Semnele alergiilor alimentare la caini
Alergia alimentara este o reactie a organismului manifestata fata de un aliment pe care-l considera daunator.

Ce anume produce alergiile?


Desi exista studii care arata ca exista o predispozitie genetica si ca anumite rase sunt mult mai predispuse la a manifesta alergii pe parcursul vietii, factorul predispozant joaca intotdeauna un rol hotarator. Cainii manifesta alergii alimentare in special fata de componenta proteica a ratiei.  Produsele de origine animala care se regasesc in topul alergenilor sunt reprezentati de proteina animala din vita, lapte, oua, pui si porc.
Nici produsele vegetale nu fac rabat de la a declansa alergii, iar in topul acestora se gaseste glutenul, proteina vegetala din cereale, gluten pe care animalele nu-l pot digera. Soia este si ea un ingredient tot mai des intalnit intre factorii favorizanti ai alergiilor alimentare la caine.
Colorantii, conservantii sintetici, aromele artificiale se ragasesc de asemenea pe lista ingredientelor cu potential alergogen.
Tratamentul cu antibiotice in perioada de crestere are un impact deosebit in sensibilizarea organismului si declansarea ulterioara a alergiilor. Antibioticele omoara, de fapt, flora intestinala normala, aceasta reprezentand cel mai mare organ imunitar al catelului.

Cum se manifesta un catel cu alergii?


Nu intotdeauna alergia se manifesta cu semne violente si nu intodeauna toate aceste semne se regasesc in acelasi timp pe corpul unui animal.
  • Scarpinatul excesiv este o manifestare usor observata in aceste situatii.
  • Frecarea fetei de diverse suprafete sau obiecte in incercarea disperata de a pune capat senzatiei de mancarime. Uneori animalul se freaca cu intreg corpul pentru a se calma.
  • Linsul persistent al labutelor, indeosebi la nivel interdigital. In situatii grave catelul ajunge chiar la automutilare. Aceasta manifestare este usor de observat prin faptul ca datorita umiditatii, blana de la nivelul labutelor capata o nuanta rosiatica.
  • Lacrimarea abundenta cu inrosirea ochilor. Din cauza excesului de secretie lacrimala, lacrimile se scurg la nivelul fetei si provoaca acele urme rosiatice usor observabile mai ales la cainii cu blana alba.
  • Inflamatia cronica a urechii. Otita cronica reprezinta cel mai frecvent semn al infectiilor cutanate. La jumatate dintre cainii cu alergii, otita recidivanta este singurul semn evident.
  • Semne digestive: diaree, gaze, voma.
  • Semne respiratorii: stranut, secretii nazale abundente, gafait.
  • Caderea parulului si aparitia leziunilor la nivelul pielii sunt acele manifestari care pun pe ganduri iubitorii de animale. Dermatitele de natura alergica sunt a treia cauza care duce la imbolnavirea pielii din totalul dermatitelor.
  • Inrosirea zonei perianale si scarpinatul insistent la acest nivel.

In cat timp apare alergia alimentara?


Intodeauna ca un caine sa manifeste o reactie alergica fata de un aliment trebuie sa consume acel aliment o anumita perioada de timp, interval in care se produce practic sensibilizarea organismului. In unele cazuri manifestarile pot aparea dupa cativa ani.
Datorita acestui interval variabil de timp multi proprietari refuza sa creada ca acel aliment este nociv pentru catelul mult iubit.

Cum ne dam seama ca este vorba de o alergie alimentara?


Cea mai simpla metoda se bazeaza pe dieta de excludere. Aceasta presupune alegerea unui aliment pe care catelul nu l-a mai consumat pana atunci si administrarea acestei hrane noi pe o perioada de 4-8 saptamani. Ulterior se vor reintroduce vechile sortimente de hrana, dar aceasta reintroducere trebuie facuta treptat deoarece reactia alergica poate aparea de la cateva zile la cateva saptamani.
Alimentatia noua va presupune fie o dieta speciala, comercializata din cabinetele veterinare, fie o hrana cu o formula noua. In ziua de azi producatorii au scos pe piata sortimente de mancaruri, cu un singur tip de carne si mai ales cu o proteina noua,  care nu s-a mai regasit in alimentatia cainilor, de exemplu exista sortimente pe baza de carne de cal, iepure, somon etc.
Pentru ca dieta sa functioneze, in tot acest interval de timp cat animalul este hranit cu dieta de excludere sunt interzise cu desavarsire recompensele sau alte alimente.

Testele speciale


Vizita la medicul veterinar ramane cea mai mare prioritate. In functie de daunele pe care alergenul le-a provocat organismului si de severitatea manifestarilor clinice medicul veterinar este singurul in masura sa inceapa pe langa dieta de excludere si o terapie specifica cu antihistaminice (pentru a diminua mancarimea) si cu corticosteroizi.
Tot medicul veterinar va stabili ce anume suplimente sunt necesare pentru refacerea pielii si cresterea imunitatii.
Exista si teste cu specificitate ridicata facute de medicii veterinari alergologi, teste care maresc foarte mult gradul de vindecare prin repeziciunea cu care este stabilit un diagnostic concret.

In concluzie...


Sintagma "suntem ceea ce mancam" se potriveste si in cazul cainilor asa cum se potriveste si in cazul nostru, deoarece 70-80 % din imunitatea intregului organism este conditionata de sanatatea intestinelor. Nu inseamna ca daca micul nostru prieten face parte dintr-o rasa predispusa la alergiii acest lucru se va si intampla. Este de datoria noastra se ne informam, sa citim etichetele sortimentelor de hrana pe care le cumparam si mai ales sa fim atenti la cat de sanatoase sunt acele mici tratatii pe care le dam cainilor pentru ca "le este pofta‘’.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: