Plante toxice pentru animalele de companie

Plantele sunt peste tot, atat salbatice, cat si cultivate, in ghivece sau in gradina, si in ciuda faptului ca sunt inofensive si chiar placute ca aspect, ele pot deveni un pericol real pentru animalele de companie, daca sunt ingerate. Afla in continuare care sunt plantele de care ar trebui sa-ti protejezi animalul de companie!

Plante toxice pentru pisici

Pisicile sunt foarte atente la ce mananca, de aceea otravirea in cazul lor este foarte rara. Insa, sunt plante care seamana cu iarba, pe care pisicile le pot confunda si din dorinta de a le rontai pentru a elimina parul ingerat, le pot consuma cu usurinta.

Plantele pe care nu trebuie sa le consume sunt crinul, zambila, narcisa, ghiocelul, crizantema, iedera, azaleea, ficusul, palmierul, craciunita, aloe, hortensia, dracaena, yucca si irisul. Simpla atingere cu frunzele de capsuni, rosii, telina, castraveti sau pastarnac poate determina reactii alergice la nivelul pielii.

Semnale clinice pot varia de la simple varsaturi la tulburari gastro-intestinale grave cu diaree, voma, letargie, tulburari nervoase si chiar insuficienta renala.

Plante toxice pentru caini

Cainii pot avea acces la plante daunatoare atat in casa, cat si in exteriorul ei, in gradina sau in parcuri, cand este plimbat.

Plantele pe care nu trebuie sa le consume sunt cele decorative, cum e azaleea, narcisa, liliacul, leandrul, irisul, brandusa, lacramioara si gladiola, plantele medicinale, cum e ricinul, socul si rubarba, dar si plantele de gradina, cum e ceapa, cartofii (flori si frunze), rosiile (frunze si tulpine) si usturoiul, care au efect toxic, daca sunt ingerate de caine.

Semnalele clinice variaza in functie de ce plante sunt ingerate, de la cele de natura digestiva, la cardiaca, pana la nervoasa cu paralizii si moarte.

Plante toxice pentru rozatoare

Aceste rozatoare au acces limitat la plante, de aceea doar daca sunt scoase din cusca si lasate libere prin casa sau prin gradina, pot sa ajunga sa ingereze plante cu potential toxic.

Plantele pe care nu trebuie sa le consume sunt cele decorative, cum e zambila, ienuparul, dalia, gladiola, crizantema, lupinul si tisa, plantele din gradina de zarzavaturi cum e patrunjelul salbatic, frunzele de cartofi, lemnul cainesc, rosiile (planta si fructul), prazul, fasolea verde, arpagicul, ceapa, rubarba, untisorul si ardeiul iute.

O greseala usor de facut, dar cu potential de intoxicatie, este hranirea porcusorului de Guneea sau iepurelui cu frunze de salata verde in cantitati mari. De regula, salata este crescuta in sera si se folosesc ingrasaminte pe baza de azot, iar aceste pesticide se acumuleaza in frunzele plantei si astfel ajung sa fie ingerate de animalut, dezvoltandu-se riscul de intoxicatie cu nitriti.

Semnalele clinice care indica o intoxicatie ar fi hipersalivatia, letargia, diareea si paralizia. Evolutia lor este accelerata, de aceea se recomanda vizita de urgenta la medicul veterinar.

Masuri de prim ajutor, pe langa vizita de urgenta la clinica, ar fi administrarea de carbune medicinal care va minimiza absorbitia de toxine din plante sau administrarea de ulei care va induce un scaun moale si eliminarea mai usoara a toxinelor.

Protejeaza-ti animalul de companie de plantele cu potential toxic!

Sursa imagine: www.underhillvet.net

DISTRIBUIE: