Somnul la pisici - cât și când dorm pisicile?

Este destul de ușor să-ți dai seama că dintre toate animalele, pisicile chiar adoră să doarmă.  În sălbăticie, acest animal nocturn, doarme ziua pentru a avea suficientă energie să vâneze noapte de noapte.  Chiar dacă această activitate nu mai este o preocupare pentru pisica de apartament, aceste animale se nasc și își păstrează toată viața acest instinct primar.

Deși pare uimitor de mult, o pisică este normal să doarmă intre 12-18 ore/zi. Această perioadă este mai mare la pisicuțele în creștere și la cele în vârstă. Pisoii au nevoie de foarte multă energie pentru a susține procesul de creștere, fapt ce se traduce printr-o perioadă mai lungă de somn pentru a-și reface rezervele. Pe de altă parte, chiar dacă nu mai folosesc energia în procesul de creștere, pisicile senioare obosesc mai repede, și, de aceea, organismul lor are nevoie de o perioadă mai îndelungată de recuperare.

Ce tipar al somnului au pisicile?

Chiar dacă vânau noaptea, ziua pisicile trebuiau să rămână vigilente că să preîntâmpine orice atac din partea prădătorilor, acest aspect face că atât felinele sălbatice, cât și pufoșeniile din casele noastre, să aibă un somn polifazic. Acest lucru înseamnă că în decursul unei zile, pisica prezintă mai multe reprize de somn cu o durata intre 50 și 113 minute. Se pare că în acest interval doar 25 % este un somn profund,  în cea mai mare parte pisicile au un somn vigilent, fiind capabile să se trezească în orice secundă.

Cum îmi dau seama că pisica doarme?

Așa cum am scris mai sus, poți surprinde pisica în una dintre cele două etape ale somnului. Dacă animalul tău doarme cu ochii semideschisi, își rotește urechile, tremură din coadă, afla că se găsește în faza de somn superficial, și cumva este gata să se trezească oricând.

Daca observi că tremură din lăbuțe, ca și cum merge, zvâcnește din mustăți, ei bine pisica ta doarme, și este cazul să nu-i tulburi somnul.

Se întâmplă chiar să-ți surprinzi felina că sforăie, lucru absolut normal, mai ales dacă este vorba despre o rasă cu bot scurt.

Unde preferă să doarmă?

Alegerea locului ideal este adesea o adevărată curiozitate pentru cei care conviețuiesc cu aceste animale. Iată câteva locuri pe care le preferă micile ghemotoace de blană, cât și explicațiile alegerii acestora:

  • Pisica adoarme în cutii. Această alegere se bazează pe nevoia de intimitate, cât și de întuneric. Pentru a fi ferite de lumina deranjantă, uneori, felinele pot fi chiar surprinse că dorm cu lăbuțele peste ochișori. Pentru a le a asigura această cerință un culcuș iglu este o alegere potrivită.
  • Felinele se refugiază pe sub pături și, mai ales, dacă acestea sunt din materiale moi și călduroase. Evident este o alegere cât se poate de normală, deoarece felinele sunt mari iubitoare de căldură. Tocmai din acest motiv te trezești adesea că pisica doarme peste picioarele tale sau chiar lângă capul tău. Respectă dorința pentru moale și căldură, alegandu-i animalului tău un culcuș pufos și dacă este sezon rece, nu uita de suportul pentru calorifer.
  • Pisicile dorm pe șifonier sau chiar pe tocul ușii. Refugiile aflate la înălțime le conferă o vedere panoramică, dar și un plus de intimitate și siguranță. Acesta este unul dintre motivele pentru care ansamblurile de joacă sunt prevăzute în partea superioară cu un coșuleț pentru odihnă.
  • Pisica doarme covrig, cu capul la coadă. Această poziție îi permite atât să-și conserve căldură, cât, totodată, este un instinct primar prin care animalul își protejează organele vitale.
  • Pisica doarme cu labele întinse, pe spate, cu burtica expusă – această poziție ne arată că pufușenia se simte în deplină siguranță.

Ce înseamnă somn anormal?

Somnul în sine, locurile alese cât și preferințele pentru somn ale felinelor noastre sunt ușor de remarcat de către fiecare dintre cei care au ca animal de companie o pisicuță. Iată câteva tipare anormale, pentru care consultul medicului vererinar devine o necesitate.

  • Perioade prea mari de somn, pot fi întâlnite în diferite afecțiuni: boli renale, surditate, hipotiroidism. Aceste situații sunt însoțite adesea și de modificări ale stării generale și letargie.
  • Perioade prea scurte de somn: lipsă de activitate, hipertiroidism, boli imunitare.

Pentru a stimula pisicuțele inactive, poți apela la jucăriile interactive care, cu siguranță, sunt de un real folos în a ajuta pisicuțele să scape de excesul de energie. 

Dacă animalul tău este sănătos, mănâncă normal și este activ, nu-i tulbura somnul!  În timpul somnului organismul se reface, imunitatea crește, hormonii își reglează activitatea, practic somnul este cel care îmbunătățește atât sănătatea fizică, cât și pe cea emoțională.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: