British shorthair

Istoric


Britsh shorthair dainueste, intr-o forma sau alta, de multi ani. Rasa british shorthair a luat nastere in Marea Britanie in acelasi mod cum s-a intamplat cu american shorthair in America.
Desi fenicienii au introdus pentru prima data pisicile domestice in Anglia, romanii sunt responsabili pentru raspandirea si impamantenirea acestora in perioada in care acestia au invadat insulele britanice acum 2000 de ani in urma. Atunci cand romanii au cucerit si au transformat in colonii alte tinuturi, ei si-au adus si pisicile pentru a controla populatiile de rozatoare si pentru a le servi drept companioni. In cele din urma, romanii au fost evacuati din insule, dar pisicile pe care le adusesera cu ei au ramas.

Aspect


Pisica British shorthair de astazi este considerata o pisica de talie mare, compacta si puternica cu un torace lat si membre scurte si puternice. Labele sunt puternice si rotunde. Capul masiv este rotund si se ataseaza de un gat scurt si gros. Fata prezinta liniile osoase rotunjite, iar botul si barbia sunt bine dezvoltate. Urechile de dimensiuni moderate sunt bine distantate, incadrandu-se in conturul capului. Ochii sunt mari, rotunzi si de culoare aurie, albastra sau verde, iar nasul lat este usor inclinat din profil. Obrajii plini si voluminosi dau impresia ca pisica zambeste permanent. Coada este lunga, groasa, dar varful acesteia nu trebuie sa fie ascutit, ci rotunjit. Dupa cum va puteti imagina, impresia de ansamblu este cea a unui ghem. Aceste pisici se maturizeaza foarte lent, atingand maturitatea corporala in jurul varstei de 5 ani.
Desi albastrul este inca cea mai frecvent intalnita culoare, british shorthair-ul se gaseste intr-o multitudine de culori si modele care se potrivesc oricarui decor. Toate culorile si desenele sunt acceptate exceptie facand cele care sugereaza hibridizarea, ducand la culorile ciocolatiu, lavanda, modelul siamezelor sau ale acestora cu alb. In Anglia, de exemplu, sunt acceptate si acestea.
Blana pisicilor british shorthair este lucioasa, neteda, de textura plusului nu trebuie sa fie moale. Puful profund si des face ca blana sa para departata de corp. Desimea blanii se modifica in functie de sezon, fiind cea mai deasa in timpul lunilor de iarna.
Pisica British shorthair adulta poate atinge o greutate corporala in jur de 4-6 kg la femela si de 6-8 kg la mascul.

Temperament


British shorthair este o felina prietenoasa si toleranta, acceptand cu usurinta poznele copiilor si dovedindu-se o companioana ideala pentru acestia. Cu toate acestea, ea isi va crea o legatura mult mai puternica cu copiii de varste mai mari sau cu adultii care sunt dispusi sa-i respecte tabieturile si clipele de singuratate. Se intelege bine si cu alte animalute de casa, chiar si cu cainii mai ales daca au crescut impreuna. Atunci cand vine vorba de joaca, pisica british shorthair va face pace si cu cel mai temut dusman.
Fata de alte pisici de rasa, british shorthair-ul nu este o pisica sperioasa. Nu o deranjeaza prezenta musafirilor atata timp cat acestia se multumesc sa o admire de la distanta. Se adapteaza usor oricarui habitat indiferent de suprafata acestuia, dar prefera viata in casa.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: