Spitz Alb
Istoric

Cainele Spitz Japonez cunoscut si sub denumirea de Spitz Pitic,se crede si la ora actuala, ca acesta provine din Samoyed, desi se aseamana izbitor si cu Eskimo-ul american, din care a evoluat Spitz-ul German (Pomeranian). Japonezii au continuat sa diminueze dimensiunile cainilor Samoyed, rezultatul fiind cainele Spitz Japonez.


Conform inregistrarilor aflate la dispozitia cercetatorilor, primii caini Spitz-i au sosit in Japonia in 1918, din America, Australia, Canada si China, si se crede ca acestia sunt cainii care au pus bazele Spitz-ului Japonez din ziua de astazi.


Grupul American al Caniselor a acordat o recunoastere tarzie acestei rase, de-abia in 1981 ea capatandu-si identitatea dorita. Dupa ce a fost adus in Japonia, rasa Spitz Japonez a fost imbunatatita si adaptata la clima Japoniei. Este un caine iubit si raspandit in Japonia.


Spitz Pitic este un caine care apartine grupului de utilitari, si a fost crescut de catre canise ca fiind o versiune mai mica a Samoyed -ului. Astazi, principala lor utilitate este aceea a cainelui de companie, putand fi vazuti si in ringuri, la diferite prezentari de profil si expozitii.


Descriere Fizica


Spitzul Japonez este un caine de talie medie spre mic, cu un corp viguros, armonios, putin mai lung decat inalt. Capul acestui caine Spitz Pitic este de forma triunghiulara, craniul mai lat, botul este ascutit ( specific cainilor spitz), potrivit de lung, cu un stop moderat, cu un nas rotund si negru.


Ochii sunt destul de mari, ovali, putin oblici si de culoare inchisa. Urechile sunt mici, triunghiulare, ascutite si ridicate. Coada cainilor Spitz Pitic este de marime medie stufoasa si tunita inel pe spate. Spitzul Japonez are o blana dubla cu un prim strat pufos, des, scurt si cu un strat exterior cu par lung, des, drept si usor ridicat.


Este mai scurt pe bot, fata, urechi, partea din fata a picioarelor si sub jaret. Este mai lung pe restul corpului si chiar mai lung decat pe spate este la gat si piept. Culoarea este numai alba, ce-i da o infatisare eleganta.


Personalitate


Spitz Japonez este un caine inteligent, vioi, vigilent, indraznet, vesel, jucaus cu o infatisare mandra si eleganta. Este un catel ascultator si devotat stapanului, prietenos cu copii,dar destul de rezervat cu strainii. Nu are probleme cu alti caini sau alte animale.


Foarte alerti, cu un spirit versatil, sunt cainii care se potrivesc aproape oricarui stil de viata. Iubesc viata de familie si nu vor pune probleme nici unui alt animal care se afla in casa sau gradina.


Spitz Pitic sunt caini extrem de buni cu copii, daca sunt crescuti impreuna cu acestia si se lasa chiar tavaliti de ei, devenind, in acelasi timp, si foarte protectori fata de acestia.Tind sa fie foarte rezervati cu strainii si cu copii acestora, dar fata de propria familie se vor comporta foarte prietenos si afectuos.


Cainele Spitz Pitic sunt tot timpul in alerta in ceea ce priveste zona pe care o cunosc, ascultand si observand tot ce se intampla, astfel ca un hot are putine sanse sa se strecoare pe langa un Spitz Japonez.


Un caine Spitz Pitic nu latra, in mod normal, decat in cazul in care ceva i-a suparat sau ingrijorat.


Ingrijire


Pieptanatul si periatul prea des a unui caine Spitz Japonez ii pot afecta stratus pufos din interior. De aceea se recomanda un periaj ocazional si mai frecvent in perioada de naparlire.


Spitz Pitic este un caine care se acomodeaza destul de usor la conditiile oferite intr-un apartament, dar are nevoie de plimbari zilnice, ii place sa alerge si sa se joace.


Un catel rasa Spitz Pitic nu are nevoie de un timp indelungat de exercitiu, 20 de minute zilnice fiind suficiente. Este moderat, iar exercitiile sale pot avea loc si in casa, nefiind neaparat necesar sa iesiti cu catelusul afara.


Un bonus este oferit de momentele in care se murdareste, spre exemplu dupa o ploaie, moment in care va incepe sa se curete exact asa cum fac pisicile.


 • Durata de viata : 14 - 18 ani
 • Numar de pui : 3 - 5
 • Grup : Spitz
 • Culoare : alb
 • Lungime par : lung
 • Marime : medie
 • Naparlire : medie
 • Inaltime mascul : 25 - 40 cm
 • Greutate mascul : 5 - 10 kg
 • Inatime femela : 25 - 40 cm
 • Greutate femela : 5 - 10 kg
 • Spatiu necesar : caine de apartament si de curte

TAG-URI:

DISTRIBUIE: