Reducerea caldurii excesive in cazul cainilor
Vara a sosit, iar pe langa nerabdarea pentru vacante si experientele inedite, incepe si perioada caniculara in care nevoia de racorire devine prioritara. Pentru a trece peste perioadele cu temperaturi ridicate, omul a reusit sa-si creeze si asigure un anumit confort. In ceea ce priveste patrupezii, ei bine, aici lucrurile sunt mai complexe.
Caini nu au glande sudoripare pentru a-si regla temperatura corporala, in acest caz, blana joaca un rol important – iarna protejeaza corpul impotriva frigului, iar vara – impotriva caniculei. Dar, de multe ori, acest “accesoriu” cu rol de termoreglare nu este suficient.
Iata cateva sfaturi pentru a proteja cainele in perioadele caniculare:
- Plimbari, dimineata si seara, atunci cand este racoare. Cu un mic efort, pot fi lungite aceste doua plimbari, pentru a sari peste dupa-amiaza, cand temperatura exterioara ajunge la maximul prognozat; [lese flexi, zgarzi, hamuri]
- Un nou look. Intr-adevar, blana are rol de termoreglare, dar asta nu inseamna ca blanita nu poate fi relativ scurtata, descalcita si ingrijita. O blanita ingrijita inseamna o suprafata a corpului mai “lejera” si aerisita. [masini de tuns, foarfece, furminatoare]
- Esential: APA PROASPATA SI POTABILA. Pentru a evita ca apa sa devina statuta in castron, se poate folosi o fantana , care recircula apa, astfel aceasta se mentine proaspata pe tot parcursul zilei.
- A se evita (musai!) ca patrupedul sa ramana inchis in masina in perioadele toride! Spatiul este inchis si neventilat (chiar daca geamurile sunt intredeschise), temperatura ambientala va creste rapid, la fel si temperatura corporala a cainelui, astfel incat exista riscul sa intervina deshidratarea si hipertermia.
- In cazul plimbarilor din mijlocul zilei, absolut necesare (!), este ideal sa se evite zonele cu asfalt incins si zonele cele mai expuse la soare. Si cainii pot face insolatie, in special cei cu pielea deschisa la culoare. Daca, totusi, nu pot fi evitate zonele cu asfalt in totalitate, recomandat ar fi utilizarea unei creme protectoare pentru labute.
- O piscina. Apa trebuie sa fie la o temperatura optima (22-26°C) si fara agenti chimici. De asemenea, in aceasta situatie, pot fi folosite si jucarii plutitoare, pentru stimulare fizica.
- Inghetata, special destinata pentru a fi puse la congelator ca apoi sa poata fi roase de catre blanosi. In mod cert, se evita produsele inghetate destinate consumului uman!
Pe langa cele enumerate anterior, trebuie luat in calcul si starea de sanatate a cainelui. Astfel, daca este vorba despre un caine senior, cu probleme cardiace sau cu probleme respiratorii, se vor evita, neaparat, plimbarile in intervalul 11.00-18.00.
Nu se va oferi apa rece, apa cu gheata, inghetata si mancare de la frigider, deoarece cresc riscul de a dezvolta afectiuni, precum faringita, laringita sau traheobronsite. Exact ca la copii…
Cainii pot deveni agitati in perioadele caniculare, cautandu-si un loc cat mai racoros, beau mai multa apa, iar pofta de mancare scade considerabil. In aceasta situatie, pot fi folosite covorase racoritoare , utile in cautarea confortului termic.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: