Porcusor nou in familie

Porcusorul de guineea domestic – Cavia este un porcelus ce face parte din familia Cavidae, un grup de rozatoare sudamerican. Nu se stie cu exactitate ce specie este stramosul purcelului de guineea, dar se crede ca domesticirea a avut loc intre 5000-2000i.e.n. In America de Sud a fost si este crescut ca si animal de consum. In secolul XVI ajunge in Europa ca animal de companie si de consum.Pana in secolul XX este folosit intensive ca si animal pentru teste medicale-cobai.

In zilele noaste porcusorul de guineea este un animal de casa ce se bucura de o popularitate in crestere datorita firii sale vesele si a exteriorizarii vocale.

Pentru a creste in conditii optime un porcusor iata de ce avem nevoie:

  • Cusca trebuie sa fie incapatoare, deoarece porcusorul este un animal vioi si arenevoie de spatiu de miscare. De asemenea cusca nu trebuie sa aiba rampe sau etaj deoarece porcusorul are coloana destul de rigida si exista risc de accidentare.
  • Asternutul este de mai multe feluri in functie de materialul folosit: peleti de hartie, peleti de lemn, ciocalai de porumb, talas, fibre textile. Cel mai indicat este asternutul din pelete de hartie, deoarece nu face praf, nu irita pielea sensibila a porcusorului si absoarbe umezeala si mirosurile.
  • Vasul de apa.Se prefera folosirea unui adapator extern cu bila sau piston, deoarece animalul nu se uda iar vasul nu ocupa loc in cusca.
  • Vasul de mancare trebuie sa fie facut dintr-un material usor de igienizat si care sa nu fie ros cum ar fi metalul sau ceramic.
  • Fanul nu trebuie sa lipsesca din alimentatia porcusorului de guineea deoarece il ajuta la tocirea dintilor si la un transit intestinal sanatos. De asemenea este o importanta sursa de minerale.
  • Mancarea poate fi sub forma de pelete, cereal, fructe si legume uscate sau mixuri intre acestea.
  • Recompensele sunt concepute pentru a aduce diversitate in alimentatia porcusorilor de guineea si pentru a ii rasfata.
  • Suplimente de vitamine si minerale. Porcusorii sunt recunoscuti pentru carenta lor de vitamin C si de aceea este necesar un supliment cu aceasta vitamin. Blocurile minerale aduc un aport de calciu si ajuta la tocirea dintilor.
  • Jucarii de ros. Dintii porcusorului de guineea cresc continuu pe toata durata vietii si de aceea trebuie sa ii toceasca. In acest scop exista o multitudine de obiecte de lemn(jucarii, casute) si blocuri minerale.

Nu se recomanda pentru porcusorii de guineea rotile, rampele si accesoriile care forteaza coloana vertebrala a animalului, deoarece aceasta este destul de rigida si poate suferi accidentari.

Daca respectam aceste minime cerinte vom avea un porcusor vesel care isi va exprima zgomotos bucuria si entuziasmul ori de cate ori suntem in preajma lui.

Lista de cumparaturi:

TAG-URI:

DISTRIBUIE: