Porcusorul de Guineea – Ghid pentru stapani
Habitat
Porcusorul de Guineea traieste in grupuri, in mediul sau natural, de aceea este recomandat sa achizitionam macar doua exemplare, pentru starea lor de sanatate si pentru a avea o viata mai lunga. In ciuda faptului ca sunt de dimensiune mica, au nevoie de spatiu mare. De obicei, se alege o cusca mica, crezand ca este suficient pentru el, insa, lipsa spatiului ii limiteaza miscarea, astfel incat lipsa exercitiului duce la aparitia problemelor de sanatate.
Pozitionarea custii trebuie sa tina cont de faptul ca porcusorul de Guineea este un animal nocturn. Astfel incat, cusca trebuie pozitionata intr-un loc linistit, unde temperatura este constanta si nu este prea ridicata. Trebuie evitate si rotitele pentru rozatoare mici, pentru ca suprasolicita coloana si poate duce la producerea unor accidente grave.
In primele zile, trebuie lasat sa se acomodeze cu spatiul si cu membrii familiei. In aceste zile se va evita contactul direct cu mana, i se va vorbi pe un ton linistit, i se va oferi tratatii, pe care sa le ia singur din mana. Dupa ce se va obisnui sa vina sa manance din mana, el va putea fi obisnuit, incet, si cu atingerea noastra.
Alimentatie
Porcusorul de Gineea este un animal erbivor, de aceea, hrana lui trebuie sa fie bogata in fibre. Nu trebuie sa lipseasca fanul – care il ajuta la digestie si la tocirea incisivilor, care cresc continuu -, seminte, fructe si legume. Alimentele preferate ale porcusorului de Guiness sunt: morcovul, patrunjelul, marul, ardeiul si mararul. Se va evita hranirea lui cu rosii, cartof crud si avocado, care pot declansa tulburari digestive. De asemenea, pentru a evita provocarea unor tulburari digestive, va fi hranit cu moderatie cu fructe si legume, care vor fi servite spalate si zvantate.
Alege din magazinele de specialitate meniuri complete ce au la baza amestecuri de seminte, fructe deshidratate, pelete de fan si vitamina C (vitamina ce trebuie adminsitrata neaparat, pentru ca organismul cobaiului nu o produce).
Boli
-afectiunile dermatologice sunt cele mai frecvente si sunt provocate de stres, igiena neadecvata a asternutului si alimentatie incompleta;
-obezitatea este des intalnita, mai ales pentru ca nu au spatiu destul pentru exercitiu fizic (custi prea mici) si pentru ca nu au o alimentatie adecvata;
-formarea calculiilor, a pietrelor la nivelul vezicii urinare din cauza continutului crescut de calciu din hrana. De aceea, se recomanda administrarea cu moderatie a lucernei, care este un aliment bogat in calciu;
-Hipertemia si socul caloric, mai ales vara, pentru ca porcusorul nu are glande sudoripare si astfel i se supraincalzeste corpul. De aceea, se va evita, pozitionarea custii in bataia directa a soarelui;
-Scorbutul care apare ca un efect al carentei de vitamina C. Se va observa ca slabeste, scade apetitul, blana este mata si cade. In aceasta perioada, porcusorul este predispus la diferite hemoragii.
Dresaj
Porcusorii de Guineea nu sunt la fel de receptivi la dresaj ca alte rozatoare. Insa, daca vei vrea sa-l inveti vreun truc, trebuie sa-l recompensezi pentru fiecare miscare pe care o executa pana cand va face lucrul propus.
In timp, porcusorii invata orele de masa si isi recunosc stapanii dupa glas si miros, scotand niste sunete specifice.
Porcusorul de Guinnea:
-Nu tolereaza zgomotele, fluctatiile de temperatura, temperaturile crescute si curentii de aer;
-NU trebuie trezit, pentru ca poate deveni neprietenos;
-NU trebuie atins in primele zile de la achizitionare;
-NU trebuie hranit cu multa lucerna;
-NU trebuie tinut intr-o cusca mica;
-NU trebuie sa traiasca singur, ca sa fie sanatos.
Acum, cand stii toate aceste lucruri, esti pregatit pentru a fi stapanul unor porcusori de Guineea.
Sursa imagine: www.pozeleonline.ro
TAG-URI:
DISTRIBUIE: