Sfaturi pentru ingrijirea pisicilor sterilizate

Ca pisicile sterilizate se ingrasa o stie mai toata lumea, nu doar proprietarii de feline, atat de raspandit este acest fenomen. Intr-adevar, este o provocare pentru proprietarii de pisici sa le mentina acestora greutatea in limite normale dupa trecerea in aceasta etapa a vietii, lipsita de sexualitate, dar nu este imposibil. In primul rand, trebuie luat act de cauzele ce declanseaza avalansa kilogramelor in plus:

  • Pofta de mancare crescuta cam cu 25% odata cu sterilizarea, conform studiilor.
  • Rata metabolica scazuta cam cu 30% a pisicilor sterilizare fata de restul.
  • Inactivitatea pusa si pe seama lipsei comportamentului de „pradator" sexual.
  • Hrana la discretie lasata de catre stapani.
  • Hrana nepotrivita, adica bogata in carbohidrati (cum sunt sortimentele cu cereale) si cu gust foarte bogat si divers, care imbie la consum excesiv.
  • Plictiseala din cauza lipsei libidoului.

Toate aceste cauze pot fi combatute cu un pic de extra atentie si grija din partea proprietarilor, care trebuie sa faca niste schimbari in stilul de viata si de alimentatie al pisicilor sterilizate – avand in vedere ca cerintele nutritive ale organismului animalului sunt acum diferite. De asemenea, trebuie luate in considerare si alte pericole pentru starea lor de sanatate, precum riscul de a forma calculi urinari (nisip la rinichi, cum se zice popular), care este de trei ori mai mare la pisicile sterilizate decat la restul. Aceasta se intampla pentru ca, dupa sterilizare, pisica tinde sa consume mult mai putina apa, diureza scade, iar urina devine tot mai concentrata si favorizeaza depunerii calculilor.

Hrana speciala pentru o pisica asemenea

In magazinele de specialitate exista hrana speciala pentru pisicile sterilizare, avand urmatoarele caracteristici si beneficii pentru aceste animale cu o conditie speciala:

Hrana uscata: are un continut ridicat in proteine si fibre pentru o senzatie de satietate rapida, dar de lunga durata. Grasimile din aceasta trebuie sa fie sub 10 % si sa nu contina cereale deoarece un continut scazut in carbohidrati implica un continut energetic scazut per portie. De asemenea, hrana trebuie sa aiba Ph-ul controlat pentru a mentine Ph-ul urinei animalutului la un nivel neutru, de 6-6,5, dat fiind ca aceste valori impiedica formarea calculilor renali.

Hrana umeda: trebuie neaparat introdusa in alimentatia pisicilor sterilizate, dat fiind ca previne formarea de calculi prin asigurarea hidratarii tractului urinar, avand o umiditate de 60-80% fata de hrana uscata, care are doar 6-8% umiditate.

In ceea ce priveste schimbarile din stilul de viata al pisicilor sterilizare, iata cateva recomandari pe care proprietarii ar trebui sa le urmeze ca sa-si pastreze prietenul necuvantator intr-o stare buna de sanatate:

  1. Sa achizitioneze hranitoare speciale, care elibereaza treptat cantitatea de mancare, evitand astfel riscul supraalimentarii. Sunt excelente pentru pisicile cu tendinta de ingrasare; exista chiar hranitori care sunt adevarate provocari pentru animalut, acesta trebuind sa se foloseasca de gheare pentru a scoate hrana.
  2. Sa foloseasca adapatori electrice, care ofera apa de buna calitate, filtrata, fara depuneri. In plus, adapatorile incurajeaza hidratarea prin sistemul de curgere a apei.
  3. Sa plaseze recipiente cu apa in mai multe locuri din casa, pentru a incuraja consumul de apa.
  4. Sa imbie pisica la miscare cu jucarii sau ansambluri care o solicita din punct de vedere fizic.
  5. Sa creeze un ambient relaxant pentru pisica, pentru a evita supraalimentarea pe fond nervos.
  6. Sa renunte la obiceiul recompenselor/gustarilor cu continut caloric ridicat.
  7. Sa cantareasca pisica imediat dupa sterilizare si sa faca acest lucru periodic, pentru monitorizarea greutatii si interventia timpurie in cazul unei eventuale tendinta de ingrasare.

Stiati ca....

... sterilizarea salveaza vieti? Studiile au scos la iveala ca pisicile castrate traiesc de doua ori mai mult decat restul, plus ca se confrunta cu un risc mult mai scazut de cancer mamar, ovarian sau testicular. In afara de aceste beneficii pentru sanatate, sterilizarea creste semnificativ gradul de integrare a unei pisici in sanul familiei adoptive, prin eliminarea comportamentului agresiv si a mirosului pe care il imprastia prin marcarea teritoriului. Iar acest beneficiu nu este deloc de neglijat, avand in vedere ca doar una din zece pisici isi gaseste stapan...

TAG-URI:

DISTRIBUIE: