Sursele de carbon pentru plantele din acvariu
Carbonul este nucleul substantei organice, iar orice organism viu care creste are nevoie de o sursa de carbon.
Plantele au nevoie de lumina, nutrienti si o sursa de carbon pentru a face fotosinteza, proces in care se creeaza substanta organica si planta creste. Aproximativ 40% din masa plantelor este alcatuita din carbon.
In natura, acest carbon este asigurat din CO2 atmosferic produs prin respiratia organismelor, din procese geologice si din activitatea umana. In acvariu, acesta fiind un mediu relativ inchis, povestea se schimba. Daca dorim sa avem plante cu crestere rapida si viguroasa trebuie sa introducem o sursa de carbon.
Carbonul poate fi introdus in special prin urmatoarele trei metode:
  • CO2 presurizat in butelii;
  • CO2 gazos rezultat al metabolismului unor drojdii sau din reactii chimice;
  • Solutii care contin carbon sub forma lichida.
 

Sisteme CO2


Instalatia CO2 cu butelie presurizata se compune in primul rand din butelia presurizata, reductorul de presiune, furtun, buble counter si difuzor de CO2. Pentru control mai bun se poate completa cu un calculator, o sonda de pH si o electrovalva.

Butelia presurizata cu CO2


Butelia presurizata cu CO2 este o butelie de diferite volume, cu peretii puternici, in care se inmagazineaza la o presiune mare CO2. Butelia poate fi de unica folosinta sau reincarcabila.

Reductorul de presiune


Reductorul de presiune este o piesa care face posibila trecerea de la presiunea mare din butelie le presiunea mica de pe furtun

Furtunul


Furtunul este unul special care rezista la actiunea coroziva a dioxidului de carbon.

Sonda de pH


Sonda de pH masoara valoarea Ph-ului din acvariu si o transmite catre computer.

Computerul


Computerul citeste valoarea sondei si poate fi setat pe o anumita valoare de pH. In functie de aceasta inchide si deschide electrovalva.

Electrovalva


Electrovalva este un dispozitiv care se ataseaza la reductorul de presiune si are rolul de a inchide sau deschide butelia.

Bubble counter


Bubble counter-ul este un dispozitiv care masoara cat dioxid de carbon intra in acvariu in cazul in care nu avem computer.

Difuzorul


Difuzorul poate avea diferite forme, marimi si moduri diferite de a dizolva CO2 in acvariu. Poate fi fie sub forma unei membrane de osmoza sau disc ceramic, fie sub forma unui labirint care plimba bula de CO2 pana se dizolva in apa.

CO2 rezultat din metabolismul drojdiilor


Principiul acestei instalatii de CO2 rezultat din metabolismul drojdiilor este simplu. Avem un vas inchis in care traiesc drojdiile, furtun, buble counter si difuzor. Sistemul este similar cu cel prezentat mai sus numai ca in loc de butelie avem acest vas care contine drojdiile, zaharurile pe care le mananca acestea si un mediu gelatinos care controleaza procesul.
Productia de CO2 este influentata de temperatura din camera si este limitata in timp.

Sursa de carbon lichida


Sursa de carbon lichida este o sursa usor de folosit. Este in general sub forma unei aldehide, iar concentratia trebuie sa fie suficienta incat sa promoveze cresterea plantelor fara a intoxica pestii.

In concluzie...


De retinut este ca fara carbon procesul de fotosinteza nu are loc, nu se elimina oxigen in acvariu si nu se formeaza glucide, lipide si proteine in structura plantelor, deci ele nu cresc, nu vor avea densitate si nici culoare vibranta.
Alege varianta care ti se potriveste si cu siguranta acvariul tau se va transforma intr-o gradina subacvatica!
 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: