Siameza

Istoric


Siameza este una dintre cele mai usor de recunoscut rase de pisici orientale. Locul de origine al acestei rase nu este identificat exact, dar se crede ca ar fi Asia de Sud-Est. Se spune ca aceste pisici sunt urmasele pisicilor sacre din Siam (astazi Thailanda). In Thailanda sunt numite Wichien-maat, care inseamna "Diamant selenar".


In secolul 20 pisicile siameze au devenit una din cele mai populare rase de pisici din Europa si America de Nord. In primii ani, britancii le numeau "Pisicile Regale din Siam", crezandu-se ca aceste pisici erau crescute doar in familiile regale asiatice.


Pe la mijlocul secolului trecut popularitatea rasei a crescu. Multi crescatori si arbitri ai concursurilor de frumusete felina au inceput sa prefere pisicile cu o talie mai subtire, ca rezultat al imperecherilor selective. Astfel, siamezele au capatat un corp din ce in ce mai lung, cu un cap alungit, picioare lungi si o coada subtire.


Cu timpul, crescatorii siamezelor "originale" au fost pusi in situatia de a fi respinsi de la diferite concursuri. Diversele standarde, acceptate de-a lungul timpului, pentru aceasta rasa au facut ca multe exemplare sa fie vandute necunoscatorilor cu eticheta de "siameza originala", fara ca acest aspect sa fie total documentat.


Caracteristici


Siamezele traiesc, de obicei, intre 15 si 20 de ani. Pisicile din aceasta rasa sunt albe, avand blana colorata la extremitati.


Felul in care este colorata blana acestor pisici se datoreaza unei mutatii in producerea de melanina, care duce la albinism partial. Mutatia este influentata de caldura, astfel ca blana este colorata doar in zonele cele mai reci ale corpului, cum ar fi membrele sau fata. Toti puii de pisici siameze sunt nascuti albi sau de culoare crem.


Petele caracteristice rasei apar dupa primle patru saptamani si pot avea culori precum brun, ciocolatiu, liliachiu sau albastru-cenusiu. Parul siamezelor este scurt, iar blana, care este stralucitoare si de obicei se intuneca odata cu inaintarea in varsta.


Multe pisici siameze originale din Thailanda aveau o deformatie a cozii, in forma unui nod. Cu timpul, aceasta trasatura a fost considerata inestetica si, in cele din urma, eliminata de crescatori, mai ales ca respectivul defect genetic predispunea la aparitia de astfel de noduri si in alte zone ale coloanei vertebrale, situatie periculoasa pentru sanatatea si chiar viata pisicilor afectate.


De asemenea, "siamezele originale" sufereau de strabism, cauzat de aceeasi mutatie care produce si albinismul pisicilor. Privirea incrucisata a fost, de asemenea, considerata un defect si eliminata de inmultirea selectiva. Astfel, siamezele de azi au ochii albastri migdalati. Atat "nodul" din coada cat si privirea incrucisata sunt inca prezente la pisicile care traiesc pe strazile din Thailanda.


Temperament


Pisicile siameze sunt foarte sociabile, sunt inteligente si afectuase. Se simt foarte bine in preajma oamenilor si cauta permanent atentie, fiind uneori destul de galagioase. Avand o fire activa, siamezele sunt si foarte sensibile si nu se acomodeaza foarte bine la noi medii sau persoane.


Siamezele simt nevoia de companie a unei singure persoane mult mai puternic decat celelalte rase de pisici. Acest aspect poate fi legat de faptul ca aceste pisici nu se descurca foarte bine atunci cand nu au stapan.


Modul in care este colorata blana lor nu le ajuta atunci cand vaneaza. Siamezele nu sunt foarte active in timpul noptii pentru ca ochii lor nu au "tapetum lucidum", o structura care ajuta alte rase de pisici sa vada in lumina slaba. Precum alte rase de pisici cu blana alba si ochi albastri, siamezele pot avea probleme cu auzul. Toate acestea fac ca pisicile siameze sa nu fie adaptate vietii independente de oameni.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: