Raia perusilor

Perusul tau se confrunta cu zone de piele uscata pe fata sau picioruse? Ar putea fi semnele instalarii unei afectiuni invazive cum e raia.

Raia varoasa a ciocului si a membrelor, asa cum e cunoscuta popular, este de natura parazitara si apare, de regula, la pasarile tinere care primesc o hrana carentata si au un status imunitar deficitar.

Simptome

Aparitia raiei se observa la nivelul regiunilor fara pene, unde debuteaza leziunile, cum ar fi comisura ciocului, pleoapele si picioarele, putandu-se ajunge in forme grave la extinderea acestora la nivelul capului, regiunii cervicale, regiunii cloacale si regiunii pectorale.

Infestarea cu acesti acarieni care sapa tuneluri in epiderma, duce la exfolierea pielii si perturbarea procesului de regenerare cu deformarea zonelor afectate. Mai grav este ca afectiunile de la nivelul ciocului duc la ingreunarea hranirii si chiar la perturbarea procesului respirator, din cauza modificarilor aparute la nivelul narinelor.

Daca perusul este afectat de aceasta boala, vei observa existenta unor cruste groase, rugoase, de culoare alb-varoasa. Cand se instaleaza pruritul, pasarea devine agitata, isi ciugule zonele afectate si in lipsa tratamentului se poate ajunge chiar la caderea ciocului sau la pierderea membrelor.

Tratament

La primele semne de instalare ale acestei boli se recomanda vizita la medicul veterinar, care va recomanda un tratament personalizat. Trebuie retinut ca daca se instituie un tratament de la primele semne, sansele de vindecare totala sunt considerabile, pielea si penajul refacandu-se dupa numai 4-6 saptamani de tratament.

In situatiile grave, cand apar modificari majore cum ar fi deformarea ciocului, si dupa instituirea tratamentului, aceste modificari devin ireversibile.

De aceea, este extrem de important sa se actioneze rapid pentru a salva viata perusului si pentru a te asigura ca nu sufera.

Tu ai verificat pielea perusului tau?

Sursa imagine: talkbudgies.com

TAG-URI:

DISTRIBUIE: