Porc Guineea
Porcusorii de Guineea sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia.
In ciuda numelui lor, ei nu sunt porci si nici nu provin din Guineea, ci din America de Sud. De fapt originea numelui lor este neclara, existand mai multe variante de explicatie, nici una general acceptata. Porcusorul de Guineea a fost domesticit prima data in jurul anului 2000 i.Ch. in America de Sud, unde era folosit ca sursa de hrana. In zona, chiar si astazi mai sunt folositi in acest scop, precum si in ritualurile de vindecare traditionala unde joaca rolul de "colector" de spirite rele.
Sunt rozatore sociabile care apreciaza compania si sunt foarte activi. Au un comportament placut care ii fac unele dintre cele mai populare animale de companie din lume.
Porcusorul, ca orice animal de companie, are nevoie de ingrijire, atentie si afectiune din partea stapanului, precum si de consultatii si tratament medical in cazul imbolnavirii. Caracterul lor dinamic si vioi si modul usor de intretinere ii fac foarte populari printre animalele de companie.
Porcusorii sunt sociabili si prefera sa convietuiasca cu un partener din aceeasi specie. De retinut este faptul ca nu trebuie tinuti in aceeasi cusca cu iepuri sau alte rase de rozatoare. Unui porcusor de guineea ii este necesar un spatiu de aprox 0,6m2 Cu cat porcusorii vor avea mai mult spatiu cu atat vor fi mai jucausi, mai activi si mai sanatosi. Porcusorul de Guineea este foarte sensibil la temperaturile ridicate, de aceea cusca sa nu trebuie niciodata asezata sub lumina directa a soarelui, de asemeni trebuie feriti de curentii de aer si schimbarile bruste de temperatura.
Pentru o igiena desavarsita este recomandat sa folositi un asternut igienic adecvat ce trebiue inlocuit partial zilnic si total cu o dezinfectie totala a custii periodic la cateva zile, iar cusca spalata si dezinfectata.
In cusca, porcusorul trebuie sa aiba un vas pentru hrana si o adapatoare cu apa proaspata.
Hrana de baza uscata este reprezentata de cereale, orz, alune, seminte de floarea soarelui, porumb, morcovi deshidratati si stafide Pe langa hrana uscata, le putem da si fructe, legume, biscuiti, insa in cantitati moderate.
Fanul este un aliment de baza in meniul zilnic al porcusorului de Guineea.
Deosebit de apreciate de catre porcusori sunt gustarile sub forma de batoane, amestecuri de plante si fructe sau biscuiti special concepute pentru ei, ce aduc un aport de vitamine in dieta porcusorului.
Desi o mare parte din cantitatea de apa necesara o obtine din fructe si legume, porcusorul are nevoie ?Æn permanenta de o adapatoare cu apa proaspata.
Porcusorul nu poate sintetiza si nici stoca vitamina C si atunci ea trebuie sa ii fie furnizata in ratii zilnice de 10-30 mg. Femelele gestante, puii si porcusorii bolnavi au nevoie chiar de cantitati mai mari. Desi porcusorul nu trebuie tinut in bataia directa a razelor de soare, in momentul in care sunt luati in brate cauta locurile calduroase.
Cea mai cunoscuta varietate este porcusorul cu par neted (Smooth-haired), care trebuie sa fie robust si cu musculatura bine dezvoltata), Satin Coated, English Crowned, Abyssinian, Peruvian, acesta fiind spectaculos prin dimensiunea firului de par. Indiferent de lungimea firului de par ei trebuie periati periodic (cei cu blana lunga chiar zilnic). Peria recomandata este in functie de lungimea firului de par. Un adult bine dezvoltat cantareste intre 900 si 1200 g. Daca aceste greutati sunt depasite avem un prieten obez si trebuie sa-i reducem ratia zilnica de hrana si mai ales de recompense. Obezitatea poate duce la scurtarea duratei de viata.
Toaletarea porcusorilor se face de cateva ori pe an folosind un sampon cu spalare umeda sau mai des folosind un sampon cu spalare uscata ce se imprastie pe intreaga suprafata a corpului, se lasa sa actionezecateva minute, iar la final, se
tamponeaza cu un prosop si se piaptana.
Porcusorii masculi sunt mai mari decat femelele, iar durata lor de viata este de 4-7 ani, insa se cunosc exemplare care au atins varsta de 10 ani.
Sunt rozatoare pasnice si musca doar daca sunt agresate.