Plantele de apartament: frumoase, dar periculoase pentru pisici

Fie că avem deja în casă plante în ghiveci sau primim cu diferite ocazii flori, pisicile vor fi tentate să mănânce din acestea, pentru a-și echilibra necesarul de fibre, dar și pentru a-și curăța tractul digestiv de părul ingerat prin toaletarea sa zilnică.

Prin toaletarea zilnică, firele de blană se amestecă cu salivă și se formează ghemotoace în tractul digestiv, îndeosebi în cazul pisicilor cu blana lungă. Pentru a încuraja organismul să elimine aceste ghemotoace, pisica trebuie să consume iarbă (cea mai indicată ar fi iarba cu marginile netede, nu tăioase, care pot răni grav cavitatea orală a pisicii, dar se și pot bloca la nivelul traheei, a laringelui sau a esofagului). Iar daca alegem să-i dăm iarba din curte, din jurul blocului său din alte zone exterioare, este indicat ca iarba respectivă să nu fie stropită cu diverse soluții. Alegeți cu grijă!

Totuși, multe dintre plantele de apartament sau buchetele de flori pe care le primesc doamnele și domnișoarele sunt toxice pentru pisici. Așadar, trebuie să fim vigilenți și să nu lăsăm pisica să consume material vegetal, iar, totodată, să-i asigurăm pisicii iarba proaspătă sau alte produse, care nu reprezintă un pericol pentru organism. De reținut, pisicile sunt atrase adesea de plantele și florile care se aseamănă cu iarba.

Iată câteva exemple de plante de apartament toxice pentru pisici, care le pot pune viața în pericol și primele simptome: Azalee (vomă, salivare excesivă, diaree), Aloe Vera (diaree), Ficus (salivare excesivă, vomă), Craciunița (vomă), Orhidee (letargie, vomă), Feriga (afectează măduva spinării), ș.a.

În cazul în care pisica a ingerat din plantele de apartament și se observă simptome sau vi se pare ciudat comportamentul acesteia, cel mai indicat lucru ar fi să mergi cu aceasta la cabinetul veterinar, cât mai repede cu putință.

Cu diverse ocazii, în special de 8 Martie, doamnele și domnișoarele primesc buchete de flori, frumoase, colorate, intens mirositoare, dar și toxice pentru pisici, în cazul ingerării. Câteva exemple de flori toxice și efecte ale acestora: Narcise (vomă, hipertensiune, salivare excesivă), Liliac (voma, leșin, coma), Lalele (depresie, insuficienta renala, probleme cardiace), Lăcrămioare (vomă, dezorientare), Crini (vomă, letargie, lipsa apetitului), Zambile (vomă, diaree), Văsc (vomă, diaree, letargie).

Totuși, pe lângă iarba proaspătă, prin care pisica elimină ghemotoacele de blană prin vomă, există și produse care ajută organismul să elimine ghemotoacele prin defecare. De altfel, cea de-a doua cale ar fi mai indicata și mai igienică. Putem să-i administrăm pisicii următoarele produse:

  • Recompense cu malț;
  • Recompense cu funcția hairball;
  • Supliment sub formă de pastă cu conținut de iarbă;
  • Hrană uscată cu conținut de fibre provenite din legume.

 

DISTRIBUIE: