Pregatire mare pentru rozatoare

Accesorii rozatoareOr fi rozatoarele niste animalute de mici dimensiuni, dar nu sunt, in niciun caz, „cantitate neglijabila" in ceea ce priveste stilul lor de viata vizavi de cel al oamenilor care-i gazduiesc. Si asta pentru ca sunt active mai ales dimineata si seara, iar majoritatea activitatilor si le desfasoara in cursul noptii si toata ziua dorm.

In afara de asta, fiecare specie de rozatoare are particularitatile ei, pe care oricine isi doreste un astfel de animalut in casa trebuie sa le cunoasca, pentru a alege in cunostinta de cauza. Astfel:

  • Hamsterii pitici trebuie cumparati in pereche, cel putin. Si asta pentru ca este in natura lor sa traiasca in grupuri (colonii). Daca nu doresti si urmasi, cumpara doi masculi, n-or sa se paruiasca fara femele de fata. Iar daca vrei sa se accepte unul pe altul cat mai repede, intereseaza-te sa provina din acelasi cuib.
  • Hamsterii sirieni sunt solitari de felul lor, asa ca ajunge sa cumperi unul singur.
  • Porcusorii de Guineea sunt si ei rozatoare de grup si chiar au o fire impaciuitoare, nu intra in conflicte cu semenii lor. Riscul de a avea mai multi la un loc de sexe diferite este aparitia gestatiilor multiple.
  • Iepurii n-au cerinte speciale, pot locui atat singuri, cat si impreuna cu semeni ai lor.

Dupa ce te-ai hotarat din care specie de rozatoare sa adopti, ar trebui sa faci cateva aranjamente importante in viitorul domiciliu al animalutului de companie, astfel incat acesta sa simta cat mai putin stresul tranzitiei si sa duca un trai cat mai confortabil.

Toate accesoriile trebuie alese cu atentie

In mod evident, nu vei pleca de la pet-shop doar cu o rozatoarea, ci si cu niste accesorii absolut necesare pentru acest animalut: o cusca, o casuta de pus in cusca, o adapatoare, dispozitive pentru ros, jucarii si asternut pentru cusca. Vom lua aceste articole pe rand la analizat, pentru a te ajuta sa faci cele mai bune alegeri cand va veni momentul adoptiei unui astfel de animalut:

  1. Cusca se va alege, in primul rand, tinand cont de numarul de animale care o va popula, avand in vedere dimensiunea lor la maturitate – pentru ca, de cele mai multe ori, adoptam pui de animale. Detaliind in functie de specie, custile ar trebui sa aiba urmatoarele particularitati:
  • Sa aiba platforme, in cazul sinsilelor si veveritelor, care sunt rozatoare ce folosesc spatiul pe verticala, astfel incat vor sari de la o platforma la alta.
  • Sa aiba fundul suficient de inalt in cazul iepurilor, care topaie si pot arunca asternut in exterior.

Orice cusca de rozatoare ar trebui sa aiba fundul compact – nu din plasa, pentru ca animalutele isi pot prinde ghearele in ochiurile ei – si gratii in partea de sus – pentru o ventilatie buna, avand in vedere ca urina acestor animalute este foarte acida, degajand o cantitate importanta de amoniac. Ca amplasare in casa, cusca trebuie ferita de curenti de aer, surse de caldura sau lumina puternica.

  1. Casuta este spatiul unde rozatoarele isi petrec toata ziua, adica unde dorm la intuneric. Este foarte important ca acest accesoriu sa fie achizitionat odata cu animalutul, deoarece acesta are nevoie sa se ascunda, mai ales in primele zile dupa tranzitie, pentru a tine sub control stresul de adaptare.
  2. Adapatoarea chiar nu poate fi inlocuita cu un castron din vesela noastra, ca sa mai economisim un ban. Si asta pentru ca rozatoarele mici (precum hamsterii) se confrunta cu riscul de a se ineca intr-un castron, iar cele mari varsa vasul, de obicei, apucandu-l cu dintii. Asa ca se recomanda achizitionarea unei adapatoare adecvate, de preferat cea de tip biberon, prevazuta cu o bila care va permite apei sa curga ori de cate ori animalutul o impinge cu botul. Iar apa trebuie schimbata zilnic.
  3. Hrana nu va fi schimbata brusc dupa adoptarea animalutului, pentru ca sistemul digestiv al rozatoarelor este destul de sensibil. Prin urmare, acesta va fi hranit cu acelasi sortiment ca la pet-shop (in general, fan, plus hrana granulata in functie de specie), cel putin in primele saptamani de tranzitie si, in plus, se recomanda administrarea unui supliment nutritiv care sa combata scaderea imunitatii provocate de stresul schimbarii mediului de viata. Suplimentul poate fi sub forma lichida – caz in care se pune in apa de baut – sau sub forma de aliment nutritiv. Daca ai achizitionat un porcusor, ai grija sa-i suplimentezi cantitatea zilnica de vitamina C in primele saptamani de la adoptie. Rozatoarele au un ritm specific de a se hrani: dimineata devreme si seara tarziu, iar intre mese fanul trebuie lasat a discretie.
  4. Accesoriile pentru dentitie: blocul mineral, betele etc. trebuie neaparat puse la dispozitia rozatoarelor pentru ca incisivii acestora cresc continuu si trebuie mereu tociti.
  5. Jucariile ajuta aceste animalute sa-si consume energia, sa se mentina in forma, sa se relaxeze si sa combata stresul. Evident, prima jucarie care ne vine in minte pentru rozatoare este rotita, nu? Dar afla ca nu se potriveste tuturor acestor animalute dintoase, ci doar hamsterilor si veveritelor. Iepurii, sinsilele si porcusorii n-ar trebui sa se urce pe asa ceva, ca-si pot prinde gherutele si-si pot fractura labutele. De asemenea, aceste rozatoare mari se supun riscului de afectare a coloanei vertebrale daca folosesc astfel de jucarii.
  6. Asternutul trebuie ales cu atentie, dupa urmatoarele considerente:

Sa aiba un grad inalt de absorbtie. Materialele textile trebuie evitate, deoarece pastreaza umezeala si predispun animalutele la dermatite.

Sa nu produca alergii.

Sa nu produca praf. In afara de asta, asternutul trebuie schimbat saptamanal.

Sa permita activitatile specifice speciei: in cazul hamsterilor si veveritelor se prefera asternutul usor (talas, hartie) pentru ca le da posibilitatea sa sape tuneluri si sa-si ascunda hrana.

In general, rozatoarele se obisnuiesc sa urineze intr-un singur loc pe care trebuie sa-l curatam zilnic deoarece urina emana o concentratie crescuta de amoniac iritant pentru sistemul respirator.

Toate acestea fiind indeplinite, am putea spune ca suntem gata sa primim o rozatoare in casa noastra. Insa animalutul trebuie sa se acomodeze cu noua lui familie si, acolo unde este cazul, cu restul animalutelor din apartament. Dar despre acestea, intr-un articol viitor.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: