face din aproape in aproape urmarind de fiecare data reactia cainelui. Pentru a aprecia distanta la care suntem fata de partea vascularizata a unghiei se poate face o usoara presiune cu foarfeca la nivelul unghiei insa fara a taia. In situatia in care ne aflam in imediata apropiere a partii vascularizate, animalul va simti durere si va reactiona printr-o tragere usoara a labutei.
O alta modalitate prin care ne putem da seama cat mai avem de taiat va fi prin simpla vizualizare a culorii unghiei. Cand taiem din partea moarta vom observa ca aceasta pe sectiune are o culoare albicioasa, iar cand ajungem in apropierea tesutului vascularizat culoarea se inchide, moment in care trebuie sa ne oprim.

Bine de stiut!

  • Plimbarea animalelor pe asfalt favorizeaza tocirea naturala a unghiilor, in aceasta situatie nemaifiind nevoie de ajustat decat pintenii, adica unghiile de la degetele accesorii care nu ating solul, deci nu se pot toci de la sine.
  • Este de preferat ca taierea unghiilor sa se faca dupa baie, acestea fiind mai moi si mult mai usor de taiat.
  • In caz de accidente, oprirea sangerarii se poate face prin simpla compresiune timp de cateva minute a unui tampon de vata imbibat in solutie antiseptica.
  • Unghiile taiate corect nu ating solul in timpul mersului.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: