Si broastele testoase pot comunica!
Or fi ele tacute, dar broscutele testoase nu sunt niste obiecte de decor, iar cine isi doreste una de companie ar trebui sa aiba macar un minim de cunostinte despre modul in care aceste animalute percep lumea inconjuratoare. Si asta pentru ca, desi noua ni se pare ca nu transmit prea multe mesaje in lumea exterioara, broastele testoase comunica, de fapt, destul de mult.
Mai intai, trebuie sa aflam cum stau cu simturile, pentru a regla la un nivel adecvat de confort semnalele pe care noi, oamenii, le trimitem lor:
- Auzul nu este foarte dezvoltat din cauza lipsei pavilionului extern si a timpanului; ele nu percep sunete, ci vibratii, mai ales prin intermediul carapacei. Astfel, dupa un timp, ele ajung sa distinga si sa recunoasca membrii familiei care a adoptat-o prin modul in care fiecare paseste. Broscutele pot chiar sa-si recunoasca numele, in timp, tot datorita vibratiilor.
- Simtul tactil este foarte dezvoltat, astfel incat broscutele trebuie manevrate cu maxima blandete, mai ales la nivelul carapacei. Sub aceasta exista o retea de receptori nervosi care transmit animalutului cea mai mica atingere si dau semnal de pericol la o apasare mai puternica.
- Mirosul este, si el, printre cele mai dezvoltate simturi ale broastei testoase, astfel incat aceasta poate detecta si urme slabe de mirosuri de hrana.
- Gustul este slab dezvoltat.
- Vazut este destul de bine dezvoltat la apropiere – nu la distanta – broastele reusind sa distinga variatii nesemnificative de lumina, iar cele de apa chiar detecteaza daca apa este tulbure. De asemenea, vad culori, forme si modele.
Dupa ce am trecut in revista cele ce ajung din lumea exterioara pana la taciturnele broscute testoase, iata si cateva moduri in care acestea pot „raspunde" mediului:
1.Cand sunt fericite si se simt bine in prezenta cuiva, broastele stau cu capul, gatul si membrele afara din carapace.
2.Broastele testoase de apa sunt animale de grup. Ele mananca, se incalzesc si dorm impreuna.
3.La soare, isi lungesc gatul si stau cu picioarele lipite de o suprafata dura, cu degetele rasfirate, fiind pregatite sa se arunce in apa pentru a se racori atunci cand corpul li s-a incalzit prea mult.
4.In apa, dar si pe uscat, broastele testoase comunica prin atingeri si vibratii.
5.Daca sunt hranite dupa un anumit orar, broscutele il deprind si vin singure la locul unde au invatat ca primesc mancarea.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: