Protectia impotriva paduchilor si capuselor la pasari
Cei mai frecventi paraziti externi intalniti in cazul pasarilor exotice sunt: paduchii, capusele penelor, capusele tijei penelor, acarienii. Si in mediul natural pasarile prezinta paraziti, insa sistemul lor imunitar foarte performant face ca parazitii sa nu afecteze starea de sanatate a micilor vietuitoare.

Pentru pasarile de apartament situatia sta cu totul altfel, parazitii avand un puternic impact asupra starii de sanatate. Parazitii adulti se hranesc cu celule care se descuameaza din piele, iar larvele acestora fiind cele care consuma structura bazei penelor, putand ajunge chiar de-a lungul tijei. In cazul capuselor unele specii intra in structura bazei penelor vascularizate putand duce chiar la malformatii ale penelor.


In toate cazurile prin miscarile lor dar si prin consumul unor structuri proprii pasarilor, pasarile devin nelinistie, agitate, se odihnesc insuficient, slabesc, tipa, isi smulg penele datorita mancarimii ajungand in cele din urma la o imunitate scazuta si la o stare de sanatate precara.


Daca constatam ca prietenul drag are aceste manifestari ar fi bine sa ne uitam cu atentie pe suprafata interioara a penelor si mai ales la baza acestora. Paduchii vor fi foarte greu de observat deoarece imprumuta culoarea penajului locului in care se afla. Si capusele sunt foarte greu de observat cu ochiul liber fiindu-ne mult mai usor daca am putea folosi o lupa.


Masurile urgente care se impun


Deparazitarea externa se va face cu produse speciale , aplicarea acestora se va realiza cu foarte mare precautie evitand zona ochilor precum si inhalarea accidentala.
Igienizarea coliviei presupune spalarea riguroasa a coliviei folosind solutii speciale. Renuntarea la accesoriile din lemn; bete, jucarii, scarite, cuiburi, (in cazul parazitilor acestia se pot adaposti cu usurinta in crapaturile acestora). Se vor mentine doar accesoriile din plastic si metal.
Cresterea imunitatii se va face prin administrarea alimentelor de buna calitate. Pe langa hrana de baza (seminte) in aceasta perioada este indicata si folosirea unor sortimente cu o valoare nutritionala ridicata asa cum sunt pateurile.
Vitaminizarea organismului se poate realiza si cu ajutorul unui supliment adaugat in apa de baut. Apa cu iod este un produs ideal si pentru cresterea imunitatii pasarilor afectate de paraziti.
Schimbarea asternutului. Nisipul este cel mai recomandat asternut pentru colivie atunci cand pasarile au parte de musafiri nepoftiti. Daca intr-o situatie normala asternuturile pe baza de lemn (pelete) mentin cu succes igiena coliviei, in cazul infestarii cu paraziti este interzisa folosirea acesora, datorita riscului crescut de a mentine incarcatura parazitara, parazitii ascunzandu-se printre crapaturile lemnului.

Consultul medical de specialitate ar trebui sa fie o prioritate ori de cate ori constatam ca pasarea este agitata si se ciugule insistent. Pentru ca parazitii externi sunt greu si adesea imposibil de identificat, cu ochiul liber apelarea la medicul veterinar si efectuarea analizelor speciale (analiza microscopica a penei) vor duce la stabilirea cu repeziciune a diagnosticului, dar si al tratamentului, pentru ca recuperarea starii de sanatate sa se faca cat mai curand.


Prevenirea se va face prin mentinerea unei igiene riguroase a coliviei si a accesoriilor prin asigurarea unei alimentatii de calitate, dar si prin evitarea cumpararii pasarilor din locuri cu igiena precara.


Lista de cumparaturi


Produse antiparazitare pentru pasari


Hrana si vitamine pentru pasari


Produse pentru igienizarea coliviei


Nisip

TAG-URI:

DISTRIBUIE: